Justyna Zawieja to miłośniczka pieczenia i gotowania. Swoimi przepisami chętnie dzieli się z naszymi Czytelniczkami. Dziś przedstawiamy Wam dwa przepisy na pyszne domowe słodkości.
Zobacz inne przepisy Justyny. Kliknij tutaj i przejdź do naszej wirtualnej książki kucharskiej.
Najlepszy przepis na domowe bułeczki cynamonowe i owsiane muffinki
Opublikowano:
Autor: Justyna Zawieja
galerię
2
zdjęć
Przepis na owsiane muffinki z bananem i masłem orzechowym
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka (dowolne: krowie, roślinne)
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
- olej kokosowy lub masło do posmarowania foremek
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wszystkie składniki oprócz dropsów czekoladowych zmiksować w rozdrabniaczu (mini melakserze lub melakserze), ewentualnie w blenderze stojącym lub blenderem ręcznym (tzw. żyrafą). Nałożyć do foremek żaroodpornych posmarowanych olejem. Posypać kawałeczkami czekolady i piec przez ok. 20 minut.
Domowy przepis na drożdżówki z jabłkami - zwijane bułeczki z jabłkami, cynamonem i orzechami
SKŁADNIKI
1) Ciasto
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g instant
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka
2) Nadzienie
- 1 kg kwaśnych i twardszych jabłek
- 40 g masła
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki cynamonu
- 50 g orzechów włoskich
3) Lukier
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 2/3 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1) Ciasto
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
2) Nadzienie
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Włożyć na patelnię, dodać masło, sok i skórkę z cytryny, cynamon, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Smażyć mieszając przez około 15 minut aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Przestudzić (mogą być ciepłe).
3) Formowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na placki z ciasta wyłożyć jabłka. Zawinąć w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów lub na 2 mniejszych formach (każda ok. 20 x 30 cm). Wierzch bułeczek posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut (jeśli mamy 2 blaszki, najpierw pieczemy jedną a potem drugą blaszkę). Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Polecane artykuły:
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.