reklama

Pieczenie i gotowanie w folii — dlaczego może być szkodliwe dla naszego zdrowia

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Sylwia Panek (dawniej @mama.chemik)

Pieczenie i gotowanie w folii — dlaczego może być szkodliwe dla naszego zdrowia - Zdjęcie główne

foto Sylwia Panek (dawniej @mama.chemik)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA ZDROWAGotujesz ryż w woreczku, a do pieczenia używasz popularnych rękawów foliowych? Koniecznie musisz to wiedzieć.
reklama

Czy rękaw do pieczenia jest szkodliwy?

Pieczenie w piekarniku mięs, ryb lub warzyw przy użyciu popularnych rękawów foliowych w teorii ma nam przynieść wiele korzyści. Według producentów posiłki przygotowane w ten sposób są bardziej soczyste, zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak wygląda to w rzeczywistości? Czy foliowe rękawy do pieczenia to faktycznie zdrowe i bezpieczne rozwiązanie? Okazuje się, że nie do końca, o czym na swoim profilu instagramowych informuje Sylwia Panek propagatorka zdrowych i ekologicznych rozwiązań.

Rękawy do pieczenia reklamowane są jak sposób na zdrowy obiad, ale to przecież będzie obiad z plastikiem, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Zwłaszcza na układ hormonalny. Zamieńcie je na naczynia żaroodporne. Będzie zdrowiej — pisze Sylwia Panek na swoim profilu - wzdrowymdomu

reklama

Dlaczego nie gotować kaszy i ryżu w woreczkach?

Nie tylko rękawy do pieczenia warto wyeliminować ze swojej kuchni, podobnie należy postąpić  z popularnymi woreczkami foliowymi, w których gotujemy ryż lub kaszę. Folia, w którą zapakowane są te sypkie produkty mają nam z założenia ułatwić ugotowanie i przygotowanie potrawy do spożycia. Jednak warto wziąć pod uwagę fakt, że podczas gotowania uwalniają się niebezpieczne dla naszego zdrowia substancje. 

Nie gotujcie ryżu i kasz w woreczkach! Podczas gotowania uwalnia się z nich mikroplastik, który zjadacie razem z Waszym obiadem. Dużo lepiej i dla Waszego zdrowia, i portfela będzie, jeśli będziecie kupować produkty sypkie w dużych opakowaniach lub na wagę — dodaje.

reklama

Gotowanie ryżu w woreczkach może być szkodliwe, jeśli folia zawiera bisfenol A (BPA) lub ftalany. BPA jest substancją chemiczną stosowaną do produkcji tworzyw sztucznych i innych materiałów, takich jak folie do żywności, które mogą przenikać do żywności podczas jej przechowywania lub obróbki termicznej.

Niebezpieczny Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) jest substancją chemiczną stosowaną w produkcji tworzyw sztucznych, żywic i innych produktów przemysłowych. BPA jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, możemy go znaleźć w butelkach plastikowych, puszkach, pojemnikach do żywności, artykułach gospodarstwa domowego, zabawkach i innych produktach. BPA jest substancją, która może być szkodliwa dla zdrowia człowieka, zwłaszcza w przypadku długotrwałego narażenia. BPA działa jako substancja mimikująca hormony, co oznacza, że może wpływać na gospodarkę hormonalną, a tym samym na procesy rozwojowe i funkcjonowanie układu rozrodczego, endokrynnego, nerwowego i immunologicznego. Badania laboratoryjne wykazały, że BPA może przyczyniać się do rozwoju raka, zaburzeń metabolicznych, a także wpływać na rozwój układu nerwowego i mózgu, zwłaszcza u dzieci.

reklama

Po co płukać ryż przed gotowaniem?

Jeśli w naszej codziennej diecie często gości ryż warto pamiętać, aby przed gotowaniem dokładnie go wypłukać, a to z powodu znajdującego się w nim szkodliwego arsenu. Arsen jest powszechnie występującym pierwiastkiem w ziemi i wodzie, a ryż jako roślina absorbująca wodę i składniki odżywcze z ziemi, może zawierać wyższą ilość arsenu niż inne produkty spożywcze. Dlatego zaleca się wypłukiwanie ryżu przed gotowaniem, aby zmniejszyć ilość arsenu oraz innych zanieczyszczeń, takich jak pestycydy, które mogą znajdować się na ziarnach ryżu.

Arsen jest jednym z najbardziej toksycznych pierwiastków 

Bardziej toksyczną formą jest arsen nieorganiczny i to właśnie z nim mamy do czynienia w ryżu. Jeśli pierwiastek odłoży się w organizmie, może być jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia oraz chorób wieńcowych i sprzyjać pojawieniu się raka. Arsen równie szkodliwie działa na dorosłych oraz dzieci, jednak w przypadku tych drugich, warto pamiętać, że pierwiastek ma wpływ na koncentrację dziecka, jego poziom przyswajania wiedzy oraz zapamiętywania faktów. Dlatego tak ważne jest, aby ryż był odpowiednio przygotowany przed gotowaniem, a także warto wybierać produkty ryżowe z bezpiecznych źródeł i spożywać je z umiarem.

Przeczytaj również: 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama