Czosnek niedźwiedzi właściwości, zastosowanie w lecznictwie i kuchni

Czosnek niedźwiedzi jest jeszcze mało popularną rośliną leczniczą uprawianą w naszych ogrodach, a szkoda. W naturze występuje w lasach. Największe skupiska tejże rośliny możemy spotkać w południowej części naszego kraju, Karpatach i Beskidach.

Spacerując po górach na przełomie kwietnia/maja nie sposób nie zauważyć czosnku niedźwiedziego. Porasta on głównie zbocza rzek, zacienione polany pod drzewami. Najpiękniej wygląda podczas kwitnienia. Z szerokich, długich liści wychodzą zebrane na długiej słodycze białe kwiatuszki bardzo podobne do kwiatu cebuli czy zwykłego czosnku jadalnego. Czosnek niedźwiedzi lubi podłoże lekkie, próchniczne o odczynie zasadowym dlatego w naturze porasta lasy i tam też występuje w dużych skupiskach. Łany czosnku mogą sięgać nawet kilku kilometrów.

Uwaga!

Zgodnie z rozporządzeniem  Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin, czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą ochroną częściową. Nie można w lesie go zrywać, wyrywać, pozyskiwać z niego sadzonek ani niszczyć.

Jeśli chcielibyśmy, aby pojawił się w naszym ogrodzie powinniśmy wybrać się na bazar czy centrum ogrodniczego i tam zakupić sadzonki. Koszt jest niewielki, gdyż doniczka z kilkoma bulwami czosnku kosztuje 5-7 zł. W sklepach spożywczych możemy zakupić suszone, zmielone listki.

Czosnek niedźwiedzi w ogrodzie

Z całym powodzeniem czosnek niedźwiedzi możemy uprawiać w ogrodzie. Najlepszym stanowiskiem będzie półcień. Pamiętajmy, sadząc rośliny niezależnie czy to zioła, czy rośliny ozdobne kierujemy się stanowiskami, w których występują w naturze.

W przypadku czosnku niedźwiedziego powinniśmy posadzić to pod drzewami lub innymi wyższymi roślinami, które zapewnią mu cień. Sadźmy w dobrym podłożu lekkim, bogatym w wapń, azot, fosfor. Możemy ziemię wzbogacić biohumusem, który dodatkowo zasili roślinę, a zawiera wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Gleba powinna być lekko wilgotna, nigdy nie bardzo mokra, gdyż czosnek nie lubi miejsc zalewowych. Po kilku latach uprawy możemy doczekać się mnóstwa siewek, gdyż szybko po kwitnieniu zawiązuje nasiona, które się rozsiewają. Kiełkują wolno, gdyż muszą przejść przez proces stratyfikacji, czyli przemrożenia. Młode ścieżki pokazują się dopiero wiosną następnego roku. Czosnek zanika na przełomie czerwca/lipca i wychodzi z ziemi ponownie wiosną.

Czosnek niedźwiedzi w ogrodzie

Właściwości i zastosowanie czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi zawiera jeszcze więcej właściwości jak ten zwykły czosnek, który uprawiany w ogrodzie. W przypadku czosnku niedźwiedziego zjadamy liście, a ogrodowego część podziemną. Roślina zawiera witaminę C, A, E, makro i mikroelementy: selen, siarkę, mangan oraz żelazo. Posiada w sobie mnóstwo olejów eterycznych, flawonoidów czy aminokwasy. Znajdziemy w nim także bakteriobójczą allicynę.

– Czosnek niedźwiedzi zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. W swoim składzie zawiera związki organiczne siarki, które działają jak przeciwutleniacz. Związki uwalnianej siarki chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a także pobudzają układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych.

– Wspomaga układ sercowo-naczyniowy. W swoim składzie czosnek niedźwiedzi zawiera podwyższony poziom związków „dobrego” cholesterolu HDL, który w naszym organizmie obniża poziom trójglicerydów oraz cholesterol. Zmniejsza przez to ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru i choroby wieńcowej. Ma również dobry wpływ na układ krwionośny. Dzięki substancji zwanej adenozyną zmniejsza ryzyko pojawiania się zakrzepów.

– Obniża ciśnienie krwi. Zaleca się częste zjadanie pod różną postacią czy do kanapki czy w mięsie kilku listków czosnku przez osoby chorujące na nadciśnienie.

– Jest pomocny w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, pasożytniczych i grzybowych. Chroni układ oddechowy, skutecznie leczy choroby wirusowe dzięki związkom siarki. Kwasy fenelowe rozszerzają zalegającą na oskrzelach wydzielinę w ten sposób ułatwiają wykrztuszanie.

– Podobnie jak zwykły czosnek zabija bakterie i różne wirusy. Chroni układ odpornościowy i działa podobnie jak antybiotyk. Mobilizuje organizm do walki z intekcjami.

– Skutecznie chroni przed występowaniem chorób pasożytniczych że strony układu pokarmowego: tasiemcom i owsikom.

– usprawnia pracę jelit, zmniejsza występowanie wzdęć,

– chroni i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zastosowanie w kuchni

Czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany w rzeźnictwie i często dodawany do mięs i kiełbas. Liście można marynować w oliwie i wykorzystywać do mięs. Sos poprawi smak nie jednej sałatce ze świeżych warzyw. Drobno posiekane listki możemy posypać na kanapce oblężonej twarożkiem lub podawać z pastą jajeczną.

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
16
Ciekawy
10
Pomocny
18
Smutny
1

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry