reklama
reklama

Oto sprawdzone przepisy na 5 najlepszych sałatek na Wielkanoc

Opublikowano:
Autor:

Oto sprawdzone przepisy na 5 najlepszych sałatek na Wielkanoc - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Wielkanoc już za moment. Z tej okazji, nasza kuchmistrzyni, Justyna Zawieja przygotowała dla Was aż 5 propozycji smacznych sałatek na Wielkanoc.
reklama

Święta wielkanocne kojarzą się nie tylko z pysznym jedzeniem, ale też z żywymi kolorami. No właśnie — a jak wprowadzić takie barwy na nasz świąteczny stół? To proste! Przygotować sałatki z całą masą pysznych, kolorowych dodatków.

Najlepszy przepis na wielkanocną sałatkę gyros

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 3 cebulki
  • majonez
  • keczup
  • kukurydza konserwowa
  • 3 ogórki konserwowe
  • kapusta pekińska
Sposób przygotowania:
3 piersi z kurczaka myjemy bardzo dokładnie, obieramy z ew. kosteczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle z przyprawą do gyrosa i kebabu. Gdy wystygną, kładziemy na dnie miseczki, na to kładziemy sparzoną i pokrojoną w kosteczkę cebulkę — może być czerwona. Na to kładziemy warstwę majonezu i keczupu, potem odsączamy kukurydzę konserwową i kładziemy na keczup, następnie kroimy ogórki w kostkę i układamy jako kolejną warstwę i na to majonez z keczupem. Na wierzch sałatki kładziemy posiekaną kapustę pekińską smacznego!

Warstwowa sałatka z ryżem, ananasem, selerem, szynką, serem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 100 g ryżu (np. pełnoziarnistego)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
  • 3 plastry ananasa z puszki lub/i słoiczek marynowanego selera (z ananasem)
  • 150 g szynki (np. wędzonego indyka)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 150 g majonezu
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na duży talerz lub tacę i ostudzić. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wyłożyć na dno salaterki. Dodać kolejne warstwy sałatki: posiekanego ananasa, seler marynowany, pokrojoną w kosteczkę szynkę, następnie odcedzoną kukurydzę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, obrane i pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki. Przykryć majonezem, obłożyć plasterkami rzodkiewek i posypać grubą warstwą posiekanego szczypiorku.

Prosty przepis na sałatkę wielkanocną

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka mieszanki kukurydzy i groszku
  • 150 g wędliny np. pieczonego lub wędzonego indyka
  • 150 g sera żółtego
  • 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)*
  • 1/2 puszki ananasa
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • SOS
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki serka Bieluch lub śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania:
Aby wykonać przepis, należy na początku ugotować jajka na twardo, obrać i ostudzić. Na sitku odcedzić kukurydzę z groszkiem i umieścić na dnie salaterki (u mnie ok. 18 - 20 cm). Dodać posiekaną wędlinę, a następnie ser żółty. Boki poobkładać połówkami jajek. Wymieszać składniki sosu i połowę dać na wierch sałatki oraz jajka. Wyłożyć odcedzonego i posiekanego selera oraz ananasa. Przykryć resztą sosu. Posypać rzeżuchą oraz cząstkami rzodkiewek.

Sałatka z selera konserwowego z ananasem, szynką i żółtym serem

Składniki:

  • 1 słoik selera (krojony, konserwowy)
  • 200 g szynki
    200 g sera żółtego
  • 1 puszka ananasa
  • 3 łyżki majonezu
  • natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Selera odcedzić i odcisnąć (lekko, aby pozostał soczysty). Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Plastry ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w kosteczkę, dodać do miski.
Szynkę i ser żółty pokroić w kosteczkę i dodać do sałatki. Wymieszać z majonezem i przełożyć do salaterki. Udekorować natką pietruszki.

Sałatka jajeczna z chrzanem, selerem, kukurydzą i jabłkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 słoiczek selera (tarty, marynowany)*
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać lekko odciśniętego i posiekanego selera, odcedzoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko.Dodać majonez, chrzan oraz świeżo zmielony pieprz. Można też doprawić odrobiną soli.
Wymieszać, przełożyć do salaterki, wierzch można posmarować dodatkowym majonezem i udekorować. Warto też schłodzić przed podaniem.

Zdjęcia wykonanych sałatek wysyłajcie na naszego Facebooka, a my zamieścimy je w galerii zdjęć [KLIKNIJ TUTAJ]

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama