Reklama

Reklama

Szybki i prosty przepis na domowy chleb

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Justyna Zawieja

Szybki i prosty przepis na domowy chleb - Zdjęcie główne

chlebek błyskawiczny | foto Justyna Zawieja

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

ONA RADZI Pieczenie chleba w domu kojarzone jest bardzo często z długotrwałym i pracochłonnym procesem, który na dodatek nie zawsze kończy się sukcesem. Nic bardziej mylnego czego dowodem jest przepis na chlebek błyskawiczny.

Reklama

W ostatnich latach samodzielny wypiek chleba w domu stał się bardzo popularny, wpływ na na to miała z pewnością pandemia koronawirusa. Wielu z nas postanowiło właśnie wtedy zostać z mniejszym lub większym sukcesem - domowym piekarzem.

Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu

Przepisów na chleb jest całe mnóstwo, różnią się one od siebie między innymi choćby sposobem wyrabiania ciasta. Niekiedy wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, ale istnieją też takie receptury gdzie ciasto trzeba dość długo i intensywnie wyrabiać. Kolejną kwestią jest wybór pomiędzy zakwasem, a drożdżami. Chleb pieczony przy użyciu zakwasu choć zdrowszy wymaga poświęcenia większej ilości czasu i pracy. Receptury oparte na drożdżach są zwykle szybsze i prostsze w wykonaniu, więc szczególnie polecane dla osób, które zaczynają swoją przygodę z wypiekiem chleba.

Poniżej znajdziesz przepis na cheleb bez drożdży i bez zakwasu.

Niezaprzeczalną zaletą domowego pieczywa jest fakt, że wiemy co jemy. Obecnie do wypieku chleba piekarnie używają bardzo często polepszaczy i konserwantów, które mają za zadanie zapewnić pieczywu ładniejszy wygląd i przedłużyć jego świeżość. 

Jak zrobić szybko chleb w domu? Oto przepis

Proponowany przepis na chlebek błyskawiczny autorstwa Justyny Zawieji to idealna propozycja dla osób, które nie chcą na pieczenie chleba poświęcać zbyt dużo czasu. Jak sama nazw wskazuje chlebek przygotowuje się bardzo szybko - wszystkie wymienione w przepisie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, a następnie przełożyć do foremki i oczywiście upiec.

Przepis na chlebek błyskawiczny

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • szklanka nasion (dowolne)
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka soli
  • łyżka miodu
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem. Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza. Wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia
Doskonale pasuje do humusu.

Zobacz też inne przepisy Justyny:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy