reklama

Syrop z mniszka lekarskiego — przepis, właściwości lecznicze i zastosowanie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA ZDROWASyrop z mniszka lekarskiego to skarbnica witamin, minerałów oraz i innych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Maj to doskonały moment na jego przygotowanie.
reklama

Mniszek lekarski, to popularna roślina zielarska, której wiele właściwości zdrowotnych przypisuje się od wieków. Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego jest produkcja syropu.

Na co pomaga syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co czyni go doskonałym środkiem do walki z infekcjami i chorobami. Mniszek lekarski zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniem czy grypą. Doskonale sprawdza się przy problemach z trawieniem stymulując produkcję enzymów, działa także przeciwzapalnie i łagodzi bóle brzucha. Oprócz tego syrop z mniszka lekarskiego może pomóc w leczeniu problemów związanych z układem moczowym i nerkami. Roślina ta działa moczopędnie i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Syrop z mniszka lekarskiego może także pomóc w łagodzeniu objawów chorób skóry, takich jak trądzik czy egzema.

reklama

Maj to najlepszy moment, aby sporządzić syrop z mniszka lekarskiego, ponieważ właśnie teraz kwiaty są najbardziej wartościowe.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego można łatwo przygotować w domu. Oto prosty przepis:

Syrop z mniszka lekarskiego

  • 400 sztuk kwiatów mlecza- główki
  • cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Kwiaty najpierw należy równomiernie rozłożyć na gazecie i zostawić na około godzinę, aby pozbyć się owadów. Następnie główki kwiatów umieść w garnku, zalej wrzącą wodą i delikatnie ugniataj, aby zredukowały swoją objętość. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie dodaj pokrojoną w plastry cytrynę.  Odstaw na co najmniej 12 godzin. 
Następnie syrop odcedź przez gazę i dodaj cukier i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy konsystencję lejącego miodu. Gotowy syrop natychmiast przelej do dobrze umytych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

reklama

Syrop z mniszka lekarskiego — dawkowanie

Syrop z mniszka lekarskiego to doskonała alternatywa dla miodu, można go wykorzystać jako polewę do naleśników oraz słodzik do kawy i herbaty.
 W przypadku infekcji u dorosłych i dzieci zaleca się stosowanie 1 łyżeczki syropu 3-4 razy dziennie po jedzeniu. W celu poprawy trawienia można stosować 1 łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Syrop można spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej wody.

Syrop z mniszka lekarskiego — przeciwskazania

Osoby, które cierpią na problemy z trawieniem, takie jak nadkwaśność żołądka, wrzody, problemy z jelitami lub drogami żółciowymi, powinny zachować ostrożność w stosowaniu syropu z mniszka lekarskiego. Zawartość cukru w syropie wyklucza również stosowanie go przez osoby chore na cukrzycę. Dla takich osób zaleca się zwykle picie naparu z kwiatów mniszka lekarskiego.

reklama

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama