Reklama

Sałatka śledziowa w babeczkach i inne wigilijne przepisy od Justyny

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Pyszne pierogi z kapustą i pieczarkami, obłędna ryba po grecki i ciekawie podana sałatka śledziowa. Oto przepisy, które okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia przygotowała dla naszych czytelniczek Justyna Zawieja

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, w związku z tym większość z nas zastanawia się co postawić w tym roku na świątecznym stole. W bożonarodzeniowym menu są pewne dania, bez których świąt sobie po prostu nie wyobrażamy. Wśród z nich są z pewnością potrawy, które nasza eksperta kulinarna Justyna Zawieja przygotowała z paniami z Klubu Seniora w Golinie.

Jeśli szukacie więc sprawdzanego przepisu na pyszne pierogi z kapustą i pieczarkami, uwielbianą przez wszystkich rybę po grecku oraz sałatkę śledziową w ciekawym wydaniu dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie przepisy na te przepyszne świąteczne dania.

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Nadzienie

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała marchewka i pietruszka
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Ciasto pierogowe

porcja klasycznego ciasta pierogowego oraz 2 - 3 cebule, olej roślinny (około 1/2 szklanki).

Przygotowanie farszu

  1. Kapustę wypłukać na sitku, włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty przez ok. 40 minut. Odcedzić i odcisnąć na sitku.
  2. W międzyczasie na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Zdjąć ją z patelni, a jej miejsce włożyć umyte, osuszone i pokrojone pieczarki. Wlać dodatkową łyżkę oleju i smażyć przez ok. 5 minut w międzyczasie co chwilę mieszając.
  3. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę i pietruszkę, smażyć razem przez kolejne 5 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz zmielonym pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki) i wlać dodatkową łyżkę oleju.
  4. Dodać odłożoną cebulę, wymieszać i razem podgrzewać przez ok. 2 minuty. Dodać kapustę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 2 minuty. Otrzymane nadzienie zmielić w maszynce o dużych oczkach lub posiekać na desce ewentualnie rozdrobnić w melakserze, lub rozdrabniaczu.

PRZYGOTOWANIE CIASTA I LEPIENIE PIEROGÓW

W czasie gdy gotuje się kapusta przygotować ciasto pierogowe. Odłożyć je na pół godziny, aby odpoczęło (zgodnie ze wskazówkami w PRZEPISIE).

Odkroić 1/2 część ciasta (resztę trzymać pod folią) i rozwałkować je na cienki placek. Wycinać kółka ostro zakończoną szklaneczką (o dowolnej wielkości, w zależności od tego, jak duże pierogi chcemy uzyskać). Resztki ciasta połączyć i ponownie zagnieść.

Nakładać łyżeczką porcję farszu na wycięte krążki, zlepiać brzegi i odkładać na stolnicę. Zagotować osolony wrzątek i włożyć do niego pierwszą partię pierogów.

Gotować przez około 3 minuty (wyłowić 1 pieroga na łyżkę cedzakową i sprawdzić palcem, czy ciasto jest miękkie). Wyłowić resztę pierogów i wyłożyć na talerze.

Podawać z zeszkloną na oleju cebulą (ok. 10 minut, co chwilę mieszając, pod koniec posoloną).

Jak zrobić rybę po grecku? Prosty przepis

Składniki:

  • 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
  • 1/2 kg marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 3 szklaki wrzącej wody
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

  1. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  2. W czasie gdy warzywa się gotują, można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
  3. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku (np. dzień wcześniej). Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Przepis na wyjątkową sałatkę śledziową podaną w babeczkach 

To niekonwencjonalne podanie sałatki śledziowej na pewno zaskoczy domowników i gości. Stereotypy trzeba przełamywać!

Składniki:

  • 1 kg śledź w occie
  • słoik pieczarek konserwowych
  • słoik ogórków konserwowych
  • słoik pomidorów suszonych w oliwie
  • majonez
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Płaty śledziowe, wraz z ogórkiem i pieczarkami oraz pomidorami suszonymi należy pokroić w małą kosteczkę, dodać łyżkę majonezu, doprawić do smaku - sól i pieprz.

Propozycja podania

Ważne, aby zaskoczyć gości, podając sałatkę śledziową w korpusie od babeczki (możesz zrobić sama, a możesz kupić gotowe korpusy). Tak podaną sałatkę warto przystroić świeżym, ziolnym koprem. 

Chcecie poznać więcej przepisów Justyny

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy