Jak przygotować zakwas na świąteczny barszcz z uszkami?
Chcąc ugotować pyszny barszcz czerwony na święta, powinniśmy zacząć od przygotowania zakwasu. Jak to zrobić i ile dni dać mu na "dojście"? O tym dowiesz się z przepisu pod spodem.
Krok 1: Przygotowanie zakwasu na barszcz
Składniki na zakwas (przygotowujemy go 4 dni wcześniej):
- 1 buraczek czerwony (średni)
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 kromka razowego chleba
1 litr wywaru warzywnego zagotować, dodać 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 łyżeczkę masła. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Najlepszy przepis na uszka do barszczu czerwonego
Barszcz świąteczny to nie tylko pyszny bulion, ale również dodatki, czyli oczywiście uszka. No właśnie! Teraz trochę o nich:
Krok 2: Uszka
Składniki na uszka do barszczu:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody, łyżka oliwy
Nadzienie: 20 dag kwaszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybów - namoczyć je wcześniej (lub 10 dag pieczarek), sól, pieprz, 1 łyżeczka masła, 1 mała cebulka
Spodób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę zalać ciepłą wodą, dodać oliwę, wyrobić na jednolitą masę.
- Kapustę ugotować do miękkości. Posiekać drobno kapustę i grzyby. Przesmażyć cebulę na maśle, dodać posiekaną kapustę i grzyby, posolić i popieprzyć. Ostudzić.
- Ciasto rozwałkować, wycinać małe kwadraty. Nakładać farsz i lepić małe uszka. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Poczekać, aż wypłyną, chwilę jeszcze pogotować, wyjąć.
Przeczytaj również:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.