- Czym różnią się pączki hiszpańskie od tradycyjnych?
- Jak wygląda pączek hiszpański?
- Składniki do parzonych pączków hiszpańskich
- Parzone pączki hiszpańskie, prosty przepis od Justyny
- Smażenie parzonych pączków hiszpańskich
- Parzone pączki hiszpańskie. Jak robić gniazdka?
- Jak zrobić polewę czekoladową do hiszpańskich pączków
Czym różnią się pączki hiszpańskie od tradycyjnych?
Zastanawiasz się pewni,e czym różnią się pączki hiszpańskie od tradycyjnych? Jest kilka rzeczy:
- Ciasto: Sposobem przygotowania ciasta. Hiszpańskie pączki prościej przygotować. Ciasto jest parzone. Nie używamy drożdży, nie musimy czekać, aż urośnie, ani go wyrabiać, jak w przypadku tradycyjnych pączków.
- Kształt: Pączki różnią się również kształtem. Parzone pączki hiszpańskie mogą mieć kształt gniazd. Tradycyjne drożdżowe wyglądają, jak pulchne kulki.
- Nadzienie: Pączki hiszpańskie nie mają nadzienia, ale można je maczać w czekoladzie, dżemie lub posypywać cukrem pudrem.
Jak wygląda pączek hiszpański?
Tradycyjny pączek hiszpański ma kształt gniazdka. Powinien, podobnie, jak churrosy, mieć rąbki. W dalszej części tekstu znajdziesz instrukcje, jak zrobić gniazdka.
Składniki do parzonych pączków hiszpańskich
Do przygotowania parzonych pączków hiszpańskich potrzebujesz mniej składników, niż do tradycyjnychSkładniki:
Ja zrobić parzone pączki hiszpańskie? Oto prosty przepis od Justyny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
- 1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
- 4 duże jajka
- olej roślinny lub oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania i/lub cynamon
- polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
Parzone pączki hiszpańskie, prosty przepis od Justyny
Oto, jak zrobić parzone pączki hiszpańskie. Z Justyną zrobisz je krok, po kroku.
- W rondelku zagotuj mleko, wodę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i skórkę cytrynową.
- Wsyp całą mąkę,
- Zmniejsz płomień i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę.
- Podgrzewaj przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto.
- Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Ciasto miksuj przez 20 sekund, następnie wbij kolejno jajka i wyrabiaj (miksuj) przez następne 30 sekund.
Koniecznie przeczytaj: Gdzie wylać olej po smażeniu pączków? Na pewno nie do toalety!
Smażenie parzonych pączków hiszpańskich
Smażenie parzonych pączków hiszpańskich jest bardzo podobne do smażenia pączków tradycyjnych. Możesz to robić na dwa sposoby.Oto jak smażyć pączki parzone. Pierwszy sposób, dla mniej wymagających.
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temp. 170 stopni C.
- Do rozgrzanego oleju wkładaj po małej łyżeczce ciasta.
- Racuszki smażyć na złoty kolor przez około 3 minuty, raz przewracając.
- Ciasto powinno urosnąć.
- Racuszki wyjmij łyżką cedzakową na ręczniki papierowe.
Parzone pączki hiszpańskie. Jak robić gniazdka?
Do zrobienia gniazdek przyda się:
- rękaw cukierniczy
- papier pergaminowy
- olej do posmarowania
- W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temp. 170 stopni C.
- Ciasto włóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
- Pergamin posmaruj olejem i wyciśnij cisto, tworząc kółka o średnicy 6 - 7 cm.
- Teraz pora podzielić pergamin, tak, by na kwadracie było jedno kółko z ciastem
- Ciasto razem z pergaminem wrzuć na rozgrzany olej
- Po jednej minucie pergamin sam powinien odlecieć. Wyjmij go.
- Pączki smaż po 3-5 minuty z każdej strony
- Wyjmij łyżką cedzakową na ręczniki papierowe.
Jak zrobić polewę czekoladową do hiszpańskich pączków
Pączki hiszpańskie smakują wybornie z polewą czekoladową.Oto, jak ją zrobić:
- czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej),
- następnie energicznie wymieszać ze śmietanką kremową i gotowe.
Praktyczne wskazówki
- Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz użyć zwykłego woreczka strunowego z odciętym rogiem.
- Pączki hiszpańskie najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.
Tym Przepisem podzieliła się z nami
Podziel się z nami przepisem. Napisz na adres: redakcja@magazynona.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.