reklama

Pyszny sernik, który każdemu wychodzi. Prosty przepis od cioci Krysi

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: canva

Pyszny sernik, który każdemu wychodzi. Prosty przepis od cioci Krysi - Zdjęcie główne

Pyszny sernik, przepis | foto canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujePuszysty i kremowy sernik, który zawsze się udaje. Oto prosty przepis od Cioci Krysi na najlepszy sernik na świecie. Znajdziesz też trik, jak piec ciasto, żeby nie opadło.
reklama

Sernik to jeden z najbardziej lubianych polskich ciast, szczególnie w okresie świątecznym. Jego puszysta konsystencja i delikatny smak podbijają serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.

reklama

Oto prosty przepis na tradycyjny sernik, który z pewnością zachwyci Twoich gości.

Najpyszniejszy sernik na świecie

Jeśli szukasz przepisu na najpyszniejszy sernik na świecie, to dobrze trafiłaś. Ten jest pyszny bardzo prosty w przygotowaniu. Ciocia Krysia piecze go od lat i zawsze wychodzi.

Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Krok, po kroku

Ten przepis jest sprawdzony. Zrobisz go prosto, bo nie musisz przygotowywać ciasta. Do tego nie musisz mielić sera, wystarczy, że użyjesz sera z wiaderka. 

reklama

Oto, czego jeszcze będziesz potrzebowała do przygotowania sernika z wiaderka.

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników (mogą też być ciasteczka korzenne)
  • 100 g masła
  • papier do pieczenia
Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego. Najlepiej z wiaderka
  • 200 g (20 łyżek) cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( każde po 40 g) 
  • opcjonalnie jedna łyżka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mleka ( w temperaturze pokojowej)
  • 50 g masła (roztopionego)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jak zrobić najprostszy sernik. Przygotowanie

reklama

Ten przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że będziesz robić wszystko po kolei. 

Jak przygotować spód:

  1. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem. 
  2. Przygotuj blaszkę, najlepiej okrągłą o średnicy 24 cm.
  3. Wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wyłóż masę na dno tortownicy i dokładnie ugniataj.\
Przygotowanie masy serowej: 

  1. Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym. 
  2. Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym. 
  3. Rozdziel żółtka od białek
  4. W misie miksera utrzyj na gładką masę: ser twarogowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz budyniem. 
  5. Ubij na białka na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli)
  6. Dodaj pianę do gładkiej masy serowej
  7. Dodaj skórkę z cytryny
  8. Wszystko  delikatnie wymieszaj
Przełóż masę serową na przygotowany spód.

reklama

Jak piec sernik, żeby nie opadł 

Oto sztuczka, która sprawi, że sernik nie opadnie. 

Zanim zaczniesz pieczenie, pod kratkę do pieczenia postaw naczynie żaroodporne z wodą. Zostaw je na czas pieczenia. Dzięki temu trikowi ciasto nie powinno wyschnąć, opaść i popękać 

  • Pieczenie: Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 60-70 minut, lub do momentu, aż sernik będzie lekko rumiany, a środek będzie się delikatnie trząść.
  • Wykończenie: Po upieczeniu sernik pozostaw w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie schłodź go w lodówce.

Jak zrobić tradycyjny sernik. Wskazówki

Podajemy jeszcze kilka wskazówek, które pozwolą Ci upiec tradycyjny sernik

  • Ser: Najlepiej użyć sera twarogowego mielonego na zimno, może być z wiaderka
  • Mąka ziemniaczana: Dzięki mące ziemniaczanej sernik będzie puszysty i delikatny.
  • Forma: Sernik najlepiej smakuje w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Dodatki: Do sernika możesz dodać ulubione owoce, np. rodzynki, żurawinę lub kawałki owoców. Możesz również przygotować polewę czekoladową lub owocową.
Smacznego!

Masz ciekawy przepis? Podziel się z nim z nami. Napisz w komentarzu lub na adres: redakcja@magazynoan.pl

Przeczytaj też:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama