Teraz Czytasz
Herbata jest dobra na wszystko

Herbata jest dobra na wszystko

Mariola Długaszek
herbata jest dobra na wszystko

Herbata jest dobra na wszystko. Na na jesienny chłody. Może rozgrzać, wzmocnić, pobudzić, tyle zastosowań ile rodzajów herbaty. Może nas także orzeźwić w letnie upalne dni. Którą najlepiej wypić przed snem, a którą rano w pracy na pobudzenie? Jak je przygotować by wydobyć z nich ich „herbacianego ducha”?

Herbata jest dobra na wszystko: czarna herbata

Najpopularniejsza na świecie odmiana, wytwarzana jest z liści fermentowanej herbaty zielonej. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i aromat należy ją zaparzyć wrzącą, miękką wodą. Trzeba ją doprowadzić do stadium „białej wody”, czyli do momentu , gdy woda wrze już na tyle, że pęcherzyki pary nadają jej biały kolor. Czas parzenia herbaty jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku i twardości wody. Średni czas parzenia w miękkiej wodzie to 3-4 minuty. Skrócenie go powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym. Włąściwie zaparzoną czarną herbatę można poznać po delikatnej piance na powierzchni, lekkim aromacie i pozbawionym goryczy smaku.

Właściwości

Wiadomo, że zawarta w niej tenina dobrze działa na nasz układ pokarmowy. Ma również wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne, obniża cisnienie. Okład z torebek herbacianych dobrze wpływa na oczy oraz niweluje opuchliznę wokół nich. W naparze można także moczyć stopy by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą

Herbata jest dobra na wszystko: zielona herbata

Jedna z nazdrowszych odmian, przygotowana z tej samej rośliny co czarna. Nie podlega jednak procesowi fermentacji. Dzięki czemu zachowuje większość chemicznych właściwości świeżych liści, z których została przygotowana. Warto wiedzieć, że istnieją różne gatunki zielonej herbaty, które często bardzo znacząco różnią się smakiem i aromatem. Wyróznia je także temperatura parzenia, generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90stopniami Celsjusza.

Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90 stopni, a po 12-14minuta spada do 75. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie, napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia). Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.

Właściwości

Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Chłodnego naparu używa się do przemywania twarzy przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

Herbata jest dobra na wszystko: czerwona herbata

Liście tej wyśmienitej herbaty, zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji. Nie niszczy on jednak liści, ale barwi ich krawędzie na czerwon. Wśród tego gatunku herbat na szczególną uwagę zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą . Aby zaparzony napar zachował najlepsze wartości smakowe, swój aromat i właściwości lecznicze należy go zaparzyć w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut.

Własciwości

Zaparzona w ten sposób herbata działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm. W efekcie spalanie tłuszczów regulując przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Poprawiając przy tym krążenie.Czerwona herbata jest bogata w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka. Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą, poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu, ma działanie moczopędne.Wzmacnia organizm.

Herbata jest dobra na wszystko: biała herbata

Swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają rozwinąć na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca. Po to żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor . Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Wyjątkowe wymagania uprawy i zbioru przekładają się na cenę, w Polsce 100 g kosztuje od 20 do 100 zł. Można ją parzyć trzykrotnie w temperaturze od 85-90 °C przez około 5 minut. Tak zaparzony napar zachowa najlepsze wartości smakowe i swój unikatowy aromat. Zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety, działa pobudzająco i orzeźwiająco, wspomaga koncentrację.

Właściwości

Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi. Jest nazywana „eliksirem młodości”, gdyż zawarte w niej polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.

Herbata dobra na wszystko: owocowa

Często nie zawiera suszonych liści samego krzewu herbaciannego, dlatego swoją nazwę zwykle zawdzięczają tradycji podawania.

Kolor i smak naparu zależą od mieszanki składników służących do przyrządzenia konkretnej herbatki. W zależności od upodobań można znaleźć mieszanki zawierające między innymi: rodzynki, suszone wiśnie, kandyzowane ananasy, płatki hibiskusa, skórki cytryny i pomarańczy, długość listy ogranicza włąściwie tylko nasza wyobraźnia.

Podobnie jak kolor i smak naparu tak też herbata owocowa ma zróżnicowane właściwości w zależności od swojego składu. Herbaty owocowe to świetny wybór dla wszystkich miłośników owoców, którzy nie mogą się obyć bez ich smaku poza sezonem,jeżyny, maliny, jabłka w połączeniu z mięta albo cynamonem, czego dusza zapragnie. Posiadają bogaty smak i zawierają sporo witamin, co czyni je bardzo zdrowym napojem, który bezpiecznie można pić na co dzień.

Herbata dobra na wszystko: ziołowa

Herbaty ziołowe są często spożywanez powodu ich właściwości zdrowotnych. Przyrządza się je z z liści ziół oraz kwiatów. Często charakteryzuje się także bogatym smakiem i aromatem, dzięki czemu mogą być także pite na co dzień.

Popularną herbatą ziołową jest np.herbata z melisy – głównie ze względu na działanie uspokajające. Herbata miętowa – dobra na trawienie, uspokajająca oraz poprawiająca koncentrację. Herbata z hibiskusa – obniżająca ciśnienie, regulująca poziom cholesteroluherbata. Z pokrzywy – stosowana przy chorobach reumatycznych oraz dobra w leczeniu prostaty. Herbata z żeń-szenia – polecana dla koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu.

Picie naszej ulubionej herbaty, oprócz wszystkich jej dobrych włąsciwości, staje się także rytuałem. Spędzamy wtedy czas z bliskimi, czytamy książkę, czy po prostu sie relaksujemy. Dla wielu te chwile są tak istotne, że by herbata smakowała jak najlepiej konieczne jest jej wypicie w specjlanej filiżance, czy kubku.

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
8
Ciekawy
11
Pomocny
5
Smutny
5

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry