Smalec to tradycyjny polski przysmak, który można wzbogacić o wiele ciekawych smaków. Oto kilka propozycji na smalec z dodatkami, które z pewnością zaskoczą Twoje kubki smakowe.
Smalec ze śliwkami i rozmarynem
Składniki:
- 1 kg słoniny (najlepiej z dodatkiem mięsa)
- 500 g śliwek suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Słoninę pokrój w kostkę. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w garnku i roztop na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz i rozmaryn. Gotuj przez około 2 godziny, aż tłuszcz się wytopi, a śliwki zmiękną. Przecedź przez sito i przelej do słoików.
Smalec z gruszkami i miodem
Składniki:
- 1 kg słoniny
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Słoninę pokrój w kostkę. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w garnku i roztop na małym ogniu. Dodaj miód, cynamon, imbir, sól i pieprz. Gotuj przez około 2 godziny, aż tłuszcz się wytopi, a gruszki zmiękną. Przecedź przez sito i przelej do słoików.
Smalec z jabłkami i korzennymi przyprawami
Składniki:
- 1 kg słoniny
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Słoninę pokrój w kostkę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w garnku i roztop na małym ogniu. Dodaj przyprawy, sól i pieprz. Gotuj przez około 2 godziny, aż tłuszcz się wytopi, a jabłka zmiękną. Przecedź przez sito i przelej do słoików.
Wskazówki
Chcesz stworzyć wyjątkowy smalec? Możliwości jest wiele! Podstawą jest słonina. Wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada: wieprzowa zapewni klasyczny smak, a gęsia – bardziej wyrazisty. Do tradycyjnych dodatków, takich jak śliwki, gruszki czy jabłka, możesz dołączyć także bardziej egzotyczne owoce jak żurawina, jarzębina czy aronia. Nie bój się eksperymentować z przyprawami. Gotowy smalec przechowuj w chłodnym miejscu, by zachował świeżość.
Zobacz także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.