- Szybki placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonka. Składniki
- Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Trik, by było puszyste i delikatne
- Jak zrobić pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Oto prosty przepis krok, po kroku
- Jak zrobić pyszną kruszonkę do drożdżowego ciasta
- Jak upiec drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wskazówki
-Ja nie mogę mieć skomplikowanych przepisów - odpowiada ze śmiechem.
Poznajcie więc przepis Kasi na placek drogowy, który zawsze wychodzi.
Kasia należy do KGW Mieszków
Szybki placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonka. Składniki
Oto składniki, które będziesz potrzebować do upieczenia placka drożdżowego z rabarbarem. Podane składniki wystarczą na dwie blachy placka. Jeśli chcesz zrobić jedną, musisz użyć połowy składnikówSkładniki do placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki cukru
- 8 jajek
- 30 dkg margaryny Kasi
- Sól
- 1 kg rabarbaru
Wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Trik, by było puszyste i delikatne
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, przeczytaj tę ważną informację:Aby ciasto było delikatne i wilgotne wszystkie składniki powinnaś wyjąć wcześniej z lodówki. Tak by miały pokojową temperaturę. Mleko trzeba delikatnie podgrzać, by było ciepłe.
Jak zrobić pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Oto prosty przepis krok, po kroku
Oto co musisz zrobić, krok po kroku, by twoje ciasto było pyszne, wilgotne i delikatne.Przygotowanie:
- Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki.
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i mąkę.
- Wymieszać i na sam koniec dodać roztopiony letni tłuszcz. To właśnie ten trik sprawi, że ciasto będzie wilgotne. Potem trzeba jeszcze raz wymieszać. Możesz to robić mikserem, ale najlepiej ręką.
- Odstawić do wyrośnięcia
Czas na przygotowanie kruszonki
Jak zrobić pyszną kruszonkę do drożdżowego ciasta
Przygotowanie kruszonki jest bardzo proste.KRUSZONKA SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki pszennej
- 20 dkg cukru
- Cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 20 dkg margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier wymieszać z żółtkiem, dodać ciepły tłuszczem i na koniec mąkę z proszkiem. Z ciasta utwórz kulę i włóż do lodówki
Jak upiec drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wskazówki
Gdy ciasto wyrośnie, podzieli je na 2 części i przełóż na blaszki wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką.
Odstaw na 30 minut by jeszcze wyrosło. Posyp rabarbarem, a potem wyjmij z lodówki cisto na kruszonkę. Pokrusz palcami, tak by przykryć rabarbar i placek.
Piecz około 1 godziny w 160 stopniach
-Ja robię na dużą blachę całość i dlatego taki wysoki wyszedł. Można margarynę masłem zastąpić. Życzę smacznego! - napisała Kasia
Napiszcie, czy wyszedł Wam drożdżowy i podzielcie się swoimi przepisami. Wyślijcie przepis na adres redakcja@magazynona.pl lub przyślijcie przez nasz profil na Facebooku