Jesteście głodni? Jeśli tak to idealnie się składa. Justyna Zawieja już kolejny raz zechciała podzielić się z Wami swoimi pysznymi przepisami kulinarnymi. Dziś ekspertka pokaże Wam jak w łatwy i szybki sposób przygotować na obiad pyszne placuszki na słodko.
Zobacz inne przepisy Justyny. Kliknij tutaj i przejdź do naszej wirtualnej książki kucharskiej.
Najlepsze przepisy na słodkie i puszyste placuszki (pancakes) na obiad
Opublikowano:
Autor: Justyna Zawieja
galerię
6
zdjęć
zdjęcie poglądowe
Przepis na puszyste i błyskawiczne czekoladowe placuszki na jogurcie
Placuszki czekoladowe na jogurcie
SKŁADNIKI:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło do posmarowania patelni lub olej
- do podania np. cukier puder, syrop klonowy, owoce, dżem
PRZYGOTOWANIE
Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały (lub delikatnie podgrzać w kąpieli lub mikrofali). Wymieszać jogurt z jajkami, cukrem wanilinowym i cukrem za pomocą rózgi lub widelcem. Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub delikatnie oraz krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę (nie można mieszać za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników). Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), posmarować ją masłem lub olejem i nakładać po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie 4 placki jednocześnie). Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Posypać cukrem pudrem, podawać np. z syropem klonowym lub dżemem, owocami.
Puszyste placuszki jogurtowe - podstawowy przepis
Placuszki (pancakes) na słodko
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło do posmarowania patelni lub olej
PRZYGOTOWANIE
Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Wymieszać jogurt z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi lub widelcem. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub delikatnie oraz krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę (nie można mieszać za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników). Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), posmarować ją masłem lub olejem i nakładać po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie 4 placki jednocześnie). Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
Prosty i łatwy przepis na placki jogurtowe z bananem
Placki jogurtowe z bananem
SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego)
- 170 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na minimalnych obrotach. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki. Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków. Mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Przepis na placuszki na twarożku z masłem
Placuszki twarogowe z jabłkiem
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jabłko - reneta
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- 4 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką. Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju. Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.
Przepis na maślankowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Racuchy na maślance z jabłkami
SKŁADNIKI
- 1 jabłko
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- odrobina soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru pudru
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek przekroić jeszcze wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Do miski wlać maślankę, wbić jajko i wymieszać rózgą. Dodać mąkę z sodą, solą i cukrem i wymieszać rózgą na jednolite ciasto. Dodać jabłka oraz cynamon, wymieszać łyżką (jeśli chcemy aby placki miały jasny kolor pomijamy cynamon). Rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoty kolor przez ok. 2 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odłożyć na talerz. Usmażyć kolejne racuchy na świeżym tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem lub polać miodem.
Przepis na placuszki na jogurcie z prażonym jabłkiem i sosem karmelowym
Placuszki na jogurcie z prażonym jabłkiem i sosem karmelowym
SKŁADNIKI
1) Placki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
- 170 g mąki (pszennej, orkiszowej, razowej lub bezglutenowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
2) Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie, ale warto dodać)\
Dodatkowy składnik: Sos karmelowy
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotować sos karmelowy oraz jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelnię lub do garnka wsypać brązowy cukier, gdy będzie gorący wrzucić jabłka i wymieszać. Dodać cynamon, wlać sok z cytryny i po wymieszaniu gotować przez ok. 3 minuty lub aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać śmietankę jeśli jej używamy i zagotować. Przygotować ciasto na placki: do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać zgrubnie, niedokładnie (NIE na jednolitą masę) rózgą lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać do miski z jogurtem i jajkami. Powoli mieszać składniki do zgrubnego połączenia składników na masę bez grudek mąki (dłuższe miksowanie może spowodować, że masa będzie rzadsza a gotowe placuszki mniej puszyste). Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Posmarować cienką warstwą tłuszczu. Nałożyć po łyżce masy w 4 miejscach i smażyć przez ok. 2 minuty aż placki urosną, wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Placki przekładać jabłkami i polać sosem.
Polecane artykuły:
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.