Pieczenie pierników na święta to tradycja w wielu krajach. Pierniki są popularne w okresie bożonarodzeniowym ze względu na ich słodki, przyprawowy smak i zapach, który kojarzy się z tym radosnym okresem. Poza tym pierniki są często ozdabiane ręcznie wykonanymi wzorami, co czyni je dodatkowo atrakcyjnymi jako ozdoby choinkowe lub prezenty dla bliskich.
W tym artykule poznasz aż 3 sprawdzone przepisy na tradycyjne pierniki, które nadesłały nasze Czytelniczki. Który z nich wykorzystasz w swojej kuchni? Daj znać w komentarzu.
UWAGA: W trzecim przepisie czeka na Ciebie niespodzianka. Aż dwa bonusowe przepisy na świąteczny lukier.
1. Przepis na tradycyjne świąteczne pierniki od Marleny
Przepis podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym łączymy ze sobą następujące składniki.
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg cukru
- 1 i ½ kostki margaryny Palma
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 i ½ kg mąki
- 2 paczki przyprawy do pieczenia
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 4 jajka (całe)
Zobacz również skan przepisu z zeszytu Marleny, który znajdziesz w galerii zdjęć na górze artykułu.
2. Tradycyjne pierniki „Jak u babci” w 15 minut z przepisu Moniki
Kolejny przepis na pyszne, świąteczne wypieki nadesłała do nas Monika. Do wykonania pierników według jej tajemniczej receptury potrzebować będziesz:
- 0.5 kg maki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- mała śmietana 18%
- 1-2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
W pierwszej kolejności wyłóż wszystkie składniki na stolnicę i posiekaj nożem. Następnie zarób ciasto i wałkuj je na grubość 3-4 mm. Wykrajamy kształty i pieczemy przez 8 minut w 180 C.
3. Przepis od Marii na świąteczne pierniki oraz dwa sposoby na idealny lukier
Składniki niezbędne do wykonania pierniczków:
- 550 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 300 g miodu
- 120 g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystko dlatego, że schłodzone ciasto lepiej się wakuje.
Zimne ciasto wałkujemy na około 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty i pieczemy przez 7-8 minut w temperaturze 180 C.
UWAGA: Pamiętaj, że pierniczki po upieczeniu są gorące. Wstrzymaj się z odklejaniem ich z blachy, odczekaj kilka minut, zanim zaczniesz je zdejmować.
Bonus: Przepisy na najlepszy lukier do pierników
Maria przesłała nam również dwa przepisy na smaczny lukier, który posłuży nam w dekorowaniu wypieków. Oto one:Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Lukier z białek:
- 1 białko
- cukier puder
Przeczytaj również:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.