reklama
reklama

Co zrobić, aby pierniki zmiękły. Sprawdzone sposoby

Opublikowano:
Autor:

Co zrobić, aby pierniki zmiękły. Sprawdzone sposoby - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Twoje pierniczki są nadal twarde niczym kamienie? Bez obaw! Mamy kilka trików, które przywrócą im miękkość w mgnieniu oka.
reklama

Pierniczki po upieczeniu bardzo często stają się twarde, jednak z biegiem czasu jeśli przechowywane są we właściwych warunkach powinny mięknąć. Jednak co jeśli dni mijają, a nasze wypieki są nadal twarde, lub gdy po prostu w tym roku zostały upieczone zbyt późno? Tajemnicą szybkiego zmiękczenia tych świątecznych wypieków jest połączenie wilgoci i czasu. Oto kilka skutecznych metod jak zmiękczyć pierniki.

Co zrobić, aby zmiękczyć pierniczki?

Wykorzystaj owoce lub chleb: Umieść pierniczki w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka, kromką chleba, pomarańczą lub cytryną. Po około dobie - maksymalnie dwóch, powinny wyraźnie zmięknąć. Owoce nie tylko spowodują, że nasze wypieki staną się miękkie, ale dodadzą również przyjemnego, owocowego aromatu. Pamiętaj jednak, aby regularnie sprawdzać, czy owoce lub chleb nie zaczynają pleśnieć. 

Umieść pierniki w wilgotnym pomieszczeniu: Przenieś pierniczki do miski i przykryj je czystą ściereczką. Umieść w wilgotnym pomieszczeniu – zazwyczaj kuchnia jest idealnym miejscem. Już kolejnego dnia powinny odzyskać miękkość. 

Wynieś pierniki na zewnątrz: Jeśli masz taką możliwość i pogoda na to pozwala, umieść pierniki na zewnątrz, najlepiej w papierowej lub lnianej torbie. Pierniczki szybko wchłoną wilgoć z otoczenia, co przyspieszy proces ich zmiękczania.

Wykorzystaj mikrofalówkę: Jeśli zależy Tobie na ekspresowym zmiękczeniu pierników spróbuj delikatnie podgrzać je w mikrofali. Ważne jest wyłapanie odpowiedniego momentu, więc lepiej stopniowo podgrzewać pierniki, by uniknąć przesuszenia.

Można także zmiękczyć pierniczki w piekarniku. Wystarczy rozłożyć je na blasze, delikatnie spryskać wodą i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na 5 minut.

Pamiętaj, że pierniczki wystawione na zbyt dużą ilość wilgoci, mogą pleśnieć!

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama