reklama
reklama

Jak suszyć grzyby w piekarniku. Przewodnik krok po kroku

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Jak suszyć grzyby w piekarniku. Przewodnik krok po kroku - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Warto wiedzieć, że nie trzeba specjalistycznej suszarki do grzybów, aby cieszyć się suszonymi przysmakami. Możesz to zrobić choćby w swoim piekarniku w kilku prostych krokach.
reklama

Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie sezonu grzybowego i stworzenie zapasów smaku i aromatu na cały rok. Warto wiedzieć, że nie trzeba specjalistycznej suszarki do grzybów, aby cieszyć się tymi przysmakami. Możesz to zrobić choćby w swoim piekarniku w kilku prostych krokach. W poniższym artykule przedstawimy, jak prawidłowo przygotować grzyby do procesu suszenia oraz jak je skutecznie osuszyć.

Jak prawidłowo przygotować grzyby do suszenia?

Świeże grzyby to skarb jesieni, a proces suszenia pozwala na zachowanie ich smaku i aromatu na znacznie dłużej. Ale zanim przystąpisz do suszenia, musisz odpowiednio przygotować grzyby. Oczyść je dokładnie z wszelkich zanieczyszczeń, używając szczoteczki lub noża. Następnie przekrój każdy grzyb, aby upewnić się, że nie zawiera żadnych robaków lub niechcianych elementów. Jednak pamiętaj, że przed suszeniem grzybów nie powinno się ich myć, ponieważ nadmierna wilgoć może utrudnić proces suszenia. Grzyby najlepiej pokroić na cienkie plastry o grubości około 0,5-1 centymetra. Nóżki grzybów również nadają się do suszenia.

Jakie grzyby można suszyć?

Najlepsze gatunki grzybów do suszenia to prawdziwki, podgrzybki, kurki, koźlarze oraz kanie. Suszenie trudniejsze, ale nadal możliwe, jest w przypadku grzybów takich jak maślaki, ze względu na ich wilgotną skórkę. Warto jednak pamiętać, że w trakcie suszenia grzybów odparowuje woda, co skutkuje zmniejszeniem ich rozmiaru. 

Suszenie grzybów w piekarniku

Aby osuszyć grzyby w piekarniku, potrzebujesz kilku godzin cierpliwości. Najpierw dokładnie oczyść grzyby. Następnie przygotuj ruszt lub jeszcze lepiej, tackę, którą warto dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, aby uniknąć spadania grzybów. Ułóż grzyby na ruszcie lub tacy, zachowując pewien odstęp między nimi, aby gorące powietrze mogło równomiernie je osuszać.

Kluczowym elementem tego procesu jest odpowiednia temperatura. Ustaw piekarnik na około 50 stopni Celsjusza, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Dodatkowo zaleca się lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby umożliwić swobodne odprowadzanie wilgoci na zewnątrz. Dzięki temu proces suszenia będzie bardziej skuteczny. Suszenie grzybów w piekarniku zajmuje ok. 4-5 godzin.

Jak suszyć grzyby w warunkach domowych?

Kolejnym sposobem jest nawlekanie grzybów na nitkę w równomiernych odstępach i zawieszenie ich w pobliżu źródła ciepła. Jest to także ekonomiczna opcja, szczególnie gdy już ogrzewasz pomieszczenie. Aby ułatwić proces suszenia, przygotuj grzyby, krojąc je na cienkie paski, co ułatwi równomierne schnięcie. 

Jak przechowywać suszone grzyby?

Aby zachować jakość suszonych grzybów, ważne jest odpowiednie przechowywanie. Schowaj je do szczelnego pojemnika, na przykład solidnego metalowego pudełka lub szklanego słoika z uszczelką. Przechowuj te pojemniki z suszonymi grzybami w zacienionym miejscu, z dala od źródeł światła i wilgoci, co pozwoli zachować ich świeżość i smak przez dłuższy czas.

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama