Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
reklama

Proste i szybkie przepisy na potrawy z cukinii i papryki

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą

1 z 15
Proste i szybkie przepisy na potrawy z cukinii i papryki
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą to idealne danie na letnie wieczory. Jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia.

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - składniki

2 z 15
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - składniki
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij
  • Składniki:
  • 2 opakowania „mix sałat”
  • 2 papryki czerwone
  • sos sałatkowy grecki 
  • 1 pomidor
  • 120 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 20 sztuk oliwek czarnych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • natka pietruszki
  • gałązki świeżego rozmarynu
  •  4 ząbki czosnku

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie

3 z 15
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220  stopni C. Papryki należy dokładnie umyć, wykroić gniazda nasienne i wybrać ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem układa się papryki skórką do góry i wstawia do nagrzanego piekarnika. Należy piec je około 20 minut.

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie

4 z 15
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do worka foliowego. Zamykamy szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła. Obieramy papryki ze skóry i dzielimy każdą na około 5 części. Cząstki papryk układa się w pojemniku, polewa małą ilością oleju i posypuje solą, posiekanym czosnkiem oraz igiełkami rozmarynu. Na środku talerza układa się mieszankę sałaty i polewa ją sosem przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu

Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie

5 z 15
Sałatka z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetą - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Na sałacie należy rozłożyć kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posypać plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Dokłada się też czarne oliwki. Sałatkę dekorujemy gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.

Papryka nadziewana mięsem i serem

6 z 15
Papryka nadziewana mięsem i serem
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Papryka nadziewana mięsem i serem, to idealne danie obiadowe, które pokochacie.

Papryka nadziewana mięsem i serem - składniki

7 z 15
Papryka nadziewana mięsem i serem - składniki
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

składniki:

  • 4 papryki
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g (1 woreczek) ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor

Przyprawy:

  • tymianek,
  • słodka papryka,
  • oregano

Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie

8 z 15
Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10-15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso, najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć. Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.

Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie

9 z 15
Papryka nadziewana mięsem i serem - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut. Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie

10 z 15
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią, to idelana przekąska na obiad i kolację. Świetne danie na imprezy.

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie

11 z 15
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine, świeża bazylia

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie

12 z 15
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Następnie doprawić ją solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. 

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie

13 z 15
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie

14 z 15
Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią - przygotowanie
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Potrawa gotowa. 

Przepisy przygotowała Justyna Zawieja

15 z 15
Przepisy przygotowała Justyna Zawieja
Fot. Justyna Zawieja, Canva
00
Udostępnij

Justyna Zawieja jest magistrem promocji zdrowia z arteterapią, promotorką zdrowej żywności z nastawieniem na kuchnię staropolską i sezonową. Łączy tradycję z nowoczesnością, przedsiębiorczością. Autorka publikacji kulinarnych, m.in. "Pomidory na start" czy "Kuchnia PRL spotkajmy się przy stole."

Prowadzi warsztaty kulinarne  w ramach projektu Senior + w Jarocinie. Gotowała z Ewą Wachowicz i Prywatnie uwielbia teatr i bigos z cukinii.

reklama

Copyright © 2007 - 2025

Południowa Oficyna Wydawnicza

Redakcja portalu magazynona.pl

63-200 Jarocin, ul. Kasprzaka 1a

redakcja@magazynona.pl

tel. (62) 747 15 31

Biuro reklamy

Artur Antczak / a.antczak@jarocinska.pl / tel. 508 318 922

Angelika Włodarczyk / a.wlodarczyk@jarocinska.pl / tel. 509 082 772

Południowa Oficyna Wydawnicza jest wydawcą portali:

wiadomości Gostyń | wiadomości Jarocin | wiadomości Krotoszyn | Magazyn ONA | wiadomości Rawicz | wiadomości Pleszew | wiadomości Wielkopolska 

Zobacz nasze pozostałe portale:

wiadomości Mielec | wiadomości Kolbuszowa | wiadomości Sanok | wiadomości Podkarpacie | wydarzenia Mielec | wiadomości Rzeszów | Encyklopedia Miasta Mielca | Bieszczady | noclegi w Bieszczadach |wiadomości Łódź | wiadomości Bełchatów | wiadomości Płock | wiadomości Gostynin | wiadomości Zgierz | wiadomości Zelów | wiadomości Łęczyca | wiadomości Kutno

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej
  • Polityka prywatności
  • Regulamin