reklama

Gorący koktajl jajeczny. Przepis na pyszny i rozgrzewający napój

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Gorący koktajl jajeczny. Przepis na pyszny i rozgrzewający napój - Zdjęcie główne

foto Canva

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeGorący koktajl jajeczny to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Jego aksamitna konsystencja i słodko-korzenny smak przypadną do gustu każdemu.
reklama

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1/4 litra mleka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki brandy lub rumu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Żółtka oddziel od białek i umieść w misce. Ubij je lekko widelcem.
2. W rondelku zagrzej mleko z laską wanilii. Zdejmij z ognia i odstaw, aby aromaty się połączyły.
3. Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Dodaj cukier i gałkę muszkatołową.
4. Wrzuć całość do rondelka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia! Tuż przed podaniem dodaj brandy lub rum.
5. Przelej koktajl do filiżanek i podawaj od razu.

Kilka wskazówek

Ilość cukru możesz dostosować do własnych preferencji. Alkohol dodaje koktajlowi charakteru, ale możesz go pominąć, jeśli chcesz uzyskać napój bezalkoholowy. Możesz wzbogacić smak koktajlu innymi przyprawami, np. cynamonem, kardamonem czy imbirem. Podawaj koktajl posypany cynamonem lub gałką muszkatołową.

Zobacz także:

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama