reklama

Oto 3 najlepsze przepisy na tradycyjne świąteczne pierniki od naszych Czytelniczek [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZISzukasz najlepszych przepisów na domowe, świąteczne pierniki? Trafiłaś idealnie! Oto 3 najlepsze przepisy nadesłane prosto od Marleny, Moniki i Marii.
reklama

Pieczenie pierników na święta to tradycja w wielu krajach. Pierniki są popularne w okresie bożonarodzeniowym ze względu na ich słodki, przyprawowy smak i zapach, który kojarzy się z tym radosnym okresem. Poza tym pierniki są często ozdabiane ręcznie wykonanymi wzorami, co czyni je dodatkowo atrakcyjnymi jako ozdoby choinkowe lub prezenty dla bliskich. 

W tym artykule poznasz aż 3 sprawdzone przepisy na tradycyjne pierniki, które nadesłały nasze Czytelniczki. Który z nich wykorzystasz w swojej kuchni? Daj znać w komentarzu.

UWAGA: W trzecim przepisie czeka na Ciebie niespodzianka. Aż dwa bonusowe przepisy na świąteczny lukier.

1. Przepis na tradycyjne świąteczne pierniki od Marleny

Przepis podzielony jest na dwa etapy. W pierwszym łączymy ze sobą następujące składniki.

reklama

  • 0,5 kg miodu 
  • 0,5 kg cukru 
  • 1 i ½ kostki margaryny Palma 
  • 5 łyżek kakao 
  • 1 szklanka mleka 
Całość przekładamy do garnka, w którym musi się to zagotować. Studzimy. Następnie do powstałej, schłodzonej masy dodajemy kolejne składniki:

  • 1 i ½ kg mąki 
  • 2 paczki przyprawy do pieczenia 
  • 1 paczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka sody 
  • 4 jajka (całe) 
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do pierników różne kształty. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C

Zobacz również skan przepisu z zeszytu Marleny, który znajdziesz w galerii zdjęć na górze artykułu.

2. Tradycyjne pierniki „Jak u babci” w 15 minut z przepisu Moniki

Kolejny przepis na pyszne, świąteczne wypieki nadesłała do nas Monika. Do wykonania pierników według jej tajemniczej receptury potrzebować będziesz:

reklama

  • 0.5 kg maki pszennej 
  • 15 dag cukru pudru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • 10 dag masła 
  • 2 żółtka 
  • mała śmietana 18% 
  • 1-2 łyżeczki kakao 
  • szczypta soli
Gdy już masz wszystko, co niezbędne możesz zabrać się za przygotowanie wypieków. 

W pierwszej kolejności wyłóż wszystkie składniki na stolnicę i posiekaj nożem. Następnie zarób ciasto i wałkuj je na grubość 3-4 mm. Wykrajamy kształty i pieczemy przez 8 minut w 180 C.

3. Przepis od Marii na świąteczne pierniki oraz dwa sposoby na idealny lukier

Składniki niezbędne do wykonania pierniczków:

reklama

  • 550 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru pudru 
  • 300 g miodu 
  • 120 g masła 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 jajko
W pierwszej kolejności wkładamy do garnka miód, cukier i masło. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę — całość studzimy. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez siteczko, dodajemy jajko oraz przyprawę do piernika. W całość z tym łączymy również przestudzony miód i cukier z masłem. Mieszamy składniki do momentu całkowitego połączenia.

Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystko dlatego, że schłodzone ciasto lepiej się wakuje.

Zimne ciasto wałkujemy na około 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty i pieczemy przez 7-8 minut w temperaturze 180 C.

UWAGA: Pamiętaj, że pierniczki po upieczeniu są gorące. Wstrzymaj się z odklejaniem ich z blachy, odczekaj kilka minut, zanim zaczniesz je zdejmować.

Bonus: Przepisy na najlepszy lukier do pierników

Maria przesłała nam również dwa przepisy na smaczny lukier, który posłuży nam w dekorowaniu wypieków. Oto one:

Lukier cytrynowy: 

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • sok z cytryny 
Cukier puder zmieszaj z cytryną łyżeczką tak, by stworzyć jednolitą konsystencję.

Lukier z białek: 

  • 1 białko 
  • cukier puder
Cukier puder zmieszaj z białkiem łyżeczką tak,  by stworzyć jednolitą konsystencję.

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama