Teraz Czytasz
Jak zrobić karpia w piekarniku. Jest pyszny.

Jak zrobić karpia w piekarniku. Jest pyszny.

Redakcja
Jak zrobić karpia w piekarniku

Nie musisz stać nad trzema patelniami przed wieczerzą wigilijną. Podpowiadamy jak zrobić pysznego karpia w piekarniku. Jest pyszny, ma chrupiąca skórkę, opływa masłem i bardzo prosto go zrobić.

Przygotowanie karpia na wieczerzę wigilijną może być naprawdę proste i przyjemne. Oszczędzasz czas, nerwy i nie musisz stać nad kilkoma patelniami. No i najważniejsze: wreszcie nie będzie ci brakować palników na kuchence.

Jak zrobić karpia w piekarniku – jaką rybę kupić

Zanim włożysz karpia do piekarnika powinnaś go dobrze przygotować. Oczywiście ważne jest też jakiego karpia kupisz. Piszemy o tym szczegółowo w tekście Jak kupić dobrą rybę i jakich ryb unikać

Gdy kupujesz karpia zwróć przede wszystkim uwagę na jego oczy, które powinny być szkliste i wypukłe.

Ważny jest też kolor skrzeli. Powinien mieć odcień koloru czerwonego. Jeśli skrzela są szare lub czarne uciekaj ze stoiska. Ta ryba nadaje się tylko do wyrzucenia.

Gdy będziesz kupować karpia popatrz na jego skórę. Nigdy nie kupuj karpia, którego skóra jest lepka. Musi być raczej śliska i elastyczna.

Jak zrobić karpia w piekarniku – przygotowanie

Karpia przygotowujemy tak, jak zawsze, czyli musimy go oczyścić, oskrobać z łusek i pokroić na dzwonki. Oczywiście pamiętamy o tym, by dobrze wypłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć. Najlepiej zrobić wszystkie te czynności dzień wcześniej.

Mamy więc już dzwonki. Teraz warto zrobić jeden bardzo prosty zabieg, który sprawi, ze ryba będzie pyszna i na pewno nie będzie smakować i pachnieć szlamem.

Jak zrobić karpia w piekarniku – magiczny zabieg

Karp smakujący szlamem nie nadaje się do spożycia a już na pewno nie jest smaczny Nasze babcie mają na szczęście na to sposób.

Przygotowane wcześniej dzwonki karpia przekładamy plasterkami pokrojonej i obranej cebuli. Tworzymy warstwy: warstwa karpia i warstwa cebuli, warstwa karpia i warstwa cebuli.

Taki przekładaniec wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale wystarczy nawet kilka godzin.

Karpia wyciągamy z lodówki na godzinę przed włożeniem do piekarnika. Zdejmujemy cebulę. Rybę przyprawiamy tak jak lubimy. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać inne ulubione przyprawy.

Jak zrobić karpia w piekarniku – pieczenie

Na kilka minut przed włożeniem karpia do piekarnika obtaczamy dzwonki mąką. Blachę, na której będziemy piec karpia smarujemy bardzo grubo masłem.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C na funkcję grzania: góra/dół

Przyprawioną i obtoczoną w mące rybę kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na każdy dzwonek kładziemy plaster masła. Podczas pieczenia roztopi się i cudownie otoczy naszego karpia maślaną okrasą.

Na blaszkę wysmarowaną masłem możemy również położyć miedzy rybą pokrojone kawałki pieczarek i cebuli. Jeśli lubicie.

Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut. To czas przybliżony.

Trzeba co jakiś czas zaglądać do naszego karpia. Jeśli ryba ma złocisty kolor i chrupiącą skórkę wyciągamy z piekarnika.

Jak zrobić karpia w piekarniku – podanie

Karp pieczony w piekarniku
Podanie karpia pieczonego w piekarniku

Nasza ryba jest gotowa. My zyskałyśmy pół godziny czasu i wolne palniki na piekarniku. Chyba warto wykorzystać ten sposób.

Kto raz spróbował tak piec karpia już nigdy nie wrócił do patelni.

Gotowego karpia wykładamy na półmisek. Obok ryby lub na dzwonki warto położyć kawałki cytryny. przystrajamy zieleniną.

SMACZNEGO!

To był przepis „Jak zrobić karpia w piekarniku”.

Polecamy również przepisy na tradycyjne, świąteczne pierniki.

Jeśli macie dobre rady lub dobre przepisy przysyłajcie lub piszcie w komentarzach.

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
51
Ciekawy
44
Pomocny
16
Smutny
10

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry