Dziś mam dla Was przepis na coś, co z pewnością umili Wam wiosenne popołudnia – wilgotny placek jogurtowy z aromatycznymi truskawkami i chrupiącą kruszonką. To idealne ciasto na weekendowe spotkania przy kawie, bo jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie. Delikatna konsystencja ciasta, słodkie truskawki i maślana kruszonka tworzą perfekcyjne połączenie, które zadowoli każdego łasucha.
Przepis przysłała nam Asia. Zdradza swój sposób na to, by truskawki nie puściły mocno soku do ciasta.
Przepis od Asi na szybkie i łatwe ciasto z truskawkami.
Do przygotowania placka jogurtowego z truskawkami będziesz potrzebować następujące składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej, najlepiej gęstego, np. typu greckiego)
- 1/4 szklanki (200 ml) oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 300 - 400 g świeżych truskawek (umytych, szypułkowanych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże)
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
tortownica o wymiarach 24 -26 cm lub blaszka 24 x 24 cm
Jak przygotować oszałamiające cisto z truskawkami
Przygotowanie ciasta jogurtowego z truskawkami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją
1. Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce. Rozcieraj je palcami, aż powstanie drobna "piaskowa" konsystencja. Połącz w całość i odstaw kruszonkę do lodówki.
2. Przygotowanie ciasta:
- Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) lub 190°C (grzanie góra-dół). Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Możesz użyć miksera. Miksuj około 5-7 minut.
- Stopniowo dodawaj jogurt naturalny i olej, cały czas mieszając na wolnych obrotach lub ręcznie.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo (przesiewając przez sitko) dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników. Pamiętaj, żeby nie mieszać ciasta zbyt długo, bo może stać się twarde.
Przelej ciasto do przygotowanej formy, równomiernie je rozprowadź. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto. Na koniec posyp wszystko równomiernie schłodzoną kruszonką.
Co zrobić, by truskawki nie puściły soku do ciasta. Wypróbuj patent Asi
Jeśli obawiasz się, że truskawki puszczą za dużo soku i sprawią, że ciasto będzie zbyt mokre, możesz przed ułożeniem truskawek posypać ciasto cieniutką warstwą kaszy manny (około 1-2 łyżki). Kasza manna wchłonie nadmiar wilgoci z owoców.
Pieczenie placka jogurtowego z truskawkami i kruszonką
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-55 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Ciasto z truskawkami jest szybkie i wilgotne
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie przez około 15 minut, a następnie przełóż na kratkę, aby całkowicie ostygło. Prawda, że przepis Asi na ciasto truskawkowe jest szybki i prosty?
Placek jogurtowy z truskawkami i kruszonką jest wilgotny w środku. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale wątpimy, czy dotrwa do jutra! Możesz posypać go cukrem pudrem przed podaniem dla lepszego efektu wizualnego.
Smacznego! 😋
Jeśli masz ciekawy przepis, podziel się nim. Napisz na redakcja@magazynona.pl lub daj znać na Facebooku
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.