Jak zrobić najprostszy chlebek bananowy?
Chlebek bananowy to jeden z tych wypieków, które potrafią uratować dzień. Przepis od Asi jest banalnie prosty. Chlebek jest wilgotny, aromatyczny i idealnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i do popołudniowej kawy. Co więcej – to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów, które nie wyglądają już zbyt apetycznie, ale w cieście stają się prawdziwym skarbem.
Składniki, które potrzebujesz, by zrobić wilgotny Chlebek bananowy
Najważniejszym składnikiem chlebka są oczywiście banany. Mogą być bardzo dojrzałe, nawet czarne. Oto co jeszcze potrzebujesz, by zrobić pyszne ciasto.Przepis jest na małą blaszkę!
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 80 ml oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
- 100 g cukru (można zastąpić miodem albo ksylitolem)
- 200 g mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- pół szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
Jak zrobić puszysty chlebek bananowy. Przepis od Asi krok, po kroku
Przygotowanie:
- 3 banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem lub mikserem na mus. Jeden banan zostaw
- Jajka, olej i cukier – wymieszaj mikserem.
- Dosyp mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. Połącz składniki, ale nie miksuj zbyt długo.
- Dodaj zmiksowane banany i wymieszaj.
- Przelej masę do małej keksówki wyłożonej papierem.
Trik “Wow”, który sprawi, że twój chlebek będzie, jak z MasterChefa
Jeśli chcesz, aby chlebek wyglądał jak z kawiarni lub z MasterChefa – przekrój dodatkowego banana wzdłuż i ułóż go na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Po wyjęciu z piekarnika chlebek będzie wyglądał obłędnie! Zobacz na zdjęciu do góry.
Jak upiec pyszny chlebek bananowy?
Piecz w 180°C (góra–dół, bez termoobiegu) przez ok. 50–55 minut. Jeśli zbyt szybko się rumieni, przykryj wierzch folią aluminiową. Patyczek po wbiciu powinien być suchy, ale nie przesuszaj go – lepiej, by chlebek pozostał lekko wilgotny w środku.Chlebek najlepiej jeść, gdy jest lekko ciepły. Smakuje rewelacyjnie z Nuttelą i bananem. Jesienią warto go jeść z gorąc konfiturą śliwkową.
Masz dobry przepis, podziel się z naszymi Czytelniczkami. Napisz w komentarzu lub wyślij na adres: redakcja@magazynona.pl