Oto prosty przepis na tradycyjny sernik, który z pewnością zachwyci Twoich gości.
Najpyszniejszy sernik na świecie
Jeśli szukasz przepisu na najpyszniejszy sernik na świecie, to dobrze trafiłaś. Ten jest pyszny bardzo prosty w przygotowaniu. Ciocia Krysia piecze go od lat i zawsze wychodzi.
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Krok, po kroku
Ten przepis jest sprawdzony. Zrobisz go prosto, bo nie musisz przygotowywać ciasta. Do tego nie musisz mielić sera, wystarczy, że użyjesz sera z wiaderka.
Oto, czego jeszcze będziesz potrzebowała do przygotowania sernika z wiaderka.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (mogą też być ciasteczka korzenne)
- 100 g masła
- papier do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego mielonego. Najlepiej z wiaderka
- 200 g (20 łyżek) cukru pudru
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( każde po 40 g)
- opcjonalnie jedna łyżka mąki pszennej
- ¼ szklanki mleka ( w temperaturze pokojowej)
- 50 g masła (roztopionego)
- skórka otarta z 1 cytryny
Jak zrobić najprostszy sernik. Przygotowanie
Ten przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że będziesz robić wszystko po kolei.
Jak przygotować spód:
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem.
- Przygotuj blaszkę, najlepiej okrągłą o średnicy 24 cm.
- Wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłóż masę na dno tortownicy i dokładnie ugniataj.\
- Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym.
- Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz proszkiem budyniowym.
- Rozdziel żółtka od białek
- W misie miksera utrzyj na gładką masę: ser twarogowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem oraz budyniem.
- Ubij na białka na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli)
- Dodaj pianę do gładkiej masy serowej
- Dodaj skórkę z cytryny
- Wszystko delikatnie wymieszaj
Jak piec sernik, żeby nie opadł
Oto sztuczka, która sprawi, że sernik nie opadnie.
Zanim zaczniesz pieczenie, pod kratkę do pieczenia postaw naczynie żaroodporne z wodą. Zostaw je na czas pieczenia. Dzięki temu trikowi ciasto nie powinno wyschnąć, opaść i popękać
- Pieczenie: Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 60-70 minut, lub do momentu, aż sernik będzie lekko rumiany, a środek będzie się delikatnie trząść.
- Wykończenie: Po upieczeniu sernik pozostaw w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie schłodź go w lodówce.
Jak zrobić tradycyjny sernik. Wskazówki
Podajemy jeszcze kilka wskazówek, które pozwolą Ci upiec tradycyjny sernik
- Ser: Najlepiej użyć sera twarogowego mielonego na zimno, może być z wiaderka
- Mąka ziemniaczana: Dzięki mące ziemniaczanej sernik będzie puszysty i delikatny.
- Forma: Sernik najlepiej smakuje w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
- Dodatki: Do sernika możesz dodać ulubione owoce, np. rodzynki, żurawinę lub kawałki owoców. Możesz również przygotować polewę czekoladową lub owocową.
Masz ciekawy przepis? Podziel się z nim z nami. Napisz w komentarzu lub na adres: redakcja@magazynoan.pl
Przeczytaj też:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.