reklama

Puszysty placek drożdżowy z rabarbarem, który zawsze wychodzi. Prosty przepis od Kasi

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Kasi Paluszkiewicz

Puszysty placek drożdżowy z rabarbarem, który zawsze wychodzi. Prosty przepis od Kasi - Zdjęcie główne

Przepis na placek z rabarbarem i kruszonką od Kasi Paluszkiewicz | foto Kasi Paluszkiewicz

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeSpróbujesz raz i przepadniesz. Oto przepis na puszysty i delikatny placek drożdżowy z rabarbarem. Jest przepyszny i robisz go bardzo prosto. Kasia, która przesłała nam przepis, zdradza trik, by ciast było wilgotne.
reklama
reklama

-Ja nie mogę mieć skomplikowanych przepisów - odpowiada ze śmiechem. 

Poznajcie więc przepis Kasi na placek drogowy, który zawsze wychodzi.

Kasia należy do KGW Mieszków

Szybki placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonka. Składniki

Oto składniki, które będziesz potrzebować do upieczenia placka drożdżowego z rabarbarem. Podane składniki wystarczą na dwie blachy placka. Jeśli chcesz zrobić jedną, musisz użyć połowy składników

Składniki do placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 10 dkg drożdży 
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 30 dkg margaryny Kasi 
  • Sól 
  • 1 kg rabarbaru

Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Trik, by było puszyste i delikatne

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, przeczytaj tę ważną informację: 

Aby ciasto było delikatne i wilgotne wszystkie składniki powinnaś wyjąć wcześniej z lodówki. Tak by miały pokojową temperaturę. Mleko trzeba delikatnie podgrzać, by było ciepłe.

Jak zrobić pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Oto prosty przepis krok, po kroku

Oto co musisz zrobić, krok po kroku, by twoje ciasto było pyszne, wilgotne i delikatne.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki. 
  2. Jajka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i mąkę. 
  3. Wymieszać i na sam koniec dodać roztopiony letni tłuszcz. To właśnie ten trik sprawi, że ciasto będzie wilgotne. Potem trzeba jeszcze raz wymieszać. Możesz to robić mikserem, ale najlepiej ręką.
  4. Odstawić do wyrośnięcia
Teraz możesz rabarbar umyć i osuszyć. Odciąć  liście, a łodygi pokroi na centymetrowe kawałki.

reklama

Czas na przygotowanie kruszonki

Jak zrobić pyszną kruszonkę do drożdżowego ciasta

Przygotowanie kruszonki jest bardzo proste.

KRUSZONKA SKŁADNIKI:

  • 40 dkg mąki pszennej 
  • 20 dkg cukru
  • Cukier waniliowy 
  • 1 żółtko 
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie

Cukier wymieszać z żółtkiem, dodać ciepły tłuszczem i na koniec mąkę z proszkiem. Z ciasta utwórz kulę i włóż do lodówki

Jak upiec drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wskazówki

Gdy ciasto wyrośnie, podzieli je  na 2 części i przełóż na blaszki wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką.

reklama

Odstaw na 30 minut by jeszcze wyrosło. Posyp rabarbarem, a potem wyjmij z lodówki cisto na kruszonkę. Pokrusz palcami, tak by przykryć rabarbar i placek.

Piecz około 1 godziny  w 160 stopniach 

-Ja robię na dużą blachę całość i dlatego taki wysoki wyszedł. Można margarynę masłem zastąpić. Życzę smacznego! - napisała Kasia

Napiszcie, czy wyszedł Wam drożdżowy i podzielcie się swoimi przepisami. Wyślijcie przepis na adres redakcja@magazynona.pl lub przyślijcie przez nasz profil na Facebooku

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
logo