Makowiec zawijany mojej babci
Pamiętasz zawijany makowiec od swojej babci. Ten właśnie tak powinien smakować. W końcu to przepis od Babci Zosi. Sprawdź go i napisz, czy wyszedł
Prosty przepis na makowiec zawijany. Składniki
Do przygotowania zawijanego makowca będziesz potrzebować następujące składniki (uwaga przepis jest na jeden zawijany makowiec. Jeśli chcesz zrobić dwa, musisz podwoić ilość składników) Najpierw podajemy składniki na ciasto:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru
- 2 żółtka (białka zużyjesz do masy makowej)
- 25 g świeżych drożdży (może być 5-6 gramów drożdży suszonych instant)
- ½ szklanki mleka
- 25 gramów masła
- ¼ łyżeczki soli
- białko z jednego białka do posmarowania ciasta
W tym przepisie nie musisz sama mielić maku, wykorzystaj gotową masę makową, która kupisz w każdym sklepie spożywczym
- około 400 gramów gotowej masy z puszki (jeśli kupisz większą puszkę, która ma 850 gramów, zrób dwa makowce. Możesz też dodać więcej masy, jeśli lubisz makowiec, w którym jest więcej maku niż ciasta)
- 2 białka
- 1 łyżka bułki tartej
- posiekane migdały,
- posiekane orzechy włoskie
- rodzynki,
- żurawina
- lub skórka kandyzowanej pomarańczy (Uwaga, sprawdź, bo w niektórych gotowych masach już to wszystko jest)
Najprostszy makowiec. Przygotowanie
Teraz czas przygotować nasz makowiec. Zanim zrobisz ciasto, przygotuj masę makową.
- Gotową masę z puszki wymieszaj z bułką tartą.
- Jeśli chcesz dołóż bakalie
- Ubij białka na sztywno i dołóż do masy
- Delikatnie wymieszaj
- W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
- W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z solą. Na koniec dodaj zaczyn drożdżowy i wyrabiaj przez kilkanaście minut ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.
- Zrób z ciasta kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia (około 60 min)
- Posyp stolnicę mąką, wyłóż kulkę z ciastem i pougniataj jeszcze trochę, Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 5-6 milimetrów.
- Posmaruj białkiem, a dopiero potem na cieście rozsmaruj masę makową, pozostawiając wolne brzegi. Ilość masy makowej dopasuj do swoich upodobań. Jeśli lubisz makowiec z większą ilością maku, to warstwa powinna mieć około 6-7 milimetrów.
- Zawijaj ciasto w rulon, końcówki zawiń, tak by uformować makowiec w wałek
- Taki makowiec zawiń w papier do pieczenia. Ale zostaw około centymetra luzu, bo makowiec urośnie. Papier powinien zapobiec pęknięciu makowca.
- Zawinięty w papier makowiec przełóż na formy wyłożoną papierem do pieczenia. Podociskaj trochę, żeby ciasto przywarło do masy.
- Odstaw na 30 minut, tak by ciasto jeszcze wyrosło
Makowiec, który zawsze się udaje. Pieczenie
Pieczenie:
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Piecz makowiec na środkowej półce przez około 40 minut, lub do zarumienienia.
- Piekarnik powinien być nastawiony na grzanie góra-dół. Jeśli pieczesz z termoobiegiem ustaw piekarnik na 170 stopni.
Jak zrobić makowiec. Lukrowanie
Lukier: Po ostudzeniu makowca możesz polać go lukrem przygotowanym z cukru pudru (1 szklanka i ½ soku z cytryny).Polukrowany makowiec możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczy
Smacznego!
Jeśli masz inne przepisy na pyszny makowiec, podziel się nimi w komentarzach
Spróbuj też innych przepisów Babci Zosi
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.