- Czym się różni chrust od faworków?
- Łatwe, tanie i szybkie faworki. Składniki
- Ja zrobić kruche i delikatne chrusty. Z Justyną zrobisz je krok po kroku.
- Trik z wałkiem na szybkie faworki, które udadzą się każdemu
- Jak formować chrusty? Oto trik, by faworek miał ładny kształt
- Jak smażyć chrusty, by były chrupiące?
- Chrusty z dżemem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki. Wskazówki, jak zrobić dobre chrusty.
Czym się różni chrust od faworków?
Faworki i chrusty to jest to samo. Te dwa określenia używane są zamiennie, w zależności od regionu Polski.Faworki to nazwa, która pochodzi od francuskiego słowa "faveur", które oznacza wstążkę, tasiemkę. Nazwa ta nawiązuje do charakterystycznego kształtu tych ciastek, które przypominają kokardkę.
Chrusty to natomiast nazwa, która jest bardziej zakorzeniona w języku polskim. Określenie to nawiązuje do suchych gałązek, co dobrze oddaje kruchość i delikatność tych ciastek.
Zarówno faworki, jak i chrusty przygotowywane są z ciasta kruchego, które jest odpowiednio napowietrzane i cienko rozwałkowywane. Ciasto jest następnie smażone w głębokim
Łatwe, tanie i szybkie faworki. Składniki
Wiecie już wszystko faworkach i chrustach, czas je przygotować, według przepisu Justyny. Do zrobienia pysznych chrustów będziesz potrzebować następujące
składniki:
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
- cukier puder, dżem
Ja zrobić kruche i delikatne chrusty. Z Justyną zrobisz je krok po kroku.
Oto jak przygotować kruche i delikatne chrusty. Zrób wszystko, tak, jak w przepisie, a Twoje faworki będą puszyste i chrupiące.
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
- W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze, aby żółtka się ogrzały).
- Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką.
- Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 - 45 minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
Trik z wałkiem na szybkie faworki, które udadzą się każdemu
Ciasto odczekało już swoje, teraz czas na rozwałkowanie. I tu Justyna zdradza niesamowity trik na to, by napowietrzyć ciasto. Oto co musisz zrobić.
- Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut,
- następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować,
- ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy,
- w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
Jak formować chrusty? Oto trik, by faworek miał ładny kształt
Tutaj poznacie kolejny trik od Justyny. Tym razem zdradza, co trzeba zrobić, by faworek miał ładny kształt.
- Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze, tym lepiej).
- Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
- Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka.
- W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta.
- Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt.
- Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
Jak smażyć chrusty, by były chrupiące?
Teraz warto poznać sztukę smażenia chrustów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami Justyny.
- Rozgrzej olej do 180 stopni C w szerokim garnku,
- włóż do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza).
- Smaż na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
- Po wyjęciu chrusty układaj na ręcznikach papierowych, które pochłoną tłuszcz
Gdzie wylać olej po smażeniu pączków? Na pewno nie do toalety!
Chrusty z dżemem
Po ostudzeniu chrusty powinno się posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.
Przepis na miękkie i puszyste faworki. Wskazówki, jak zrobić dobre chrusty.
Oto jeszcze kilka wskazówek, które sprawią, że Twoje chrusty będą jeszcze lepsze
- Przed przygotowaniem faworków można przeczytać uwagi odnośnie głębokiego smażenia (przy przepisie na PĄCZKI.)
- Faworki można też smażyć we frytkownicy.
- Zadbaj o odpowiednią temperaturę oleju: Nie wkładaj faworków do zbyt zimnego oleju. Poczekaj, aż będzie dobrze rozgrzany, ale nie przegrzany.
- Ciasto można wałkować tradycyjną metodą - wałkiem lub przystawką do miksera planetarnego.
A może pączki? Oto puszyste pączki od Justyny! Sprawdzony przepis i sekrety udanej receptury.
Podziel się z innymi swoim wspaniałym przepisem. Przyślij nam na adres redakcja@magazynona.pl
Śledź nas na Facebooku i Instagramie
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.