reklama
reklama

Oto przepis na najlepszy bożonarodzeniowy barszcz świąteczny z uszkami [ZOBACZ]

Opublikowano:
Autor:

Oto przepis na najlepszy bożonarodzeniowy barszcz świąteczny z uszkami [ZOBACZ] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Podczas wigilijnej kolacji, zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Jedną z nich bez wątpienia jest czerwony barszcz z pysznymi uszkami. Oto najlepszy przepis.
reklama

Jak przygotować zakwas na świąteczny barszcz z uszkami?

Chcąc ugotować pyszny barszcz czerwony na święta, powinniśmy zacząć od przygotowania zakwasu. Jak to zrobić i ile dni dać mu na "dojście"? O tym dowiesz się z przepisu pod spodem.

Krok 1: Przygotowanie zakwasu na barszcz
Składniki na zakwas (przygotowujemy go 4 dni wcześniej):

  • 1 buraczek czerwony (średni)
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 kromka razowego chleba
Sposób przygotowania zakwasu na barszcz z uszkami
1 litr wywaru warzywnego zagotować, dodać 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 łyżeczkę masła. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Najlepszy przepis na uszka do barszczu czerwonego

Barszcz świąteczny to nie tylko pyszny bulion, ale również dodatki, czyli oczywiście uszka. No właśnie! Teraz trochę o nich:

Krok 2: Uszka
Składniki na uszka do barszczu:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody, łyżka oliwy
Nadzienie: 20 dag kwaszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybów - namoczyć je wcześniej (lub 10 dag pieczarek), sól, pieprz, 1 łyżeczka masła, 1 mała cebulka

Spodób przygotowania:

Ciasto:

  1. Mąkę zalać ciepłą wodą, dodać oliwę, wyrobić na jednolitą masę. 
Nadzienie:

  1. Kapustę ugotować do miękkości. Posiekać drobno kapustę i grzyby. Przesmażyć cebulę na maśle, dodać posiekaną kapustę i grzyby, posolić i popieprzyć. Ostudzić.
  2. Ciasto rozwałkować, wycinać małe kwadraty. Nakładać farsz i lepić małe uszka. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Poczekać, aż wypłyną, chwilę jeszcze pogotować, wyjąć.
Smacznego! Mamy nadzieję, że nasz skorzystacie z naszego przepisu. Dzięki niemu macie pewność, że tegoroczne święta będą przepyszne!

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama