Reklama

4 przepisy na świąteczne pierniki.

Opublikowano: pt, 26 lis 2021 18:55
Autor: | Zdjęcie: MrGajowy3

 4 przepisy na świąteczne pierniki. - Zdjęcie główne

świąteczne pierniki | foto MrGajowy3

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

ONA RADZI 4 przepisy na świąteczne pierniki otrzymaliśmy od naszych Czytelniczek: Agnieszki, Marii, Moniki i Marioli. Dziewczyny podpowiadają jak zrobić pyszne tradycyjne pierniki oraz lukier.

 Świąteczne piernikami zdobią choinkę, wkładamy je do małych paczuszek, by obdarować nimi bliskich. Jak zrobić pierniki, by smakowały, jak te u babci? O przepisy poprosiliśmy nasze Czytelniczki

Oto 4 przepisy na tradycyjne, świąteczne pierniki, które otrzymaliśmy od Marii, Agnieszki, Marioli i Moniki. Wybierzcie jeden, który najbardziej Wam odpowiada. A może zrobicie kilka porcji z różnych przepisów? Znacie przecież takie sytuacje, gdy pierniki zrobione kilka dni przed świętami, po prostu znikają;)

 Świąteczne pierniki „Jak u babci” - przepis od Moniki

Oto potrzebne składniki

  • 0.5 kg maki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • mała śmietana 18%
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
sposób wykonania

Posiekać zarobić, wałkować na 3-4mm, wykroić foremkami pierniki i piec 8 min w 180 stopni Smacznego

Pierniki świąteczne z kawą - przepis Agnieszki

Przygotuj nastepujące składniki

  • pierniki 2 kg mąki
  • 1 kg cukru z tego 25 do karmel
  • 1 i 1/2 szklanki z parzonej kawy
  •  około 400 g miodu
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • dwie łyżki smalcu
  • cztery paczki przyprawy do piernika
  • pół paczki kakao
  • 5 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 8 jaj
sposób wykonania

Cukier karmelizujemy w niecałe szklance wody w garnku roztapiamy resztę cukru lub margarynę smalec dodajemy kawę i karmel wlewamy ją do mąki wymieszanej wcześniej z sodą proszkiem przyprawę do piernika kakao na końcu dodajemy po jednym jaju wyrabiamy ciasto kładziemy do lodówki na kilka dni smacznego

Tradycyjne pierniki z dwoma lukrami - przepis od Marii 

Maria przysłała nam przepis na pierniki oraz dwa sposoby na pyszny lukier. 

Przygotuj nastepujące składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g miodu
  • 120 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
sposób wykonania

Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko i przyprawę do piernika oraz przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje.

Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C.

Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją. Po wystudzeniu lukrujemy według przepisu poniżej:

Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny

Cukier puder zmieszaj z cytryną łyżeczką tak,  by stworzyć jednolitą konsystencję.

Lukier z białek:
1 białko
cukier puder

Cukier puder zmieszaj z białkiem łyżeczką tak,  by stworzyć jednolitą konsystencję.

Przepis na tradycyjne pierniczki od Marleny

składniki

  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 i ½ kostki margaryny Palma
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mleka
Całość zagotować. Potem wystudzić i gdy już składniki są zimne wymieszać z pozostałymi składnikami, które  wymieniamy poniżej

  • 1 i ½ kg mąki
  • 2 paczki przyprawy do pieczenia
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • 4 jajka (całe)
Po wymieszaniu i połączeniu składników rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do pierników różne kształty. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C  

Mamy dla Ciebie też inne porady:

Jakie powinny być świąteczne pierniki miękie, czy twarde?

To pytanie, na które pewnie każdy będzie miał inną odpowiedź. Pewnie zdecydowana większość uważa, że pierniczki zgodnie z tradycją powinny być bardzo miekkie. My znamy jednak osoby, które wolą chrupiące świąteczne pierniczki.

Mamy nadzieję, że przepisy na tradycyjne świąteczne pierniki, którymi podzieliły się nasze Czytelniczki okażą się przydatne. 

  • Jesteśmy ciekawe jak Wam poszło, czy przepisy są dobre? Napiszcie w komentarzu, które pierniki upikłyście. A może macie jakieś porady, które sprawią, że pierniki będą jeszcze lepsze? Napiszcie o tym na adres: [email protected]
  • Szukamy też dobrych przepisów na korzenne ciasteczka. Macie? Podzielcie się.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.