Moja ulubiona na letnie upały. Zdrowa, tania i zawsze świeża, ponieważ sama ją przygotowuję. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam z picia wody butelkowej. Przygotowuję moje wody smakowe z „kranówki”. Dlaczego? Po pierwsze, bo woda z kranu jest zdrowa. Po drugie tygodniowo z córką wypijamy około czterech zgrzewek wody, co daje 24 butelki. Pomijam koszt zakupu ( niemały około 40 zł.), kilogramy, które musimy „dotargać” ze sklepu, ale tygodniowo przeze mnie 24 plastikowe butelki trafiają do kosza!
Ponieważ „wzięłam plastikowy rozwód” to staram się ten produkt maksymalnie eliminować z życia mojej rodziny. Zaczęłam od picia wody z kranu. Postanowiłam jej smak jednak „trochę podkręcić”, a lato świetnie się do tego nadaje, poniżej kilka świeżych, smacznych i zdrowych przepisów.
Jak przygotować wodę smakową – owocowe szaleństwo.
Do przygotowania wód smakowych najlepsze są owoce. Staram się wykorzystywać sezonowe, a latem ich wybór jest ogromny. Oprócz tego można użyć także np. laskę wanilii, korę cynamonu, wodę pomarańczową czy różaną, miętę, bazylię, rozmaryn oraz mój ulubiony zielony ogórek.
Woda z owocami
Truskawki, maliny, ananas, melon, arbuz, pomarańcze i wszystko owocowe co nam do głowy przyjdzie. Możemy wrzucić pokrojone owoce (albo w całości np. maliny) do dzbanka lub zrobić z nich owocowe szaszłyki. Zanurzone w wodzie będą świetnie wyglądać, a przy tym ułatwią jej nalewanie. Wodę najlepiej pić zimną. Dlatego można dorzucić kilka kostek lodu (oczywiście samodzielnie zrobionego), oprócz schłodzenia napoju może mu nadawać również smaku jeśli przygotujemy np. kostki z sokiem malinowym.
Woda z ogórkiem i limonką
Moja ulubiona to woda z dodatkiem mięty, limonki i świeżego ogórka. Jest bardzo orzeźwiająca, już sam zapach sprawi, że odzyskamy energię w upalne dni.
Jak przygotować wodę smakową – aromaty orientu.
Woda z cynamonem
Osobom lubiących cynamon ta woda przyniesie dużo przyjemności. Wystarczą 2-3 laski na litrową karafkę, by poczuć delikatny smak. Ja dodaję jeszcze do smaku plastry pomarańczy, idealne połączenie.
Woda z cytryną i imbirem
Ma bardzo subtelny smak o ile nie doda się zachowa właściwe proporcje. Cienko pokrojonych plasterków świeżego imbiru nie należy nadużywać. Taka woda jest niezwykle odświeżająca i ma działanie bakteriobójcze. Trzeba tylko pamiętać by skórkę z cytryny dobrze wyszorować i nie moczyć jej zbyt długo, bo woda z czasem może stać się gorzka. Oczywiście można także dodać cytrynę obraną ze skórki.
Woda różana
Wyjątkowo aromatyczne i delikatna. Suszone kwiaty róży, można kupić w herbaciarniach. W przypadku zalewania ich zimną wodą należy użyć do 3-4 sztuk na kubek. Smak będzie można wyczuć już po kwadransie. Można także zalać je wrzątkiem i poczekać do wystygnięcia, powstanie intensywny napar i do dzbanka z wodą wystarczy dodać kilka łyżeczek.Ogólna zasada jest taka, że woda robiona z owoców cytrusowych i bardzo soczystych nabierze smaku już po pół godziny, a z innych – twardszych, jak melon czy ananas dopiero po ok. dwóch.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.