reklama
reklama

Sposoby na grzyby od Justyny. Z koszyka do słoika czy zamrażalnika?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Justyna Zawieja

Sposoby na grzyby od Justyny. Z koszyka do słoika czy zamrażalnika? - Zdjęcie główne

foto Justyna Zawieja

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotuje Świeże grzyby rozpieszczają nas swoim smakiem i aromatem, ale co zrobić, kiedy sezon dobiega końca? Mrożenie grzybów, suszenie czy marynowanie? Która z metod będzie najlepsza, by cieszyć się grzybowym smakiem przez cały rok?
reklama

Pragniesz cieszyć się bogactwem grzybów przez cały rok? Te trzy techniki przechowywania, utrwalą ich smak i aromat na wiele miesięcy

Suszenie grzybów w domu. Praktyczne wskazówki 

Suszenie grzybów jest fantastyczną metodą na zachowanie ich aromatu przez długi czas. Niestety, nie wszystkie grzyby mogą być poddane tej metodzie konserwacji. Grzyby o zbyt dużej ilości wody, nie nadają się do suszenia. Jakie grzyby można suszyć? Najlepiej do tego sprawdzą się prawdziwki i podgrzybki. Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem na przygotowanie suszonych grzybów jest suszenie grzybów w suszarce. Nie wszyscy jednak posiadamy takie urządzenie w domach, dlatego popularną metodą jest również suszenie grzybów w piekarniku. 

foto: Justyna Zawieja

Przechowywanie świeżych grzybów w zamrażarce

Świeże grzyby można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy, a jeśli zostały wcześniej poddane obróbce cieplnej, okres ich przydatności po rozmrożeniu wydłuża się nawet do 1,5 roku.

foto: Justyna Zawieja

 

Aromat grzybów zamknięty w słoiku. Przechowywanie i optymalne warunki

Przetwory z grzybów to fantastyczna przekąska lub dodatek do sałatek czy sosów. Słoiki z grzybkami przydadzą się na wiele okazji, dlatego warto przygotować duży zapas na cały rok. Grzybki w słoikach najlepiej przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu. Idealnym lokum dla grzybowym przetworów będą więc spiżarnie i przydomowe piwnice. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takiej spiżarki, zwykłe szafki kuchenne sprawdzą się równie dobrze. Należy jednak pamiętać, aby wybrać te szafki, które nie stoją w sąsiedztwie piekarnika lub kaloryfera, gdyż wysoka temperatura źle wpływa na słoiki z przetworami. Jak długo można przechowywać grzyby w słoiku? W tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż trwałość grzybowych przetworów zależy od wielu czynników. Najbezpieczniej będzie jednak zużyć grzybki w słoikach w ciągu roku od zamknięcia. 

foto: Justyna Zawieja

Zobacz także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama