reklama

Chcesz mieć pyszne, zdrowe i piękne pomidory z własnego ogrodu? Zacznij już teraz

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA W OGRODZIESmaczne odmiany pomidorów. Jakie warto uprawiać i kiedy rozpocząć rozsadę? Kinga Latecka podpowiada.
reklama

Wraz z końcem lutego przystąpić możemy do wysiewu pomidorów. Pomidory są bardzo lubianym i jednym z najczęściej uprawianych warzyw w naszych ogrodach.

Uprawa pomidorów, sadzenie i odmiany. O czym musisz wiedzieć?

Z uwagi na coraz to niestety suchsze lata możemy je uprawiać nie tylko pod osłonami, ale również w gruncie. Jeszcze kilka lat temu odmian odpornych na choroby grzybowe było zdecydowanie mniej. Dzisiaj plantatorzy i producenci nasion oraz sadzonek prześcigają się w produkcji odmian odpornych na zarazę ziemniaczaną, która niewątpliwie jest jedną z najniebezpieczniejszych dla tego gatunku roślin.

Jednak chcąc uprawiać pomidory musimy wiedzieć, że nie ma odmiany w 100% odpornej na zarazę. Na uprawe pomidora decydujący wpływ ma pogoda. Im mniej opadów deszczu tym lepiej. Pomidor jest warzywem ciepłolubnym, podobnie jak papryka czy ogórek. Nie lubi wody, zalewania, kocha słońce i ciepło. Dlatego chcąc uprawiać to smaczne warzywo musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego miejsca w ogrodzie i doborze gatunku.

reklama

Chcąc kupić dobre nasiona wystarczy wybrać się do dowolnego sklepu lub centrum ogrodniczego, by pośród wielu popularnych odmian pomidorów wybrać te, które nam odpowiadają. Wybierając warto zwrócić uwagę na te, które możemy uprawiać w gruncie w donicach, tarasach czy balkonowych skrzyniach. Wybór jest naprawdę olbrzymi. Oto lista odmian, które warto uprawiać.

Najsmaczniejsze i sprawdzone odmiany pomidorów, które możesz uprawiać w ogrodzie, na balkonie czy tarasie

  • Bawole serce

Odmiana o dużych owocach osiągających nawet 200 - 300 gram w kształcie żebrowanej gruszki. Poza ciekawym wyglądem ma także wyjątkowy, słodki smak. Odmiana średnio wczesna, odporna na werticiliozę - chorobę wywołaną przez grzyby. Charakterystycznym objawem tejże choroby jest więdnięcie i zamieranie roślin. Odmiana Bawole serce polecana jest do uprawy gruntowej lub pod osłony. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, na sałatki, zupy, przeciery czy soki. Ze względu na duże owoce zaleca się palikowanie roślin zaraz po wysadzeniu sadzonek do gruntu.

reklama

  • Malinowy Ożarowski

Odmiana wysoko rosnąca o wczesnej porze dojrzewania owoców. Rośliny o liściach typu ziemniaczanego, silnie rosnące, wymagające palikowania. Owoce kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, o pięknej malinowej barwie. Charakteryzuje się wyrównaną wielkością owoców. Ich masa wynosi około 100 - 120 gram. Charakteryzują się wspaniałym, wyrazistym smakiem. Przeznaczone do uprawy w polu, ale może być uprawiana również w wysokich tunelach foliowych lub bezpośrednio w gruncie. Ma niskie wymagania glebowe. Idealny do bezpośredniego spożycia.

  • Black Beauty

Nowość na polskim rynku o czarnym kolorze owoców. Wysoko rosnąca odmiana wymaga nawet do 160 centymetrów wysokości podpór. Odmiana plenna. Środek owoców ciemno purpurowy, bardzo mięsiste, o zrównoważonym, przyjemnym smaku. Owoce nie przekraczają 200 gram. Im więcej światła pada na owoce, tym stają się ciemniejsze, stąd warto dbać o odpowiednie prześwietlanie krzaków. Odmiana wysoka, wymaga podwiązywania lub palikowania. Owoce dojrzewają po około 80 dniach od wysadzenia.

reklama

  • Great White

Ciekawa odmiana ze względu na kolor owocu. Lekko żółtawa cienka skórka kryje czysto biały, bardzo mięsisty, słodki i niezwykle aromatyczny miąższ. Owoce duże i bardzo duże warzące od 400 do nawet 600 gram. Roślina obficie owocujące aż do końca jesieni. Wspaniale prezentuje się w wielokolorowych sałatkach pomidorowych uzupełniając je białym kolorem. Jako pomidor wysoko rosnący wymaga podwiązywania.

  • Golden Sunburst

Bardzo wydajna odmiana. Owoce małe, o intensywnie złoto-żółtym kolorze, nie przekraczają 7 cm średnicy. Dzięki swojej wytrzymałości, doskonale nadaje się nie tylko do przydomowego ogródka, ale również produkcji na rynek. Owoce osiągają dojrzałość po około 80 dniach od wysadzenia. Roślina wysoko rosnąca, wymaga palikowania i podwiązywania.

  • Green Sausage

Owoce o kształcie zielonej małej kiełbaski, wydłużone, o skórce zielonej w żółte paski. Osiągają długość 10-12 centymetrów. Miąższ zielony, aromatyczny, cytrusowy. Krzak o zwartej budowie, osiągający do 140 cm wysokości, wyróżniający się niebywałą plennością. Owoce osiągają wagę od 300 do 400 gram. Odmiana wykorzystywana do dekorowania potraw czy sałatek. Ze względu na zwarty pokrój krzaka może być uprawiany również w donicach i skrzynkach balkonowych.

  • Bajaja

To karłowa, niska, balkonowa odmiana pomidora w typie cherry o lekko przewieszających się pędach. Polecana dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować swoich sił w pojemnikowej uprawie pomidorów. Może być uprawiana w większych donicach na tarasach czy balkonach. Jest to odmiana dla tych, którzy nie mają ogrodu, a chcieliby uprawiać swoje pomidory. Nawet jeśli nie mają doświadczenia. Owoce Bajaja są kuliste, intensywnie czerwone, doskonałe jako dodatek do sałatek lub spożywania na surowo np. prosto z krzaczka. Plony zbieramy do końca września lub października w zależności od pogody. Pomidorki karłowe typu cherry są słodkie, soczyste i jędrne, nie opadają i nie wykazują skłonności do pękania.

O czym warto pamiętać, zanim przystąpimy do samodzielnej uprawy pomidorów?

Pierwszym ważnym krokiem jest odpowiedni wybór nasion. Półki w marketach i sklepach ogrodniczych uginają się od różnych odmian pomidorów. Odmiany te różnią się nieco smakiem, wielkością, kolorem, kształtem oraz odpornością na choroby. Jeśli jesteśmy początkującym ogrodnikiem i nie mamy w tej kwestii dużego doświadczenia wybierzmy na początek odmiany karłowe, doniczkowe typu cherry. Nie są one trudne w uprawie. W przypadku kiedy posiadamy więcej miejsca w ogrodzie czy działce wybierzmy odmiany wyższe o dużych, smacznych owocach. Z owoców będziemy mogli przygotować smaczne sosy czy zupy.

Każdy ogrodnik przeglądając asortyment zapewne zwróci uwagę na różnobarwne kolory owoców pomidorów. To nowość na polskim rynku. Są wśród nas ogrodnicy, którzy testują te nowe odmiany pod względem smaku i nie tylko. Dla tych, którzy chcieliby, by ich ogród warzywny był nie tylko smaczny, ale również kolorowy polecam właśnie te odmiany o żółtych, czarnych czy zielonych owocach.

Domowa uprawa pomidorów. Od nasiona do owocu. Jak to robić?

Kiedy mamy już wybrane nasiona czas pomyśleć o ich wysiewie. Najlepszym terminem na rozpoczęcie siewu będzie koniec lutego do połowy marca. Oczywiście nic się nie stanie, kiedy wysiejemy pomidory po 15 marca, ale najważniejsze jest abyśmy nie wysiewali ich wcześniej niż pod koniec lutego. Dlaczego? Pomidor kiełkuje i rośnie bardzo szybko. Od momentu wysiania nasion do wschodów mija zazwyczaj 7-9 dni. Sam wzrost jest równie szybki. Można powiedzieć, że pomidory są roślinami najszybciej rosnącymi ze wszystkich z warzyw. No może z wyjątkiem sałaty i rzodkiewki, ale te warzywa wysiewamy najczęściej wprost do gruntu.

  • Odpowiednie podłoże

W uprawie pomidorów bardzo ważna jest ziemia. Musi być ona świeża, pulchna, najlepiej uniwersalna, choć w sprzedaży pojawiły się już specjalne podłoża do uprawy pomidorów. Nigdy nie wykorzystujmy ziemi zebranej w ogrodzie. Ona może być skażona przez różne choroby pasożytnicze w tym grzyby. Wykorzystując takie podłoże narażamy młode rośliny już na samym starcie na choroby siewek w tym najczęściej występujący zgorzel łodygi.

Siejąc czy sadząc rośliny pamiętajmy, że ziemia jest kluczem do sukcesu w uprawie każdej rośliny zarówno jadalnej jak i ozdobnej. Wybierzmy się zatem do sklepu bądź centrum ogrodniczego i zaopatrzmy się w dobrej jakości podłoże. Rośliny zapewne nam się za to odwdzięczą.

  • Wysiew nasion

Ze względu na szybkie kiełkowanie i wzrost pomidory wysiewajmy pojedynczo do doniczek. Nie warto zawracać sobie głowy i wysiewać całej paczki do jednego pojemnika, a po pewnym czasie pikować i rozsadzać do mniejszych donic. Jedną z najlepszych metod uprawy pomidorów jest sianie jednego lub dwóch ziaren do średniej wielkości donicy. Unikniemy tym samym przesadzania. Od chwili wysiewu do momentu wysadzenia pomidora będzie on mógł rosnąć w tej samej doniczce.

Jeśli wybierzemy drugą metodę tzn. wysiejemy paczkę nasion do jednej donicy to za niespełna 5 tygodni będziemy musieli około 60-80 sadzonek pomidorów przesadzić oddzielnie do donic. Wysiewając pojedynczo zaoszczędzimy przede wszystkim swój czas. Kiedy umieścimy już ziarna w donicy zasypmy je lekko ziemią i ubijmy palcami. Podlewajmy raz w tygodniu. Nie zalewamy ziemi. Pomidory lepiej podlewać mniejszymi ilościami wody. Zarówno na starcie jak i później na grządce pomidor nie będzie tolerował namiaru wody.

Pomidor jest warzywem kochającym słońce, nie tolerujące nadmiaru wilgoci. Świeżo wysiane nasiona nigdy nie nawozimy. Świeża ziemia, jaką wykorzystaliśmy do ich uprawy w pierwszych tygodniach wystarczy. To z niej właśnie pomidory będą pobierały niezbędne składniki. W późniejszym etapie rozwoju, czyli wtedy kiedy trafią na ogrodową grządkę będziemy je mogli podlewać gnojówką z pokrzyw. Dobrze działa i dobudza pomidory do wzrostu, kwitnienia i wydania obfitego plonu. Pamiętajmy do ogrodu po wcześniejszym hartowaniu pomidory mogą trafić dopiero po 15 maja. Wówczas po Zimnych Ogrodnikach mija zagrożenie występowania przymrozków. Pomidor jest bardzo wrażliwy na chłód, wiatr i niskie temperatury. To warzywo kocha słońce i wysokie nawet 30 stopniowe letnie temperatury.

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama