Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
reklama

Przepisy na odlotowe rogale z dyni i piernika od Justyny

1 z 22
Przepisy na odlotowe rogale z dyni i piernika od Justyny
00
Udostępnij

Jak zrobić przepyszne rogale, które zachwycą rodzinę i gości?

Poznaj przepisy na odlotowe rogale dyniowe, piernikowe, a także z makiem i marmoladą!

Rogale z makiem składniki:

2 z 22
Rogale z makiem składniki:
00
Udostępnij

Rogale z makiem składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 dag świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska, niepełna łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania i mak do obsypania

3 z 22
00
Udostępnij

Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.

4 z 22
00
Udostępnij

Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.

5 z 22
00
Udostępnij

Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów.  Trójkąty zawijamy (od podstawy w kierunku wierzchołka).

6 z 22
00
Udostępnij

Utworzone z trójkątów rogale, układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem.

7 z 22
00
Udostępnij

Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione.

8 z 22
00
Udostępnij

Rogale z marmoladą składniki: 

  • 580 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania

9 z 22
00
Udostępnij

W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

10 z 22
00
Udostępnij

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów.

11 z 22
00
Udostępnij

Na podstawie każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.

12 z 22
00
Udostępnij

Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

13 z 22
00
Udostępnij

Rogaliki piernikowe z powidłami składniki: 

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko kl M
  • 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
  • 35 ml oleju lub roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa

14 z 22
00
Udostępnij

Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.

15 z 22
00
Udostępnij

Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 

16 z 22
00
Udostępnij

Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części

17 z 22
00
Udostępnij

Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. (ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca).

18 z 22
00
Udostępnij

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 min. Po wystudzeniu rogaliki oblewamy czekoladą. 

 

19 z 22
00
Udostępnij

Rogale dyniowe składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl gęstego puree z pieczonej dyni
  • 100g masła
  • 50g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • op cukru z prawdziwą wanilią
  • słoiczek powideł
  • jajko do posmarowania rogalików
  • lukier lub cukier puder

20 z 22
00
Udostępnij

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ, jajka, żółtko, sól, puree z dyni , dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, wyrabiać, pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone, wystudzone masło, chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

21 z 22
00
Udostępnij

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, kłaść porcję powideł, zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 30 minut w 175-180 stopniach.

22 z 22
00
Udostępnij

Gotowe rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

reklama

Copyright © 2007 - 2025

Południowa Oficyna Wydawnicza

Redakcja portalu magazynona.pl

63-200 Jarocin, ul. Kasprzaka 1a

redakcja@magazynona.pl

tel. (62) 747 15 31

Biuro reklamy

Artur Antczak / a.antczak@jarocinska.pl / tel. 508 318 922

Angelika Włodarczyk / a.wlodarczyk@jarocinska.pl / tel. 509 082 772

Południowa Oficyna Wydawnicza jest wydawcą portali:

wiadomości Gostyń | wiadomości Jarocin | wiadomości Krotoszyn | Magazyn ONA | wiadomości Rawicz | wiadomości Pleszew | wiadomości Wielkopolska 

Zobacz nasze pozostałe portale:

wiadomości Mielec | wiadomości Kolbuszowa | wiadomości Sanok | wiadomości Podkarpacie | wydarzenia Mielec | wiadomości Rzeszów | Encyklopedia Miasta Mielca | Bieszczady | noclegi w Bieszczadach |wiadomości Łódź | wiadomości Bełchatów | wiadomości Płock | wiadomości Gostynin | wiadomości Zgierz | wiadomości Zelów | wiadomości Łęczyca | wiadomości Kutno

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
  • Polityka prywatności
  • Regulamin