reklama
reklama

Lekka i szybka sałatka z ryżem

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Przepisów na sałatki ryżowe jest całe mnóstwo, zdecydowaną ich zaletą jest szybkość i prostota wykonania. Nasz przepis to połączenie ryżu z selerem naciowym, papryką oraz ogórkiem.
reklama

Dziś proponujemy przepis na lekką sałatkę z ryżem i warzywami. Propozycja szczególnie przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Kaloryczny majonez został bowiem zastąpiony lekkim jogurtem, który sprawia, że sałatkę możemy jeść bez wyrzutów sumienia. 

Sałatka z ryżem - pomysł na zdrową przekąskę do pracy

Sałatka doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie, dodatek do innych potraw, jak i  zdrowa i sycąca przekąska do pracy. Seler naciowy, papryka i ogórek sprawiają, że sałatka przyjemnie chrupie, a ryż daje nam poczucie sytości.

Bardzo ważną kwestią w tym przepisie jest odpowiednio przygotowany ryż. Ta z pozoru błaha czynność jak się okazuje wcale nie jest tak prosta. Ryż do sałatki powinien być sypki oraz posiadać odpowiednią  konsystencję.

Jak ugotować ryż do sałatki 

Bardzo ważną czynnością przed gotowaniem, jest dokładne wypłukanie ryżu pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbywamy się skrobi, która jest odpowiedzialna za jego sklejanie. Następnie wlewamy do garnka odpowiednią ilość wody, aby nasz ryż był sypki najlepiej użyć 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.  Dodatkowo wsypujemy do wody szczyptę soli oraz odrobinę oleju. 

Do gotującej się wody wrzucamy następnie przepłukany wcześniej ryż i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Uwaga - podczas gotowania bardzo ważne jest, aby para wodna nie wydostawała się z garnka. W czasie gotowania ryż powinien wchłonąć całą wodę. Po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z ognia, a pokrywkę zastąpujemy ściereczką. Na koniec mieszamy ryż widelcem.

Tak przygotowany ryż doskonale nadaje się do sałatek. 

Sałatka z ryżem – przepis autorstwa Justyny Zawieji

Składniki:

  • ryż
  • seler naciowy
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • szczypiorek lub koperek
  • kukurydza
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
Ryż ugotuj i ostudź, warzywa pokrój w małą kostkę, włożyć do miski. Dodaj jogurt naturalny i dopraw do smaku: sólą i pieprzem. Sałatkę możemy udekorować koperkiem.

Zobacz też inne przepisy Justyny:

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama