Dziś kolejny przepis z naszego cyklu ONA gotuje, którego autorką jest oczywiście Justyna Zawieja. Tym razem to coś dla wielbicieli warzyw, czyli leczo, które doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie również świetnym pomysłem na ciepłą i zdrową kolację.
Przepis na najlepsze leczo od Justyny
Opublikowano:
Autor: Justyna Zawieja
galerię
4
zdjęć
Przepis na najlepsze leczo od Justyny. Składniki
2 łyżki smalcu
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
3 papryki (np. żółta, czerwona, zielona)
1 kg pieczarek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 500 ml przecieru pomidorowego - passaty z butelki lub kartonu)
Przepis na najlepsze leczo od Justyny. Sposób przygotowania.
Do szerokiego garnka włożyć smalec, dodać pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Przepis na najlepsze leczo od Justyny. Krok po kroku.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy pieczarki.
Przepis na najlepsze leczo od Justyny. Krok po kroku.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy jeśli używaliśmy świeżych pomidorów.
Zobacz także:
Polecane artykuły:
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.