reklama
reklama

Podpowiadamy jak uprawiać zioła w ogrodzie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA W OGRODZIE Jeśli chcecie być pewni, że wasze zioła są naprawdę BIO uprawiajcie je w swoich ogródkach. Dziś o tym, jak uprawiać zioła w ogrodzie. Gdzie sadzić lub siać? Kiedy zbierać i jak?
reklama

W ogrodzie możemy praktycznie uprawiać wszystkie zioła. Niektóre być może macie na kwietnych rabatach i nie wiecie nawet, że sa to zioła.

Zioła jednoroczne wysiewamy między warzywami

Rośliny ziołowe możemy uprawiać metodą tradycyjną, czyli na grządkach. 

Między warzywa wysiewamy wówczas zioła jednoroczne: 

  • koper, 
  • czarnuszkę, 
  • bazylię, 
  • cząber, 
  • rumianek 
  • lub kolendrę. 
  • Pamiętajmy o zostawieniu ścieżki, by ułatwić dojście do poszczególnych roślin. 

Jakie zioła możemy uprawiać w ogrodzie?

W ogrodzie możemy właściwie uprawiać większość ziół. Dzielimy je na przyprawowe i ozdobne, choć te ozdobne też często mogą służyć jako przyprawy i są jadalne, np lawenda czy  nagietek, który jest świetnym dodatkiem do sałeatek

Zioła przyprawowe: Majeranek, Oregano lebioda, Bazylia pospolita, Melisa lekarska, Mięta pieprzowa, Ogórecznik lekarski, Pietruszka naciowa, Rzeżucha łąkowa, Chrzan pospolity, Cząber zwyczajny, Bylica estragon, Czarnuszka siewna, Czosnek pospolity, Dziurawiec zwyczajny, Hyzop lekarski, Kolendra siewna, Szczypiorek, Koper ogrodowy, Szałwia lekarska, Lubczyk ogrodowy, Majeranek ogrodowy, Wawrzyn szlachetny, Rozmaryn lekarski, Gorczyca biała

Zioła ozdobne: Aksamitka, Nasturcja, Begonia, Bodziszek, Dziewanna, Lawenda wąskolistna, Kocimiętka, Krwawnik, Jeżówka, Pysznogłówka, Nagietek, Miodunka, Oman, Pierwiosnek lekarski, Ruta Wiązówka, Żmijowiec, Rabarbar

Zobacz w galerii zdjęć jak wyglądają zioła, o których piszemy

Gdzie posadzić  zioła - stanowisko

Zioła należą do roślin, które kochają ciepło i słońce. Są roślinami ciepłolubnymi. Dlatego najlepszym stanowiskiem pod uprawę ziół powinno być miejsce w pełni nasłonecznione, ale zarazem zaciszne i osłonięte od wiatru.

Jeśli mamy lekki cień, to nic nie szkodzi. Niektóre z ziół jak np. mięta (o jasnych liściach), estragon, pietruszka, melisa tolerują stanowiska częściowo zacienione. 

Dobrego nasłonecznienia wymagają rośliny olejkowe np. mięta pieprzowa, tymianek i czarnuszka. Rośliny dnia długiego -   rumianek i lawenda potrzebują długiego okresu świetlnego do zakwitnięcia. 

Zioła możemy także sadzić przy ścianach budynków. Nagrzewające się ściany domu spowodują, że posadzone przy nich zioła będą wydzielały więcej olejków eterycznych i innych związków chemicznych decydujących o aromacie.

Jaka ziemia do ziół - podłoże

Ważnym czynnikiem wpływającym na jakość i zdrowotność roślin jadalnych jest gleba. Można powiedzieć, że od jej jakości zależy, jakie okazałe i zdrowe będą nasze rośliny. 

Glebę pod zioła trzeba starannie przygotować, czyli przekopać, odchwaścić i wymieszać z dobrą ziemią kompostową. 

Idealna będzie gleba ciepła, przepuszczalna, próchniczna, wapienna z dużą zawartością kompostu lub świeżego obornika. 

Do uprawy roślin jadalnych unikajmy torfu. W celu poprawienia jakości gleby zaleca się coroczne nawożenie dobrze przerobionym kompostem, który doskonale wpływa na strukturę i jakość gleby oraz jej zasobność w próchnicę. 

Co trzy lata powinniśmy zastosować wapnowanie. Możemy również wzbogacić ziemię, używając skoszonej trawy. Mieszamy glebę ze świeżo skoszoną trawą lub układamy ją, traktując jako ściółkę.

Kiedy i jak zbieramy zioła?

Rośliny zielarskie zbieramy wtedy, kiedy są najbardziej aromatyczne. Termin ten zależy od gatunku. Niektóre zioła jak lawenda, rumianek czy mniszek zbieramy podczas kwitnienia. Inne zaś zrywamy jesienią, kiedy są w pełni dojrzałe nasiona.

Jeśli zależy nam na liściach czy łodygach, zbieramy je zawsze w suche, bezdeszczowe, ciepłe dni. Wybierajmy godziny poranne tuż po opadnięciu rosy. 

Jeśli zbieramy zioła, bo chcielibyśmy je suszyć, koniecznie uszykujmy naturalne koszyczki, kartoniki lub papierowe torebki. 

Kwiaty ziół zbieramy po rozkwitnięciu, pamiętając o tym, iż wtedy mają największą wartość. Korzenie wykopujemy wiosną lub jesienią. 

Czy myjemy zioła przed suszenie?

Nigdy nie powinniśmy myć ziół przed suszeniem. Jeśli nie zdążą wyschnąć, spleśnieją podczas przechowywania.  Zioła najlepiej suszyć, wykorzystując ręcznik papierowy. Zaraz po zerwaniu rozłóżmy cienko gałązki lub liście na ręczniku i pozostawmy je przez parę dni. 

Po kilku dobach możemy włożyć rośliny do torebki czy pojemnika. Dobrym naczyniem do przechowywania ziół jest szklany słoik. Powinien być on szczelnie zamknięty. W ten sposób zabezpieczy nasz susz przed wilgocią i owadami. Zatrzyma również aromat ziół na długi czas.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama