Przepisy na odlotowe rogale z dyni i piernika od Justyny
Jak zrobić przepyszne rogale, które zachwycą rodzinę i gości?
Poznaj przepisy na odlotowe rogale dyniowe, piernikowe, a także z makiem i marmoladą!
Rogale z makiem składniki:
Rogale z makiem składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2/3 dag świeżych drożdży
- jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- płaska, niepełna łyżeczka soli
- jajko do posmarowania i mak do obsypania
Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.
Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów. Trójkąty zawijamy (od podstawy w kierunku wierzchołka).
Utworzone z trójkątów rogale, układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem.
Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Rogale z marmoladą składniki:
- 580 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant
- 300 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 70 g rozpuszczonego masła
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- słoiczek marmolady
- jajko do posmarowania
W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt 20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Rogaliki piernikowe z powidłami składniki:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 jajko kl M
- 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
- 35 ml oleju lub roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. (ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca).
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 min. Po wystudzeniu rogaliki oblewamy czekoladą.
Rogale dyniowe składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szkl gęstego puree z pieczonej dyni
- 100g masła
- 50g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- op cukru z prawdziwą wanilią
- słoiczek powideł
- jajko do posmarowania rogalików
- lukier lub cukier puder
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ, jajka, żółtko, sól, puree z dyni , dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, wyrabiać, pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone, wystudzone masło, chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, kłaść porcję powideł, zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 30 minut w 175-180 stopniach.
Gotowe rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!