- Jak zrobić puszyste pączki? Ciocia Justyna ma na to sposób!
- Stary przepis na pączki od cioci Justyny. Składniki
- Przepis na pączki domowe krok po kroku
- Co zrobić, żeby paczki były puszyste? Prosty trik
- Jak zrobić pączki z nadzieniem? To bardzo proste.
- Podpowiadamy, jak smażyć pączki by były pyszne
- Przepis, jak zrobić lukier do pączków?
- Jak zrobić najwspanialsze pączki? Wskazówki
Jak zrobić puszyste pączki? Ciocia Justyna ma na to sposób!
W tekście znajdziecie prosty przepis na pączki od cioci Justyny. Jest sprawdzony i zawsze się udaje.
Przepis i jest bardzo prosty. Wystarczy, że będziesz robić krok po kroku, to co napisaliśmy.
Znajdziesz tu też dokładną instrukcję, co zrobić, by pączki były puszyste
Stary przepis na pączki od cioci Justyny. Składniki
Oto składniki, z których zrobisz około 10 szt. pączków. Jeśli chcesz ich zrobić więcej, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Do przygotowania pączków według starego przepisu będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 35 g masła
- olej do smażenia
- 3 łyżki smażonej w cukrze SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub gotowej kandyzowanej
- 1 filiżanka cukru pudru do lukru (przepis, jak go zrobić znajdziecie na końcu)
- słoiczek powideł, dżemu lub konfitur do nadzienia.
lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny
lub cukier puder do posypania
Przepis na pączki domowe krok po kroku
Przygotowanie pączków jest proste, ale zajmuje dosyć dużo czasu. Musisz uzbroić się w cierpliwość, by ciasto wyrosło.
Oto jak zrobić pączki:
- Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
- Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym.
- Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą.
- Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i ubite jajka.
- Powoli wymieszać, następnie wyrabiać przez 15 minut.
- Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać pozbywając się pęcherzy powietrza,
- rozwałkować na gruby placek (w razie potrzeby można podsypać mąką), tak aby wyciąć z niego 10 kółek.
- Z ciasta za pomocą ostrej szklanki wyciąć krążki i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut.
Co zrobić, żeby paczki były puszyste? Prosty trik
Cała sztuka tkwi w dobrym powygniataniu i rozciąganiu ciasta po wyrośnięciu. Musisz zrobić to dobrze, by pozbyć się pęcherzy powietrza. Im lepiej to zrobisz, tym pączki będą bardziej puszyste.
Jak zrobić pączki z nadzieniem? To bardzo proste.
Aby przygotować pączki z nadzieniem, należy
- rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm,
- wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury,
- kłaść drugi krążek
- zlepiać dokładnie brzegi, formując w dłoni kulkę.
Podpowiadamy, jak smażyć pączki by były pyszne
Smażyć partiami (po 4 sztuki) w rozgrzanym oleju, aż będą ładnie zrumienione (nie mogą rumienić się zbyt szybko), w połowie smażenia przewrócić.
Wyjąć na ręcznik papierowy.
Polać lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.
Tutaj znajdziesz informacje, co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Nigdy nie wylewaj go do zlewu!
Przepis, jak zrobić lukier do pączków?
Jeśli chcesz polukrować pączki, to podajemy przepis na lukier1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny.
Jak zrobić najwspanialsze pączki? Wskazówki
Zastanawiasz się, jak zrobić najwspanialsze pączki? Jeśli zrobiłaś je według przepisu od cioci Justyny, który podaliśmy wyżej, to na pewno wyjdą i będą wspaniałe. Tutaj jeszcze kilka ważnych wskazówek
- Tak jak przy każdym cieście drożdżowym, tak i w przypadku pączków, w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.
- Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
- Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany (ok. 175 stopni C). Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.
Masz świetny przepis, podziel się nim z naszymi Czytelniczkami, Napisz do nas na Facebooku lub na adres redakcja@magazynona.pl
Skorzystaj również z przepisu na:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.