Proste i szybkie przepisy na potrawy z cukinii i papryki
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą to idealne danie na letnie wieczory. Jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia.
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - składniki
- Składniki:
- 2 opakowania „mix sałat”
- 2 papryki czerwone
- sos sałatkowy grecki
- 1 pomidor
- 120 g sera feta
- 1 czerwona cebula
- 20 sztuk oliwek czarnych
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- natka pietruszki
- gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Papryki należy dokładnie umyć, wykroić gniazda nasienne i wybrać ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem układa się papryki skórką do góry i wstawia do nagrzanego piekarnika. Należy piec je około 20 minut.
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do worka foliowego. Zamykamy szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła. Obieramy papryki ze skóry i dzielimy każdą na około 5 części. Cząstki papryk układa się w pojemniku, polewa małą ilością oleju i posypuje solą, posiekanym czosnkiem oraz igiełkami rozmarynu. Na środku talerza układa się mieszankę sałaty i polewa ją sosem przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Na sałacie należy rozłożyć kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posypać plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Dokłada się też czarne oliwki. Sałatkę dekorujemy gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.
Papryka nadziewana mięsem i serem
Papryka nadziewana mięsem i serem, to idealne danie obiadowe, które pokochacie.
Papryka nadziewana mięsem i serem - składniki
składniki:
- 4 papryki
- 350 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 100 g (1 woreczek) ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g żółtego sera
- 1 pomidor
Przyprawy:
- tymianek,
- słodka papryka,
- oregano
Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10-15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso, najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć. Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut. Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią, to idelana przekąska na obiad i kolację. Świetne danie na imprezy.
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz, oliwa extra vergine, świeża bazylia
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Następnie doprawić ją solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Potrawa gotowa.
Przepisy przygotowała Justyna Zawieja
Justyna Zawieja jest magistrem promocji zdrowia z arteterapią, promotorką zdrowej żywności z nastawieniem na kuchnię staropolską i sezonową. Łączy tradycję z nowoczesnością, przedsiębiorczością. Autorka publikacji kulinarnych, m.in. "Pomidory na start" czy "Kuchnia PRL spotkajmy się przy stole."
Prowadzi warsztaty kulinarne w ramach projektu Senior + w Jarocinie. Gotowała z Ewą Wachowicz i Prywatnie uwielbia teatr i bigos z cukinii.