Przepis na grillowane szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką
Składniki:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1/2 czerwonej świeżej papryki
• 1/2 ananasa
• oliwa, cząstki cytryny lub limonki
Przyprawy:
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/3 łyżeczki kurkumy
• 1/3 łyżeczki tymianku
• 1/3 łyżeczki chili w proszku
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej)
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm), włożyć do miski, doprawić startym czosnkiem, natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
Ananasa pokroić na plastry, obkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kosteczkę takiej samej wielkości jak kurczak. Podobnie pokroić paprykę. Składniki nadziewać na patyczki i układać na tacce, następnie skropić łyżką oliwy, doprawić solą. Odstawić na pół godziny, w międzyczasie szaszłyki 2-3 razy obrócić.
Dobrze rozgrzać patelnię, ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 minut, w międzyczasie obracając. Podawać z cząstką cytryny lub limonki.
Przepis na szaszłyki z kurczaka w szynce parmeńskiej z tapenadą z suszonych pomidorów i bazylią
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól morska drobnoziarnista
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- pęczek bazylii
- 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (pesto z suszonych pomidorów) lub
- 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka - powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
- 6 łyżek oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kostek. Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą morską. Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia.
Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 12 - 15 minut w 200 stopniach C lub najlepiej z włączoną funkcją grilla na średnią moc. Można grillować na patelni grillowej lub na grillu w sumie przez ok. 10 - 12 minut, z każdej strony po około 2 - 3 minuty. Można posypać świeżym tymiankiem.
Przepis na szaszłyki z cukinią i papryką z przyprawami
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 400 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka garam masali
Sposób przygotowania:
Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać. Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.
Szaszłyki z kurczaka, czerwonej papryki i sera wędzonego halloumi
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
- 225 - 250 g sera halloumi do grillowania, np. TAKIEGO (grecki ser wędzony z mleka owczego i koziego)
Marynata jogurtowa:
- 1/2 - 1 ząbek czosnku, roztarty lub rozgnieciony
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
- 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, chili
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego lub typu greckiego
Do podania:
- 330 g (duży kubek) jogurtu greckiego
- czerwona papryka w proszku
- świeże oregano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyścić ze skórek, błonek i kostek. Pokroić w dużą, około 2 cm kostkę. Włożyć do miski, posolić, dodać czosnek, paprykę słodką i ostrą, oliwę i wymieszać. Dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na blat najlepiej na minimum 3 godziny, lub najlepiej do lodówki na całą noc.
Przed grillowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej. Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ser pokroić w dużą, około 2 - 3 cm kostkę. Wyjmować kurczaka z marynaty (nie należy oczyszczać kurczaka z marynaty) i nadziewać na patyczki razem z papryką i serem.
Całe szaszłyki posypać 1 łyżeczką czerwonej papryki i świeżym oregano. Grillować lub piec w piekarniku położone na ruszcie pod rozgrzanym grillem. Można piec w tradycyjny sposób w piekarniku lub na grillowej patelni. Podawać z jogurtem greckim, posypać czerwoną papryką w proszku i świeżym oregano.