Jesień to prawdziwa gratka dla miłośniczek grzybobrania. Aromat świeżo zebranych grzybów, ich delikatny, leśny zapach – te doznania można zamknąć w słoiku, przygotowując klasyczne, pyszne grzyby marynowane. To jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie smaku lasu na zimowe miesiące. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić własne przetwory i cieszyć się nimi przez cały rok.
Dlaczego warto robić grzyby marynowane?
Grzyby marynowane to kulinarna klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jeśli masz szczęście i zebrałaś pokaźną porcję grzybów, warto je zamarynować – to doskonały sposób na ich długotrwałe przechowywanie oraz smaczny dodatek do wielu potraw. Dlaczego jeszcze warto przygotować marynowane grzyby?Grzyby marynowane świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezach, dodatek do kanapek, sałatek czy dań obiadowych. Idealnie komponują się z mięsami, ale również w wegetariańskich daniach, np. jako element sosów czy farszów.
Dzięki marynowaniu grzyby zyskują długi termin przydatności, a to oznacza, że możesz cieszyć się nimi nawet w środku zimy, kiedy świeże grzyby są poza zasięgiem.
Przepis na pyszne grzyby marynowane
Oto sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane, który z pewnością podbije Twoje podniebienie.Składniki:
- 2 kg grzybów leśnych (np. podgrzybki, maślaki)
- 1 litr wody
- 200 ml octu spirytusowego (10%)
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 goździków
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie grzybów
Dokładnie oczyść zebrane grzyby z igieł, ziemi i innych zanieczyszczeń. Większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze grzybki zostaw w całości.
Przygotowanie zalewy
W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą oraz przyprawami: zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i czosnkiem. Taka mieszanka nada grzybom wyrazisty smak i przyjemny aromat.
Parzenie grzybów
Wrzuć grzyby do gotującej się zalewy i parz przez około 15 minut. Grzyby powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozgotować.
Napełnianie słoików
Do wyparzonych słoików włóż grzyby i zalej gorącą marynatą, dbając o to, by przyprawy także trafiły do środka. Słoiki szczelnie zakręć.
Pasteryzacja
Słoiki z grzybami umieść w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzacja zapewni grzybom dłuższą trwałość i bezpieczeństwo spożycia.
Ostudzenie i przechowywanie
Po pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Gdy słoiki ostygną, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni.
Nie czekaj – wykorzystaj sezon na grzyby i przygotuj swoje własne przetwory! Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tych pyszności, które będą idealnym uzupełnieniem zimowych obiadów czy imprezowych przystawek.
Zobacz także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.