reklama
reklama

Biały mak to prawdziwy superfood. Zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Biały mak to prawdziwy superfood. Zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA ZDROWA Biały mak, w odróżnieniu od niebieskiego, zachwyca delikatnym orzechowym posmakiem oraz większą delikatnością. To nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także skarbnica składników odżywczych, takich jak omega-3, białko, błonnik i witaminy.
reklama

Stosując mak w kuchni najczęściej wybieramy ten niebieski, który z łatwością kupimy w każdym sklepie spożywczym. Inna jego odmiana, czyli biały mak to produkt, który kojarzymy głównie z tradycyjnymi rogalami świętomarcińskimi. Nadzienie z białego maku i bakalii to obowiązkowy składnik tego słodkiego przysmaku.

Czym różni się biały mak od niebieskiego?

Biały mak jest nieco słodszy od tradycyjnego i ma delikatny orzechowy posmak. Wyróżnia go również większa delikatność i miękkość. W celu wydobycia pełni aromatu warto biały mak podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu jego smak stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.

W Polsce biały mak jest mało popularny, za wyjątkiem oczywiście 11 listopada. Jednak w kuchni wschodniej, szczególnie indyjskiej jest częstym składnikiem wielu potraw.

Biały mak to skarbnica składników odżywczych

Biały mak jest doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Te małe ziarenka dostarczają organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3, które są znane ze swoich korzyści dla serca i mózgu. Ponadto mak jest również bardzo bogatym źródłem miedzi, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i witaminy B. Dzięki tym składnikom może wspierać zdrowie kości, układu krwiotwórczego oraz nerwowego.

Biały mak powinien zagościć szczególnie w diecie osób, które mają niedobory wapnia. Ponieważ już 100 gramów maku pokrywa w 144 procentach zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Biały mak redukuje ryzyka chorób serca

Badania sugerują, że mak może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze. Biały mak obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom zdrowego HDL. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i pozytywnie wpływa na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek.

Jak włączyć biały mak do diety?

Biały mak można wykorzystywać na wiele sposobów. Dodaje wyjątkowego smaku i chrupkości jako dodatek do sałatek, musli, jogurtu, pieczywa i innych potraw. Można również używać go do przygotowywania makowych ciasteczek i innych słodkości.

Jednak należy pamiętać, że mak jest kaloryczny i ciężkostrawny. Nie jest wskazany dla dzieci poniżej 2. roku życia oraz osób mających problemy z układem pokarmowym. 

Przeczytaj także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama