reklama

Szybkie i proste pierniczki. Sprawdzony przepis od Babci Zosi.

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeOto bardzo prosty przepis na tradycyjne pierniczki, które świetnie smakują. Dzięki kilku prostym trikom od Babci Zosi zrobisz je bardzo szybko. W artykule znajdziesz też przepis na idealny lukier.
reklama

Ten przepis jest bardzo prosty. Idealny do robienia wspólnie z dziećmi

Prosty przepis na pierniczki dla dzieci

Te pierniczki zrobisz bardzo szybko. Przepis jest świetny, bo:

  • jest prosty: nawet początkujące gospodynie poradzą sobie z jego przygotowaniem.
    Możesz piec pierniczki z dziećmi
  • jest szybki: od przygotowania do pieczenia minie zaledwie kilkadziesiąt minut
  • jest elastyczny: możesz go modyfikować, dodając ulubione przyprawy lub owoce.
  • pierniczki smakują wyśmienicie: to klasyczny smak, jaki znasz z babcinego domu.

Oto sprawdzony przepis na miękkie pierniki

Przygotuj odpowiednie składniki:

reklama

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli lubisz bardziej korzenny smak możesz dodać więcej
  • Szczypta soli

Przepis na pierniczki świąteczne. Przygotowanie krok, po kroku

Teraz przyszedł czas na przygotowanie ciasta. Robi się to bardzo szybko i bardzo prosto. Wystarczy trzymać się poniższych zasad.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść masło i miód w garnku. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. W dużej misce wyrób ciasto  (możesz też to robić bezpośrednio na stolnicy posypanej mąką) połącz suche składniki: mąkę, cukier, sodę, przyprawę do piernika i sól.
  4. Dodaj do suchych składników roztopione masło z miodem oraz jajko. Wyrób ciasto ręcznie.
  5. Dolewaj stopniowo mleka, ale  tylko tyle, by ciasto było plastyczne (można dodać go trochę mniej lub trochę więcej)
  6. Wyłóż i rozwałkuj ciasto. Jeśli nie mieszałaś składników na stolnicy, to teraz wyłóż ciasto na stolnicę lub stół i rozwałkuj na grubość, około pół centymetra
  7. Wytnij kształty. Jeśli masz foremki, to wytnij nimi różne kształty, jeśli nie, wytnij nożem na rozwałkowanym cieście “szachownicę”, tak by wyszły kwadraty lub prostokąty.
  8. Pierniczki rozłóż na blaszce. Pamiętaj, by zachować między ciastkami odstęp. Najlepiej około półtora do dwóch centymetrów. (Pierniczki urosną w piekarniku)
  9. Piecz przez około 10-12 minut, lub do zarumienienia.
  10. Ostudź pierniczki na kratce.
  11. Pierniki możesz polukrować i ozdobić. Piszemy o tym w dalszej części tekstu.

Jak zrobić tradycyjne pierniki jeszcze lepiej. Oto kilka wskazówek

Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą zrobić Ci jeszcze lepsze pierniczki

reklama

  • Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepiące się. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
  • Grubość pierniczków: Im cieńsze pierniczki, tym szybciej się upieką.
  • Przechowywanie: Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Możesz dodać do ciasta garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów dla dodatkowego smaku.
  • Po ostudzeniu pierniczki możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  • Aby pierniczki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do ciasta starty imbir lub cynamon.
Zobacz też co zrobić by pierniki były bardziej miękkie

Jak zrobić prosty lukier do pierników. Sprawdzony przepis

reklama

Lukier przygotowuje się bardzo prosto. Postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody
Przygotowanie:

  • Przesiej cukier puder: Dzięki temu unikniesz grudek w lukrze.
  • Dodaj płyn: Do przesianego cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny lub wodę, ciągle mieszając.
  • Konsystencja: Mieszaj do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie spływał zbyt szybko z łyżeczki, ale na tyle płynny, aby dało się nim pisać lub tworzyć wzory.
  • Korekcja: Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę płynu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
Życzymy smacznego! Podziel się z naszymi Czytelniczkami  swoimi przepisami w komentarzach. 

reklama

Polecamy też inne przepisy:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama