Moje dzieci uwielbiają pić zimą herbatę z syropem z kwiatu czarnego bzu. Z dodatkiem cytryny herbata smakuje wybornie! Stosowania kwiat czarnego bzu nauczyła mnie Babcia Bożenka, która robiła nie tylko z niego syrop, ale również suszyła go, by zimą podawać herbatę, gdy ktoś miał kaszel.
Gdzie znaleźć kwiaty czarnego bzu?
Kwiat czarnego bzu możemy znaleźć praktycznie wszędzie. Ważne by nie pomylić go jednak z kwiatem jarzębiny. Jeśli nie znamy się na tym warto przypatrzeć się liściom i powąchać go. Kwiat czarnego bzu pachnie bardzo charakterystycznie i intensywnie (zobacz też na zdjęciu jak wygląda)
Ważne, by zbierać kwiat czarnego bzu w ustronnym miejscu, gdzie nie ma spalin samochodów, ani dymu z kominów. W końcu syrop ma być lekarstwem, a nie trucizną Najlepiej udać się więc do lasu lub nad rzekę z dala od gospodarstw domowych i dróg.
Na co jest dobry syrop z kwiatów czarnego bzu?
Chyba prościej byłoby zapytać na co nie pomaga syrop z kwiatu czarnego bzu? Kwiaty mają bowiem mnóstwo witamin (przede wszystkim A i C) oraz minerałów. Magiczny napój ma dlatego bardzo wiele zastosowań i pomaga przy wielu dolegliwościach.
Syrop z czarnego bzu :
- wzmacnia odporność (gdy często chorujemy, warto stosować go przez całą jesień i zimę) Warto też pić w okresach grypowych i gdy szaleje COVID
- pomaga na kaszel i katar (działa wykrztuśnie i rozrzedzająco na katar)
- warto stosować przy infekcjach i przeziębieniach (działa napotnie i przeciwbólowo)
- wzmacnia układ krwionośny i stabilizuje ciśnienie krwi
- łagodzi stany zapalne skóry
- przyspiesza przemianę materii
Co zrobić z kwiatami czarnego bzu?
Jest kilka zastosowań kwiatu z czarnego bzu. Możecie go:
- suszyć
- piec w cieście naleśnikowym
- zrobić syrop do herbaty i lemoniady
O każdym z nich piszę w następnych rozdziałach.
Ważne by nie spożywać surowego kwiatu i surowych owoców czarnego bzu. Są trujące!!!
Suszenie kwiatu czarnego bzu
Kwiat czarnego bzu zrywamy w rozkwicie (na przełomie maja i czerwca). Obcinamy same baldachimy i suszymy rozłożone na papierze w przewiewnym suchym miejscu. Gdy kwiaty wyschną możemy je przechowywać w torbach lub puszkach. Z suszu parzymy herbatę. Pomaga bardzo przy kaszlu. Jeden kwiat zalewamy wrzątkiem i pijemy taki napar. Możemy dodać miodu i cytryny. Bardzo pomaga też na zatkany nos, gdy mamy katar.
Lemoniada i kwiaty bzu w cieście
Z syropu, na który przepis znajdziecie w następnym rozdziale można przygotować wspaniałą lemoniadę. Wystarczy dodać wody i plasterki cytryny. Jest pyszna, orzeźwiająca i zdrowa.
Kwiat czarnego bzu można też zamoczyć w gęstym naleśnikowym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać same lub z cukrem pudrem. To może być bardzo ciekawe przeżycie kulinarne.
Dwa przepisy na syrop z kwiatów czarnego bzu
Znam dwa przepisy na syrop z kwiatu czarnego bzu. Ja wolę stosować ten drugi przepis, ale wrzucam obydwa.
Zanim zaczniesz przygotowywać syrop musisz obciąć nożyczkami same baldachów kwiatów (tak by było jak najmniej łodyg - mają gorzki smak).
Kwiaty warto pozostawić na papierze na 2-3 godzinki żeby opuściły je czarne robaczki (najlepiej znaleźć kwiaty bez lokatorów, ale jest to czasem trudne;).
Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu nr 1
To przepis na syrop, który musisz przechowywać w lodówce
składniki:
Do przygotowania 1 litra syropu będziesz potrzebować:
- 20-30 baldachów kwiatów
- 1 litr wody
- 1/2 kg cukru (może być trzcinowy)
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- odrobina octu jabłkowego (pół łyżeczki)
przygotowanie:
- baldachy umieść w naczyniu (może być słoik)
- wodę zagotuj z cukrem (mieszamy żeby cukier dobrze się rozpuścił)
- Czekamy 10-15 minut i wlewamy sok z cytryny oraz odrobinę octu jabłkowego
- Naparem zalewamy kwiaty, zakręcamy i odstawiamy na 3 dni (najlepiej w ciemnym miejscu)
- po 3 dniach przecedzamy i syrop wlewamy do butelek lub słoiczków przechowujemy w lodówce
Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu nr 2
Ten syrop możesz przechowywać dłużej
składniki:
Do przygotowania 1 litra syropu będziesz potrzebować:
- 20-30 baldachów kwiatów
- sok wyciśnięty z 2-3 dużych cytryn
- 1 litr wody
- 1/2 kg cukru (niektórzy dają 1 kg, ale to zbyt dużo), może być trzcinowy
przygotowanie:
- baldachy zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanascie godzin w chłodnym miejscu
- przecedź
- sok podgrzej razem z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryn.
- dobrze wymieszaj, by cukier się rozpuścił
- doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj
- wrzący syrop przelej do słoiczków, które natychmiast zakręć i obróć do góry dnem. Zostaw na kilka -kilkanaście godzin. Tym sposobem nie trzeba już syropu pasteryzować czyli ponownie zagotowywać w słoikach.
Taki syrop można przechowywać kilka miesięcy.
Przeczytaj też:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.