reklama
reklama

Sekrety udanej uprawy warzyw

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Sekrety udanej uprawy warzyw - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

BLOG Uprawa warzyw daje dużo satysfakcji i powodów do dumy. Nikt nie ma wątpliwości, że warzywa z naszego ogrodu są zdrowsze i smaczniejsze niż te, które kupimy w markecie. Uprawiając je możemy być pewni, że nasza rodzina zdrowo się odżywia. Aby jednak pięknie rosły, musimy spełnić kilka istotnych warunków.
reklama

Przygotowanie podłoża pod uprawę

To właśnie gleba jest podstawą sukcesu w ogrodnictwie. Gleba przepuszczalna, bogata w próchnicę z odrobiną piasku o strukturze drobno guzełkowatej uważana jest za najbardziej odpowiednią do uprawy warzyw i ziół. Podłoże nie może być zbyt ciężkie, gliniaste, a także zbyt sypkie. Najlepsze jest bogate w składniki pokarmowe, które niezbędne są dla prawidłowego rozwoju i wzrostu rośliny. Jeśli posiadamy taką glebę w ogrodzie, mamy duże powody do zadowolenia. Jeżeli gleba jest gliniasta i ciężka, musimy ją rozluźnić. W takim przypadku dodajemy gruboziarnisty piasek oraz nawozy organiczne.
Większość warzyw prawidłowo rośnie na glebach o odczynie obojętnym, czyli w przedziale 6,5 – 7,4. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa należy koniecznie wyregulować jej pH poprzez zastosowanie odpowiednich zabiegów. Do obniżenia pH należy ziemię wymieszać z kwaśnym torfem. Można do tego celu wykorzystać nawóz zakwaszający dostępny w każdym centrum ogrodniczym. Aby odkwasić glebę należy podsypać ją wapnem i przekopać. Wapno w prosty i skuteczny sposób zmniejsza skutecznie kwasowość podłoża.
Późną jesienią dobrze jest glebę w ogrodzie warzywnym głęboko przekopać i pozostawić ją do wiosny. Wiosną za pomocą wideł rozbijamy grudy i wyrównujemy podłoże, aby przygotować je pod uprawę naszych warzyw.

Odpowiednie terminy i dobór odmian warzyw

Termin sadzenia warzyw jest bardzo istotny. Wpływa na zdrowotność rośliny. Posadzone za wcześnie narażone są na przemarzanie. Często dzieje się tak w przypadku za wcześnie posadzonych pomidorów, ogórków lub papryki, które mogą wymarznąć całkowicie lub być narażone na ataki chorób lub szkodników. Trzymajmy się terminów sadzenia i wysiewania roślin, gdyż posadzone w innym czasie niż powinny będą męczyły się w glebie, zamierały lub chorowały. Na każdym opakowaniu nasion podany jest termin wysiewu i tych terminów powinniśmy przestrzegać.

Odpowiedni dobór roślin

Ważnym czynnikiem w uprawie warzyw jest odpowiedni dobór roślin. Warto zorientować się jakie rośliny dobrze oddziałują na siebie, a jakie po prostu nie tolerują swojego sąsiedztwa. Nigdy nie sadźmy dyni obok ziemniaków, fasoli z cebulą, warzyw kapustnych z buraczkami. Dobrze na siebie oddziałowują:

  • bób / ziemniaki,
  • czosnek / marchew, pomidor, ziemniaki,
  • fasola / dynia, kalarepa, ogórki,
  • koper ogrodowy / cebula, kapusta
  • pekińska, marchew, ogórek, pietruszka, seler, szpinak, ziemniaki
  • marchew / kapusta pekińska,
  • koper, ogórek, por, rzodkiew, sałata, seler, szczypiorek, 
  • pomidor / burak, pietruszka lub por

Regularne podlewanie

Maj przyniósł wysokie jak na ten miesiąc temperatury. Po wysadzeniu do gruntu pomidorów, ogórków, papryki trzeba było obficie je podlać. Nie zapominajmy o regularnym podlewaniu warzyw w ciepłe dni. Rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują nie tylko słońca, ale i wody. Nigdy w upalne dni nie podlewajmy roślin, kiedy świeci na nie słońce. Warzywa podlewajmy wcześnie rano ok.godz.6.00 – 7.00 i wieczorem ok.19.00 – 20.00. W żadnym wypadku nie polewajmy rosnących w pełnym słońcu liści, gdyż ostre słońce popali nam rośliny.

Nawożenie

W centrach ogrodniczych półki uginają się od różnorodnych nawozów do roślin i warzyw. Nie polecam stosowania nawozów sztucznych. W ostatnich latach stały się modne nawozy naturalne jak: wiórki rogowe, mączka kostna, obornik lub kompost. Ten ostatni ekologiczny nawóz możemy zrobić sami w trakcie sezonu ogrodniczego. Kompost zawiera szeroki zestaw składników pokarmowych, który tak bardzo potrzebują nasze rośliny oraz poprawia jakość gleby. Jest nawozem, który możemy pozyskać bezpłatnie, gdyż na kompost wrzucamy wszystkie resztki organiczne tj. odpadki kuchenne, skorupki po jajkach, obierki po owocach i warzywach, liście z drzew, rozdrobnione gałęzie krzewów lub skoszoną trawę. Wszystkie te substancje po rozłożeniu się będziemy mogli wykorzystać w ogrodzie. Proces takiego rozkładu trwa ok. 8-12 miesięcy. Prosty kompostownik można wykonać samodzielnie wykorzystując kilka desek. Należy pamiętać, by umieścić go z dala od miejsca, gdzie wypoczywamy, ponieważ podczas rozkładu będzie uwalniał nieprzyjemny zapach.

Ściółkowanie

Poprzez ściółkowanie ograniczamy parowanie wody. Gleba pozostaje dłużej wilgotna. Ściółka zapobiega także rozwojowi chwastów. Do jej wykonania możemy użyć słomę, którą najczęściej wykorzystujemy pod truskawki, a także skoszoną trawę, która z biegiem czasu rozłoży się.

 

 

Plewienie, czyli regularne usuwanie chwastów

Chwasty są zmorą każdego ogrodnika. Nie wolno dopuścić do rozrastania się chwastów i ich zakwitnięcia. Kiedy zakwitną, wykształcą się nasiona, po czym rozsieją po całym ogrodzie. Usuwajmy młode siewki od razu, kiedy je zobaczymy. Tylko w ten sposób unikniemy tych niemile widzianych roślin w naszym ogrodzie.

Zwalczanie szkodników

Walka ze szkodnikami może być trudna. Mszyce to jedne z najgorszych i często występujących szkodników w ogrodzie warzywnym. Pojawiają się na koprze, liściach buraków oraz innych warzywach. Ślimaki, turkucie oraz gryzonie także mogą narobić dużo szkód. Możemy sadzić na obrzeżach warzywników lub wokół nich rośliny ozdobne, które swoim zapachem odstraszają szkodniki. Bardzo skutecznymi roślinami o charakterystycznym zapachu są nagietek i aksamitka. Swoim zapachem chronią warzywa i skutecznie odstraszają szkodniki. Natomiast jeśli chcemy pożegnać gryzonie posadźmy: czosnek, wilczomlecz, cesarską koronę, komosę lub ostrzeń.

Częste zbieranie plonów

Poprzez częste zbieranie warzyw np. fasoli, ogórków pobudzamy roślinę do jeszcze szybszego wzrostu. Jeżeli zaprzestaniemy zbioru, roślina przestanie plonować. Powinniśmy zbierać warzywa co kilka dni. W przypadku fasoli i ogórków zbierajmy co dwa dni, gdyż warzywa te rosną szybko.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama