Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Królem naturalnych antybiotyków jest czosnek. To dzięki zawartości witaminy C i PP oraz allicyny, która ma działanie bakteriobójcze. Działa wzmacniająco i przeciwbólowo. Stosowany przy przeziębieniu, bólach głowy czy chorobach układu oddechowego. Podobne działanie ma cebula. Szczególnie znana ze swoich właściwości bakteriobójczych, ma także działanie odkrztuszanie. Cebulę zasypaną cukrem można stosować jako skuteczny syrop na kaszel. Zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Miód, cytryna i imbir to idealne trio antygrypowe. Miód ma działanie wzmacniające i przeciwbakteryjne. Łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy z grupy B, minerały i enzymy. Z miodem warto łączyć cytrynę. Bogate źródło witaminy C, która ma działanie uodporniające, przeciwutleniające, uaktywnia kwas foliowy. Dodatkowo obniża cholesterol. Cytrynę i miód dodajemy do lekko przestudzonej herbaty. Zalanie ich wrzątkiem powoduje, że tracą swoje lecznicze właściwości. Imbir, od lat używany w recepturach wzmacniających odporność. Obniża gorączkę, rozgrzewa, łagodzi kaszel i działa antybakteryjnie.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Właściwości lecznicze wielu ziół od lat były wykorzystywane przez nasze babki i prababki. Do jednego z nich należy jeżówka purpurowa. Działa przeciwzapalnie i pobudza odporność m.in. w infekcjach dróg oddechowych i podczas grypy, którym towarzyszy męczący kaszel. Dodatkowo rozluźnia wydzielinę oskrzelową ułatwiając odkrztuszanie, jest pomocna w leczeniu opryszczki. Jej działanie wiąże się ze wzmożeniem aktywności komórek układu odpornościowego, co w efekcie pomaga szybciej opanować infekcję bakteryjną lub wirusową. Chroni organizm przed nawrotem choroby. Pomaga zwalczać gronkowce i paciorkowce.Czarny bez, w celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty i owoce tej rośliny. Jest bogatym źródłem witamin C i A oraz innych antyoksydantów, ale także minerałów. Ogranicza objawy przeziębienia. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, a nawet wykrztuśnie. Co ciekawe skraca czas trwania infekcji.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży. Zawierają dodatkowo witaminy z grupy B oraz A, E i K. Wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Podobne działanie mają owoce jarzębiny również zawierają dużą ilość witaminy C i innych antyoksydantów. Oprócz poprawy odporności, działają wspomagająco w leczeniu żylaków i hemoroidów, niestrawności, a także infekcji dróg moczowych.Właściwości lecznicze wiesiołka wynikają z obecności kwasu GLA (kwasu gamma- linolenowego), który jako prostaglandyna E1 działa przeciwzapalnie. Może być przyjmowany w postaci oleju, ale i naparu.
Czystek jako bogate źródło polifenoli ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalnie.
Olejek z oregano ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wszystko dzięki zawartości karwakrolu. Substancji skutecznej w walce z grzybicą oraz z gronkowcem złocistym.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Sok z aloesu stosuje się w stanach zmęczenia, osłabienia, obniżonej odporności. Roślina działa regenerująco i wzmacniająco na organizm. Jest bogata w witaminy: A, C, E, B1, B2, kwas foliowy, cholinę, niacynę oraz minerały. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga w utrzymaniu równowagi jelitowej flory bakteryjnej, co jest bardzo ważne dla odporności. Pobudza do działania makrofagi – komórki układu odpornościowego, które niszczą drobnoustroje.
Najważniejszą substancją aktywną w żeń-szeniu są glikozydy, które pobudzają do działania limfocyty T, niszczące chorobotwórcze drobnoustroje. Żeń-szeń podnosi zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, co wpływa na dotlenianie organizmu. Sprawia, że wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku fizycznego i umysłowego. Podnosi odporność organizmu na infekcje i zdolność do walki z nimi.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Tran i olej z wątroby rekina. Czy jest między nimi różnica? Różnią się skaldem.Tran, głównie ze względu na zawartą w nim witamina D, wspomaga odporność. Kwasy Omega – 3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Olej z wątroby rekina
Olej z wątroby rekina pobudza syntezę przeciwciał i leukocytów, a także innych komórek układu odpornościowego. W wątrobie rekina produkowane są trzy substancje: alkoksyglicerol, skwalen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ten pierwszy zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Skwaleny podnoszą odporność organizmu. Nie należy przyjmować tranu i oleju z wątroby rekina jednoczenie, gdyż możemy przedawkować witaminę A.Układając sobie dietę i planując przyjmowanie preparatów, bogatych w powyższe składniki, trzeba się zastanowić na jakie dolegliwości najczęściej cierpimy. Czy to stany zapalne górnych dróg oddechowych, dolegliwości układu pokarmowego, czy ogólne osłabienie. Mając wiedzę w tym zakresie możemy wybrać te, które najkorzystniej oddziałują na nasz układ odpornościowy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.