reklama

Cukier sprawia, że dzieci są nadpobudliwe? Naukowcy obalają to przekonanie

Opublikowano:
Autor:

Cukier sprawia, że dzieci są nadpobudliwe? Naukowcy obalają to przekonanie - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA I DZIECKOCzy teoria powtarzana przez wielu rodziców, że cukier powoduje nadpobudliwość u dziecka jest prawdziwa? Jak się okazuje naukowe dowody temu powszechnemu przekonaniu zaprzeczają.
reklama

Powszechne przekonanie, że cukier wywołuje nadpobudliwość u dzieci, trwa od dziesięcioleci. Jednak nauka nie potwierdza tej tezy, możemy przeczytać na stronie theparentswebsite.com.au.

Skąd wziął się ten mit?

Mit o nadpobudliwości cukrowej sięga lat 70. i 80., kiedy to dr Benjamin Feingold twierdził, że wyeliminowanie z diety sztucznych dodatków i cukru poprawia zachowanie dzieci z ADHD. Jego badania miały jednak liczne błędy metodologiczne i nie zostały one potwierdzone w kolejnych. Obecnie wiemy, że tylko mniej niż 2% dzieci reaguje na te restrykcje, w przeciwieństwie do 75% jak twierdził Feingold.

Najnowsze badania

Dzisiejsze badania konsekwentnie pokazują, że cukier nie ma znaczącego wpływu na zachowanie dzieci. Jedno z kluczowych badań wykazało, że cukier nie powoduje nadpobudliwości ani destrukcyjnych zachowań.

Dopamina a aktywność dziecka

Chociaż cukier nie powoduje nadpobudliwości, istnieje związek między dopaminą a zwiększoną aktywnością. Dopamina, wydzielana przez mózg w odpowiedzi na nagrody, takie jak słodycze, może powodować chwilowy wzrost aktywności. Jednak poziom dopaminy wydzielany po spożyciu słodyczy jest znacznie niższy niż po zażyciu leków psychostymulujących stosowanych w leczeniu ADHD.

Dlaczego mit się utrzymuje?

Wielu rodziców zauważa nadpobudliwość u swoich dzieci po spożyciu cukru. Oczekiwanie, że cukier zmieni zachowanie dziecka, może wpływać na sposób, w jaki interpretują oni jego zachowanie.

Podczas jednego z przeprowadzanych badań rodzicom powiedziano, że ich dziecko otrzyma napój z cukrem lub napój placebo (ze słodzikiem bez cukru). Ci rodzice, którzy spodziewali się, że ich dziecko będzie nadpobudliwe po spożyciu cukru, dostrzegli ten efekt, nawet jeśli dziecko otrzymało bezcukrowy napój - czytamy w serwisie theparentswebsite.com.au.

Zdrowe podejście do cukru

Choć cukier nie powoduje nadpobudliwości, jego nadmierne spożycie może wpływać negatywnie na zdrowie psychiczne i fizyczne dzieci. WHO zaleca ograniczenie spożycia wolnych cukrów do mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania na energię, a najlepiej do 5% dla lepszych korzyści zdrowotnych. 

 

 źródło: theparentswebsite.com.au.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama