Przepisy na gołąbki i fuczki
Jak zrobić przepyszne gołąbki, które smakują niczym te pzygotowane przez mamę? A może macie ochotę na spróbowanie czegoś innego?
Poznaj przepisy na nieziemskie fuczki i obłędne gołąbki.
Rolada gołąbkowa, składniki:
- kapusta włoska ok. 1 kg
- 50 dag mięsa mielonego
- 20 dag ryżu
- passata pomidorowa 500 ml
- sól, pieprz, cukier
Na początku należy wykroić głąb z kapusty, a następnie obgotować ją w całości i ostudzić. Obrać z liści. Ugotowany ryż należy ostudzić.
Połączyć mięso mielone z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Obrane liście z kapusty rozłożyć na folii na długość naczynia, w którym chcemy je zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyć na liście i rozprowadzić równo. Po brzegach liście kapusty złożyć należy do środka rolady.
Zwiniętą roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy wyłożyć liśćmi z kapusty i podlać 1 szklanką wody.
Piec należy ok. 1 godzine pod przykryciem. Po upieczeniu dodać sos z passattą pomidorową. Roladę należy pokroić i polać sosem.
Przepis na fuczki, składniki + sos:
- 300 gramów kapusty kiszonej
- 1 marchewska
- 1 jajo
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- olej
- sól, pieprz, majeranek
Sos:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- garść koperku
Kapustę należy dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy do „przegryzienia”.
Do miski wlać mleko, dodać jajko i wsypać mąkę. Wszystko dobrze zmiksować na jednolite ciasto, następnie wrzucić do niego kapustę z marchwią.
Do smaku dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz swoje ulubione przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim placki aż się zarumienią.
Smacznego!