reklama

Prosty przepis na kaczkę

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

 Prosty przepis na kaczkę - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZIProsty przepis na kaczkę, nie ma nic lepszego dla kogoś, kto zamierza przygotować to aromatyczne mięso. Jak je przyrządzić by było soczyste, mięciutkie, a jednocześnie kruche i pachnące, zdradził nam szef kuchni Piotr Kluska.
reklama

Prosty przepis na kaczkę

Pierś kaczki w sosie balsamicznym z malinami

Składniki:

  •  
  • – 2 świeże piersi z kaczki
  • – 50 ml kremu balsamicznego
  • – 50 ml soku malinowego
  • – 50 ml wina półsłodkiego
  • – ocet jabłkowy
  • – bób łuskany
  • – młoda kapusta
  • – świeży koperek
  • – młode ziemniaki
  • – czerwona cebula
  • – masło klarowane
  • – sól, pieprz do smaku

Prosty przepis na kaczkę

Przygotowanie:

Nacinamy skórę na piersi z kaczki, solimy i pieprzymy. Następnie układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, skórą do spodu, tak żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu.

reklama

Kapustę szatkujemy na cienkie paski, siekamy świeży koperek, dodajemy bób i dusimy na maśle klarowanym. Dodajemy odrobinę octu jabłkowego, która nada smaku i zapobiegnie rozgotowaniu warzyw. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.140 C, uważając żeby go nie przesuszyć.

Wino, sok z malin i krem balsamiczny wlewamy na patelnie, gotujemy na małym ogniu czekając aż odparuje alkohol i ocet, a sos zacznie gęstnieć. Wtedy wrzucamy maliny i ponownie zagotowujemy.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry i na 2 minuty wkładamy do sosu.

Ziemniaki kroimy w ćwiartki i podsmażamy z posiekaną cebulą na maśle klarowanym.

Prosty przepis na kaczkę

Prosty przepis na kaczkę, ale nie tylko

Co podać na deser do takiego dania? Jedno jest pewne: powinnien być lekki, delikatny i podkręcić malinowy aromat dania głównego.

reklama

Crumble z kandyzowanymi owocami i prażoną bezą

Składniki:

  • mieszanka owoców (śliwki, jagody, porzeczka) mogą być mrożone
  • pokruszona beza
  • sorbet malinowy
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Owoce smażymy na patelni, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Pod koniec dodajemy brązowy cukier. Pokruszona bezę prażymy na patelni uważając żeby jej nie przypalić.

Przesmażone owoce wkładamy do miseczek, na wierzch nakładamy sorbet malinowy i wszystko posypujemy prażoną bezą. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Jeśli chcesz przygotwać powyższe przepisy możesz to zrobić krok po kroku razem z szefem kuchni Piotrem Kluską. Link do filmu poniżej.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama