Witamina D obok witaminy C i magnezu jest jedną z trzech najczęściej suplementowanych substancji przez Polaków. Jednak mało kto przywiązuje uwagę do tego, w jaki sposób zażywane są witaminy, a jak się okazuje nie jest to bezznaczenia. Właściwa suplementacja pozwala w maksymalny sposób wykorzystać ich potencjał.
Prawie 90 procent Polków ma niedobór witaminy D
W Polsce niedobór witaminy D występuje u prawie 90 procent społeczeństwa. Badania pokazują, że w naszej szerokości geograficznej wręcz konieczna jest jej suplementacja. To istotne również w aspekcie budowania odporności naszego organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niski poziom witaminy D, to niska odporność. Dlaczego? Dzięki obecności tej witaminy, nasz organizm zyskuje naturalną zdolność do zwalczania wirusów i bakterii. Witamina D odgrywa kluczową rolę w redukowaniu ryzyka zachorowania oraz łagodzeniu przebiegu przeziębienia, czyli infekcji górnych dróg oddechowych, które głównie wywoływane są przez wirusy.Niedobór witaminy wzmaga również zapalenia skóry, spojówek, powoduje krzywicę u dzieci, a u dorosłych jest przyczyną odwapnienia, rozmiękczania kości i osteoporozy. U kobiet w ciąży niedobór witaminy D wpływa na nietolerancję glukozy, cukrzycę ciążową, rzucawkę przedporodową, często wpływa na przedwczesny poród. Dlatego tak ważne jest, aby zadbać o właściwy poziom witaminy D w naszym organizmie.
Z czym najlepiej przyjmować witaminę D?
Jednak, aby suplementacja miała sens i przebiegała prawidłowo, należy przestrzegać pewnych zasad. Dr Joshua Berkowitz w rozmowie z express.co.uk wyjaśnia dokładnie, w jaki sposób organizm przyswaja witaminę D.
Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, więc najlepiej wchłania się i przekształca w aktywną witaminę D gdy jest przyjmowana z pokarmem zawierającym tłuszcze. Jeśli jednocześnie z witaminą D w jelitach nie znajduje się pokarm zawierający tłuszcz, organizm nie jest w stanie jej przetworzyć i większość witaminy przejdzie przez układ trawienny i po prostu zostanie wydalona. Więc zyska się niewiele korzyści.
Z tego właśnie względu przyjmowanie witaminy D tuż po przebudzeniu może być mało efektywne. Co możemy zrobić, aby w jeszcze większym stopniu zwiększyć jej przyswajalność? Specjalista wyjaśnia:
Jeszcze lepiej jest, gdy jednocześnie jemy pokarmy zawierające zarówno tłuszcz, jak i naturalnie występującą witaminę D. Chodzi m.in. o olej z wątroby dorsza, tłuste ryby, takie jak pstrąg, łosoś i śledź oraz makrelę, masło i żółtka jaj.
Kiedy powinno się brać witaminę D - rano czy wieczorem?
Przyjmowanie witaminy D wieczorem okazuje się, również niedobrym pomysłem. Witamina zaburza wytwarzanie melatoniny, czyli hormonu, który jest odpowiedzialny za nasz sen. Jednym słowem zażywając kapsułkę pod koniec dnia możemy mieć problemy z zaśnięciem, a jakość naszego snu się pogorszy.Kiedy zatem najlepiej przyjmować witaminę D? Najlepszym momentem na jej zażywanie jest pora tuż po śniadaniu. Wtedy mamy pewność, że witamina D zostanie wchłonięta przez nasz organizm w najlepszy możliwy sposób i w pełni przez niego wykorzystana.
źródło: wprost.pl, express.co.uk
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.