Składniki:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 1/4 litra mleka
- 1 laska wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki brandy lub rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Żółtka oddziel od białek i umieść w misce. Ubij je lekko widelcem.
2. W rondelku zagrzej mleko z laską wanilii. Zdejmij z ognia i odstaw, aby aromaty się połączyły.
3. Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Dodaj cukier i gałkę muszkatołową.
4. Wrzuć całość do rondelka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia! Tuż przed podaniem dodaj brandy lub rum.
5. Przelej koktajl do filiżanek i podawaj od razu.
Kilka wskazówek
Ilość cukru możesz dostosować do własnych preferencji. Alkohol dodaje koktajlowi charakteru, ale możesz go pominąć, jeśli chcesz uzyskać napój bezalkoholowy. Możesz wzbogacić smak koktajlu innymi przyprawami, np. cynamonem, kardamonem czy imbirem. Podawaj koktajl posypany cynamonem lub gałką muszkatołową.
Zobacz także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.