reklama

Czy należy myć sałatę, owoce i warzywa z napisem „myte”? Odpowiedź Cię zaskoczy!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: mama.chemik

Czy należy myć sałatę, owoce i warzywa z napisem „myte”? Odpowiedź Cię zaskoczy! - Zdjęcie główne

foto mama.chemik

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZISylwia Panek, znana szerzej jako Mama Chemik opublikowała ostatnio wpis na temat pakowanych sałat ogólnodostępnych w sklepach. Rukola, roszponka, mix: rodzajów jest bardzo wiele, a wszystkie cechuje jedno — oznaczenie, że zostały wcześniej umyte. Czy to oznacza, że są gotowe do spożycia?
reklama

Wybierając się do sklepu, często stawiamy na wygodę. Zamiast całej główki sałaty wielu ludzi decyduje się na wybór pociętego i zapakowanego "zielonego mixu" leżącego na półce.
Czy pomimo oznaczenia na opakowaniu informującego, że owe sałaty zostały wcześniej umyte, możemy bez obaw zjeść je od razu po zakupie? Na ten temat wypowiedziała się znana Influencerka, Mama Chemik.

reklama

Czy sałatę „już umytą” należy myć?

Obecność owoców i warzyw w naszej codziennej diecie jest bardzo ważne. Okazuje się, że zdania ludzi na temat mycia gotowych sałat są podzielone. Na Instagramie Sylwii Panek (@mama.chemik) czytamy:

 Jeśli kupujecie pakowaną w folię sałatę z napisem "myta" to prawdopodobnie w zębach nie będzie zgrzytał Wam piach, ale ilość bakterii. To może stwarzać niebezpieczeństwo, dlatego takie sałaty ZAWSZE NALEŻY MYĆ!

Czym autorka wpisu argumentuje swoje zdanie?

Czy gotowe sałaty ze sklepu są zdrowe?

Obecnie paczkowane sałaty są dostępne praktycznie w każdym sklepie, a konsumenci coraz częściej po nie sięgają. Zdaniem Sylwii Panek jednym z największych błędów popełnianych przez ludzi jest to, że ponownie nie myją takich „gotowców”. W dalszej części wspomnianego posta, jego autorka pisze:

reklama

 Roszponka, rukola czy szpinak w plastikowych pojemnikach i folii zostały umyte przed zapakowaniem, ale nie oznacza to, że zostały z nich usunięte wszystkie bakterie. Te przecież są wszędzie wokół nas, a znaczenie ma też ich ilość. W takim foliowym szczelnie zamkniętym opakowaniu te bakterie mogą się namnażać.

Jakie produkty sklepowe należy myć?

Mama Chemik nie zaprzestała na sałatach. W swoim apelu nawołuje również do mycia owoców, warzyw i kiełków. Jak sama mówi: „Pamiętajcie, że mycie warzyw i owoców to nie tylko usuwanie pestycydów, których wiele osób tak się boi, ale przede wszystkim usuwanie bakterii, wirusów oraz pasożytów”.
Zdaniem Influencerki bardzo ważne jest również mycie wspomnianych wcześniej kiełków, które większość z ludzi kupuje, otwiera i od razu kładzie na kanapkę. W ten sposób możemy dostarczać do swojego organizmu miliony szkodliwych bakterii. 

reklama

Czy po zjedzeniu nieumytych owoców i warzyw coś może się stać?

Odpowiadając na to pytanie — tak, po zjedzeniu takich owoców lub warzyw może stać się Wam krzywda. Okazuje się, że w Wielkiej Brytanii w 2016 roku z powodu zjedzenia nieumytej, paczkowanej sałaty zatruło się aż 150 osób, a dwie zmarły. Trzeba dbać o swoje zdrowie, dlatego jest to informacja, o której należy wiedzieć.
Jakie więc bakterie znajdują się na kupowanych w sklepach owocach i warzywach?

Warzywa w sklepach, przez które możesz zarazić się salmonellą, bakteriami E.coli i tasiemcem

Wielu ludzi bagatelizuje mycie owoców i warzyw przed ich zjedzeniem. To bardzo nie dobrze. Okazuje się, że sałaty, będące głównym tematem tego artykułu zostały poddane obszernym badaniom przez naukowców z Instytutu im. Juliiusa Kuehna w Brunszwiku.
W 24 zakupionych w supermarketach pakowanych sałatach znaleziono bakterie salmonelli i e.coli (pałeczki okrężnicy). 
Nieumyte produkty spożywcze mogą przenosić na sobie też niewidoczne gołym okiem pasożyty, które mogą znajdować się chociażby na ich skórce. Jedząc takie produkty, można zarazić się m.in.: owsicą, glistnicą oraz tasiemcem. 
A co na ten temat uważają obserwatorzy Sylwii?

Czy mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą usuwa bakterie?

Po przejściu do sekcji komentarzy pod postem Mamy Chemik możemy zauważyć, że zdania ludzi na temat mycia gotowych sałat są bardzo podzielone. Wielu z nich pyta o to, w jaki sposób płukanie pod bieżącą wodą ma usunąć bakterię oraz od kiedy woda jest bakteriobójcza? Pani Sylwia odpowiedziała:

Nie ma bakteriobójczych właściwości, ale nawet zwykłe mycie pomoże usunąć część z nich. To tak jak z myciem rąk. Nie tylko użycie środka myjącego ma znaczenie, ale też długość mycia. Zapewne użycie środka do mycia warzyw i owoców na bazie kwasów, czy octu będzie lepszym rozwiązaniem, ale też z drugiej strony nie znam badań, które by pokazywały ile tego octu czy innego kwasu użyć, aby było skutecznie. Właśnie dlatego, zdając sobie sprawę, że wiele osób nie myje wcale lub nie chce myć, bo to dużo pracy jestem zdania, że lepiej nawet obmyć samą wodą niż nie myć wcale.

A Ty? Co myślisz na ten temat? 
Czy przed zjedzeniem myjesz owoce, warzywa i gotowe sałaty? Daj znać w komentarzu

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama