reklama

Domowe Snickersy bez pieczenia. Pyszny deser w 3 prostych krokach

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Domowe Snickersy bez pieczenia. Pyszny deser w 3 prostych krokach - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeChrupiąca podstawa, kremowy środek i aksamitna czekoladowa polewa – to wszystko znajdziesz w naszych domowych Snickersach.
reklama

Kto nie lubi słodkich przekąsek, które rozpływają się w ustach? Domowe Snickersy to doskonała alternatywa dla sklepowych batoników, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo stworzyć tę pyszną słodką przyjemność w domowych warunkach.

Składniki:

Podstawa
200 g herbatników (np. digestive)
100 g masło

Farsz
200 g masła orzechowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g czekolady mlecznej
50 g orzeszków ziemnych (prażonych i solonych)

Polewa
200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie
1. Herbatniki rozdrabniamy na drobniejsze kawałki. Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stwardniała.

reklama

2. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem skondensowanym. Czekoladę roztapiamy i dodajemy do masy orzechowej. Na końcu dodajemy posiekane orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy.

3. Na stwardniałą podstawę wykładamy przygotowany farsz i rozsmarowujemy go równomiernie. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby stwardniała.

4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

5. Wyjmujemy formę z lodówki i polewamy stwardniałą masę roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.

6. Schłodzone Snickersy kroimy na poręczne kawałki i podajemy.

Batoniki w nieco innym wydaniu

Przepis można oczywiście modyfikować według własnych preferencji. Zamiast tradycyjnych orzeszków ziemnych, spróbuj wersji z chrupiącymi nerkowcami, delikatnymi migdałami lub aromatycznymi pekanami. Lubisz pikantne smaki? Dodaj szczyptę chili do roztopionej czekolady, która pokryje Twoje domowe Snickersy. A może wolisz słodko-kwaśne połączenie? Wrzuć do farszu garść rodzynek lub żurawiny, a całość dopraw szczyptą cynamonu. Smacznego!

reklama

Zobacz także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama