Przygotowując wielkanocny stół na niedzielne śniadanie chcemy, aby wyglądał on jak najładniej. Mile widziane są na nim wszelkiego rodzaju ozdobniki i dodatki. Mamy dla Ciebie świetny pomysł na wielkanocny świecznik, ciasto i wazon kwiatów na stół. Wykonanie tych dodatków zajmuje mniej niż 15 minut, a efekt jest naprawdę oszałamiający!
1. Jak samodzielnie zrobić wielkanocny świecznik krok po kroku:
Do wykonania tej ozdoby będziemy potrzebować najzwyklejszej wytłaczanki po jajkach, ozdobników w postaci sianka lub sztucznych kwiatów, kilku plastikowych jajek i podgrzewaczy.
- Wytłaczankę po jajkach przecinamy w pół tak, aby została nam część bez przykrycia.
- Opcjonalnie wytłaczankę możemy popsikać farbą w sprayu, aby uzyskać lepszy efekt końcowy.
- Plastikowe jajka nacinamy delikatnie nożykiem i odrywamy od nich delikatnie elementy w celu uzyskania efektu rozłupanego jajka.
- Do przygotowanych wcześniej jajek wkładamy podgrzewacze, całość układamy w wytłaczance.
- Całość przyozdabiamy o elementy dekoracyjne (sianko, kwiaty) według własnego uznania.
2. DIY: Kwiaty w słoiku na wielkanocny stół
Potrzebne nam będą:
- słoik,
- rolka po papierze toaletowym,
- wstążka (opcjonalnie),
- małe, kolorowe jajeczka (np. cukierki),
- sztuczne kwiaty.
Jak zrobić kompozycję kwiatów na świąteczny stół krok po kroku
Instrukcję ze zdjęciami znajdziesz w galerii zdjęć.
- Do słoiczka włóż pionowo rolkę po papierze toaletowym.
- Przestrzeń dookoła rolki zasyp kolorowymi jajkami.
- Do środka papierowej rolki włóż przygotowane wcześniej kwiaty.
- Całość przyozdób kokardą ze wstążki zawiniętą na szyjce słoika.
3. Pomysł na wielkanocne ciasto w kształcie królika
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Jeśli znudziły Ci się klasyczne ciasta jak sernik czy mazurek – mamy coś dla Ciebie! Ogromnym plusem tego ciasta jest fakt, że jest ono proste, a efektowne. Rodzina lub goście przybywający na wielkanocne obchody w Twoim domu będą nim zachwyceni.Do wykonania go potrzebujemy jednego kawałka przygotowanego lub kupionego biszkoptu, kremu do środka (smak według uznania), kremu na zewnątrz (biały/beżowy), wiórków kokosowych i dwóch andrutów.
Jak przygotować ciasto?
- Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa równe kawałki, które składamy w pół.
- Dwa placki w środku smarujemy kremem, aby nadać ciastu smak i zapobiegając rozpadnięciu się na boki.
- W jednym z końców ciasta robimy nacięcie i wycinamy owalny kształt, który będzie tworzył głowę.
- Całość smarujemy jasnym kremem, możemy rozprowadzić go nierównomiernie. W taki sposób formujemy naszego królika i nadajemy mu kształtu.
- Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Z andrutów wycinamy kształt uszu i umieszczamy je na głowie.
Zaobserwuj nas na Instagramie i Facebooku oraz oglądaj nas na YouTube
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.