Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
reklama

Przepisy na gołąbki i fuczki

1 z 14
Przepisy na gołąbki i fuczki
00
Udostępnij

Jak zrobić przepyszne gołąbki, które smakują niczym te pzygotowane przez mamę? A może macie ochotę na spróbowanie czegoś innego?

Poznaj przepisy na nieziemskie fuczki i obłędne gołąbki.

2 z 14
00
Udostępnij

Rolada gołąbkowa, składniki:

  • kapusta włoska ok. 1 kg
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ryżu
  • passata pomidorowa 500 ml
  • sól, pieprz, cukier

3 z 14
00
Udostępnij

Na początku należy wykroić głąb z kapusty, a następnie obgotować ją w całości i ostudzić. Obrać z liści. Ugotowany ryż należy ostudzić.

4 z 14
00
Udostępnij

Połączyć mięso mielone z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Obrane liście z kapusty rozłożyć na folii na długość naczynia, w którym chcemy je zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm. 

5 z 14
00
Udostępnij

Mięso mielone z ryżem wyłożyć na liście i rozprowadzić równo. Po brzegach liście kapusty złożyć należy do środka rolady.

6 z 14
00
Udostępnij

Zwiniętą roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy wyłożyć liśćmi z kapusty i podlać 1 szklanką wody. 

7 z 14
00
Udostępnij

Piec należy ok. 1 godzine pod przykryciem. Po upieczeniu dodać sos z passattą pomidorową. Roladę należy pokroić i polać sosem.

8 z 14
00
Udostępnij

Przepis na fuczki, składniki + sos:

  • 300 gramów kapusty kiszonej
  • 1 marchewska
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść koperku

 

 

9 z 14
00
Udostępnij

 Kapustę należy dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.

10 z 14
00
Udostępnij

Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy do „przegryzienia”.

11 z 14
00
Udostępnij

Do miski wlać mleko, dodać jajko i wsypać mąkę. Wszystko dobrze zmiksować na jednolite ciasto, następnie wrzucić do niego kapustę z marchwią.

12 z 14
00
Udostępnij

Do smaku dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz swoje ulubione przyprawy. 

13 z 14
00
Udostępnij

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim placki aż się zarumienią. 

14 z 14
00
Udostępnij

Smacznego!

reklama

Copyright © 2007 - 2025

Południowa Oficyna Wydawnicza

Redakcja portalu magazynona.pl

63-200 Jarocin, ul. Kasprzaka 1a

redakcja@magazynona.pl

tel. (62) 747 15 31

Biuro reklamy

Artur Antczak / a.antczak@jarocinska.pl / tel. 508 318 922

Angelika Włodarczyk / a.wlodarczyk@jarocinska.pl / tel. 509 082 772

Południowa Oficyna Wydawnicza jest wydawcą portali:

wiadomości Gostyń | wiadomości Jarocin | wiadomości Krotoszyn | Magazyn ONA | wiadomości Rawicz | wiadomości Pleszew | wiadomości Wielkopolska 

Zobacz nasze pozostałe portale:

wiadomości Mielec | wiadomości Kolbuszowa | wiadomości Sanok | wiadomości Podkarpacie | wydarzenia Mielec | wiadomości Rzeszów | Encyklopedia Miasta Mielca | Bieszczady | noclegi w Bieszczadach |wiadomości Łódź | wiadomości Bełchatów | wiadomości Płock | wiadomości Gostynin | wiadomości Zgierz | wiadomości Zelów | wiadomości Łęczyca | wiadomości Kutno

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
  • Polityka prywatności
  • Regulamin