Teraz Czytasz
Prosty przepis na kaczkę

Prosty przepis na kaczkę

Mariola Długaszek
Prosty przepis na kaczkę

Prosty przepis na kaczkę, nie ma nic lepszego dla kogoś, kto zamierza przygotować to aromatyczne mięso. Jak je przyrządzić by było soczyste, mięciutkie, a jednocześnie kruche i pachnące, zdradził nam szef kuchni Piotr Kluska.

Prosty przepis na kaczkę

Pierś kaczki w sosie balsamicznym z malinami

Składniki:

  • – 2 świeże piersi z kaczki
  • – 50 ml kremu balsamicznego
  • – 50 ml soku malinowego
  • – 50 ml wina półsłodkiego
  • – ocet jabłkowy
  • – bób łuskany
  • – młoda kapusta
  • – świeży koperek
  • – młode ziemniaki
  • – czerwona cebula
  • – masło klarowane
  • – sól, pieprz do smaku

Prosty przepis na kaczkę

Przygotowanie:

Nacinamy skórę na piersi z kaczki, solimy i pieprzymy. Następnie układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, skórą do spodu, tak żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu.

Kapustę szatkujemy na cienkie paski, siekamy świeży koperek, dodajemy bób i dusimy na maśle klarowanym. Dodajemy odrobinę octu jabłkowego, która nada smaku i zapobiegnie rozgotowaniu warzyw. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.140 C, uważając żeby go nie przesuszyć.

Wino, sok z malin i krem balsamiczny wlewamy na patelnie, gotujemy na małym ogniu czekając aż odparuje alkohol i ocet, a sos zacznie gęstnieć. Wtedy wrzucamy maliny i ponownie zagotowujemy.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry i na 2 minuty wkładamy do sosu.

Ziemniaki kroimy w ćwiartki i podsmażamy z posiekaną cebulą na maśle klarowanym.

Prosty przepis na kaczkę

Prosty przepis na kaczkę, ale nie tylko

Co podać na deser do takiego dania? Jedno jest pewne: powinnien być lekki, delikatny i podkręcić malinowy aromat dania głównego.

Crumble z kandyzowanymi owocami i prażoną bezą

Składniki:

  • mieszanka owoców (śliwki, jagody, porzeczka) mogą być mrożone
  • pokruszona beza
  • sorbet malinowy
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Owoce smażymy na patelni, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Pod koniec dodajemy brązowy cukier. Pokruszona bezę prażymy na patelni uważając żeby jej nie przypalić.

Przesmażone owoce wkładamy do miseczek, na wierzch nakładamy sorbet malinowy i wszystko posypujemy prażoną bezą. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.


Jeśli chcesz przygotwać powyższe przepisy możesz to zrobić krok po kroku razem z szefem kuchni Piotrem Kluską. Link do filmu poniżej.

http://www.jarocinska.pl/artykuly/nie-wiesz-jak-ugotowac-zurek-albo-upiec-kaczke-na-,98538.htm

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
1
Ciekawy
1
Pomocny
0
Smutny
1

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry