Świąteczne piernikami zdobią choinkę, wkładamy je do małych paczuszek, by obdarować nimi bliskich. Jak zrobić pierniki, by smakowały, jak te u babci? O przepisy poprosiliśmy nasze Czytelniczki
Oto 4 przepisy na tradycyjne, świąteczne pierniki, które otrzymaliśmy od Marii, Agnieszki, Marioli i Moniki. Wybierzcie jeden, który najbardziej Wam odpowiada. A może zrobicie kilka porcji z różnych przepisów? Znacie przecież takie sytuacje, gdy pierniki zrobione kilka dni przed świętami, po prostu znikają;)
Świąteczne pierniki „Jak u babci” - przepis od Moniki
Oto potrzebne składniki
- 0.5 kg maki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- mała śmietana 18%
- 1-2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Posiekać zarobić, wałkować na 3-4mm, wykroić foremkami pierniki i piec 8 min w 180 stopni Smacznego
Pierniki świąteczne z kawą - przepis Agnieszki
Przygotuj nastepujące składniki
- pierniki 2 kg mąki
- 1 kg cukru z tego 25 do karmel
- 1 i 1/2 szklanki z parzonej kawy
- około 400 g miodu
- 1 1/2 kostki margaryny
- dwie łyżki smalcu
- cztery paczki przyprawy do piernika
- pół paczki kakao
- 5 łyżeczek sody oczyszczonej
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 8 jaj
Cukier karmelizujemy w niecałe szklance wody w garnku roztapiamy resztę cukru lub margarynę smalec dodajemy kawę i karmel wlewamy ją do mąki wymieszanej wcześniej z sodą proszkiem przyprawę do piernika kakao na końcu dodajemy po jednym jaju wyrabiamy ciasto kładziemy do lodówki na kilka dni smacznego
Tradycyjne pierniki z dwoma lukrami - przepis od Marii
Maria przysłała nam przepis na pierniki oraz dwa sposoby na pyszny lukier.
- 550 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 300 g miodu
- 120 g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko i przyprawę do piernika oraz przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje.
Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją. Po wystudzeniu lukrujemy według przepisu poniżej:
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Cukier puder zmieszaj z cytryną łyżeczką tak, by stworzyć jednolitą konsystencję.
Lukier z białek:
1 białko
cukier puder
Cukier puder zmieszaj z białkiem łyżeczką tak, by stworzyć jednolitą konsystencję.
Przepis na tradycyjne pierniczki od Marleny

- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg cukru
- 1 i ½ kostki margaryny Palma
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 i ½ kg mąki
- 2 paczki przyprawy do pieczenia
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 4 jajka (całe)
Mamy dla Ciebie też inne porady:
Jakie powinny być świąteczne pierniki miękie, czy twarde?
To pytanie, na które pewnie każdy będzie miał inną odpowiedź. Pewnie zdecydowana większość uważa, że pierniczki zgodnie z tradycją powinny być bardzo miekkie. My znamy jednak osoby, które wolą chrupiące świąteczne pierniczki.Mamy nadzieję, że przepisy na tradycyjne świąteczne pierniki, którymi podzieliły się nasze Czytelniczki okażą się przydatne.
- Jesteśmy ciekawe jak Wam poszło, czy przepisy są dobre? Napiszcie w komentarzu, które pierniki upikłyście. A może macie jakieś porady, które sprawią, że pierniki będą jeszcze lepsze? Napiszcie o tym na adres: [email protected]
- Szukamy też dobrych przepisów na korzenne ciasteczka. Macie? Podzielcie się.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.