reklama

Gotowanie na kuchence gazowej szkodzi zdrowiu. Alarmujące wyniki badań

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Gotowanie na kuchence gazowej szkodzi zdrowiu. Alarmujące wyniki badań - Zdjęcie główne

foto Canva

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA ZDROWANaukowcy wskazują, że dowody na szkodliwy wpływ kuchenek gazowych na zdrowie są niepodważalne. Uwalniane podczas gotowania toksyny szczególnie niebezpieczne są dla dzieci.
reklama

Gotowanie na kuchence gazowej, może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Takie wnioski płyną z raportu przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych, zatytułowanego „Jak gotując na gazie, narażamy się na astmę i inne choroby dróg oddechowych”. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Gazety Wyborczej” i budzą poważne obawy.

Niebezpieczne substancje uwalniane podczas gotowania na gazie

Kluczowym problemem związanym z użytkowaniem kuchenek gazowych są szkodliwe substancje, które unoszą się w powietrzu podczas gotowania. Naukowcy wskazują przede wszystkim na obecność takich związków jak benzen, dwutlenek azotu (NO₂), tlenek węgla (CO), ultradrobne cząsteczki oraz pył zawieszony o maksymalnej średnicy 2,5 mikrometra (PM2.5). Te zanieczyszczenia mogą powodować poważne problemy zdrowotne, zwłaszcza dla układu oddechowego.

Dzieci najbardziej narażone na negatywne skutki

Zgodnie z raportem, najgroźniejsze dla zdrowia są tlenki azotu, które gromadzą się w dolnych partiach pomieszczeń, gdzie dzieci, ze względu na niższy wzrost, są szczególnie narażone na ich wdychanie. To właśnie dzieci są grupą, która najbardziej odczuwa negatywne skutki korzystania z kuchenek gazowych. Ma to związek z ich niedojrzałym układem odpornościowym oraz większym zapotrzebowaniem na tlen. Badania wykazały, że dzieci mieszkające w domach, gdzie regularnie gotuje się na gazie, mają nawet o 42% wyższe ryzyko wystąpienia objawów astmy. Długotrwałe narażenie na szkodliwe substancje może również prowadzić do zaburzeń neuropsychologicznych, takich jak ADHD.

Jak zmniejszyć negatywne działanie szkodliwych substancji?

Pomimo że wyniki badań są alarmujące, wiele osób nie chce rezygnować z gotowania na kuchence gazowe. W takiej sytuacji eksperci zalecają szczególną dbałość o odpowiednią wentylację pomieszczeń, aby zminimalizować ryzyko gromadzenia się szkodliwych substancji. 

Źródło: Gazeta Wyborcza

Zobacz także:

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama