reklama

Jesienny chlebek bananowy i trik “Wow”. Prosty i ekspresowy przepis od Asi.

Opublikowano:
Autor: Redakcja

Jesienny chlebek bananowy i trik “Wow”. Prosty i ekspresowy przepis od Asi. - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeTen pyszny i puszysty chlebek bananowy uratuje każdy jesienny dzień. Idealny na poprawę humoru dla całej rodzinny. Przepis jest bardzo prosty, więc możesz go piec z dziećmi. Zrobisz go szybko, a efekt “WOW” sprawi, że zasłużysz na tytuł mistrzyni.
reklama

Jak zrobić najprostszy chlebek bananowy?

Chlebek bananowy to jeden z tych wypieków, które potrafią uratować dzień. Przepis od Asi jest banalnie prosty.  Chlebek jest wilgotny, aromatyczny i idealnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i do popołudniowej kawy. Co więcej – to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które nie wyglądają już zbyt apetycznie, ale w cieście stają się prawdziwym skarbem. 

reklama

Składniki, które potrzebujesz, by zrobić wilgotny Chlebek bananowy

Najważniejszym składnikiem chlebka są oczywiście banany. Mogą być bardzo dojrzałe, nawet czarne. Oto co jeszcze potrzebujesz, by zrobić pyszne ciasto.

Przepis jest na małą blaszkę!

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
  • 100 g cukru (można zastąpić miodem albo ksylitolem)
  • 200 g mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • pół szklanki orzechów włoskich  (opcjonalnie)


Jak zrobić puszysty chlebek bananowy. Przepis od Asi krok, po kroku

Przygotowanie:

  1. 3 banany obierz ze skórki  i  rozgnieć widelcem lub mikserem na mus. Jeden banan zostaw
  2. Jajka, olej i cukier – wymieszaj mikserem.
  3. Dosyp mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. Połącz składniki, ale nie miksuj zbyt długo.
  4. Dodaj zmiksowane banany i wymieszaj.
  5. Przelej masę do małej keksówki wyłożonej papierem.
I teraz pora na trik “wow”

Trik “Wow”, który sprawi, że twój chlebek będzie, jak z MasterChefa  

Jeśli chcesz, aby chlebek wyglądał jak z kawiarni lub z MasterChefa  – przekrój dodatkowego banana wzdłuż i ułóż go na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika chlebek będzie wyglądał obłędnie! Zobacz na zdjęciu do góry.

reklama

Jak upiec pyszny chlebek bananowy?

Piecz w 180°C (góra–dół, bez termoobiegu) przez ok. 50–55 minut. Jeśli zbyt szybko się rumieni, przykryj wierzch folią aluminiową. Patyczek po wbiciu powinien być suchy, ale nie przesuszaj go – lepiej, by chlebek pozostał lekko wilgotny w środku.

Chlebek najlepiej jeść, gdy jest lekko ciepły. Smakuje rewelacyjnie z Nuttelą i bananem. Jesienią warto go jeść z gorąc konfiturą śliwkową.

Masz dobry przepis, podziel się z naszymi Czytelniczkami. Napisz w komentarzu lub wyślij na adres: redakcja@magazynona.pl

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
logo