Dość! Nie musisz już stać przy kuchence i przewracać karpia na patelni. Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w piekarniku. Jest jeszcze lepszy nić ten z patelni. A Ty nie męczysz się, bo karp piecze się sam!
Po czym poznać czy karp jest świeży
Zanim włożysz karpia do piekarnika powinnaś go dobrze przygotować. Oczywiście ważne jest też jakiego karpia kupisz. Gdy kupujesz karpia zwróć przede wszystkim uwagę na jego oczy, które powinny być szkliste i wypukłe. Ważny jest też kolor skrzeli. Powinien mieć odcień koloru czerwonego. Jeśli skrzela są szare lub czarne uciekaj ze stoiska. Ta ryba nadaje się tylko do wyrzucenia. Gdy będziesz kupować karpia popatrz na jego skórę.
Nigdy nie kupuj karpia, którego skóra jest lepka. Musi być raczej śliska i elastyczna.
Jak przyrządzić karpia w piekarniku
Karpia przygotowujemy tak, jak zawsze, czyli musimy:
- oczyścić go,
- oskrobać z łusek
- pokroić na dzwonki.
Mamy więc już dzwonki. Teraz warto zrobić jeden bardzo prosty zabieg, który sprawi, ze ryba będzie pyszna i na pewno nie będzie smakować i pachnieć szlamem.
Co zrobić, by karp nie pachniał szlamem
Karp smakujący szlamem nie nadaje się do spożycia a już na pewno nie jest smaczny Nasze babcie mają na szczęście na to sposób. Przygotowane wcześniej dzwonki karpia przekładamy plasterkami pokrojonej i obranej cebuli. Tworzymy warstwy: warstwa karpia i warstwa cebuli, warstwa karpia i warstwa cebuli.Taki przekładaniec wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale wystarczy nawet kilka godzin.
Karpia wyciągamy z lodówki na godzinę przed włożeniem do piekarnika. Zdejmujemy cebulę. Rybę przyprawiamy tak jak lubimy. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać inne ulubione przyprawy.
Karp z piekarnika. Jak piec
Na kilka minut przed włożeniem karpia do piekarnika obtaczamy dzwonki mąką. Blachę, na której będziemy piec karpia smarujemy bardzo grubo masłem.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C na funkcję grzania: góra/dół
Przyprawioną i obtoczoną w mące rybę kładziemy na blasze wysmarowanej masłem. Na każdy dzwonek kładziemy plaster masła. Podczas pieczenia roztopi się i cudownie otoczy naszego karpia maślaną okrasą. Na blaszkę wysmarowaną masłem możemy również położyć miedzy rybą pokrojone kawałki pieczarek i cebuli. Jeśli lubicie.
Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut. To czas przybliżony. Trzeba co jakiś czas zaglądać do naszego karpia. Jeśli ryba ma złocisty kolor i chrupiącą skórkę wyciągamy z piekarnika.
Jak zrobić karpia w piekarniku – podanie
Nasza ryba jest gotowa. My zyskałyśmy pół godziny czasu i wolne palniki na piekarniku. Chyba warto wykorzystać ten sposób. Kto raz spróbował tak piec karpia już nigdy nie wrócił do patelni!Gotowego karpia wykładamy na półmisek. Obok ryby lub na dzwonki warto położyć kawałki cytryny. przystrajamy zieleniną.
SMACZNEGO!
Polecamy również Prosty przepis na kaczkę
Macie jakieś ciekawe przepisy na karpia? Piszcie w komentarzach lub przeslijcie nam na adres: redakcja@magazynona.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.